Petak, 28.02.2014.

19:22

Unesko pomaže oko arhiva BiH

Unesko je poslao tim eksperata da bi se procenila šteta i utvrdilo kako reastaurisati državni arhiv BiH, koji je izgoreo u požaru za vreme demonstracija.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako bi pomogla Bosni i Hercegovini (BiH) u obnovi materijala i zbirki državnog arhiva koje su bile izložene požaru 7. februara, Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) uputila je ekspertski tim kako bi se procenila šteta i sačinile smernice za izvodjenje hitnih intervencija za restaurisanje i sprovodjenje budućih mera čuvanja, saopštio je Regionalni biro te orgaznizacije u Veneciji.

U saradnji sa italijanskim Ministarstvima za kulturno nasledje i kulturne aktivnosti i Ministarstvom spoljnih poslova, ekspertska misija trajala je od 19. do 21. februara, a sačinjavali su je stručnjaci Centralnog instituta za restauraciju i konzervaciju arhivske i bibliotečke baštine (ICRCPAL) iz Rima, koji su procenili štetu izazvanu vatrom i vodom korišćenom za gašenje vatre, i sačinili detaljan tehnički izveštaj u kom su procena štete, smernice za hitne intervencije restauracije i savet za primenu budućih mera kako bi se poboljšala konzervacija.

Iako su neke važne kolekcije iz perioda od 1879. do 1918. godine nepovratno izgubljene, članovi misije u saradnji sa osobljem Arhiva BiH, utvrdili su paket mera kako bi se izbeglo dalje propadanje i spasila dokumentacija uništena vodom.

Tokom misije, stručnjaci su naglasili važnost institucionalne saradnje i ponudili mogućnost obučavanja zaposlenih u Arhivu unutar ICRCPAL-a.

Dogovoreno je da UNESKO nastavi da podržava aktivnosti obnove, uključujući mogućnost skorog organizovanja naknadne ekspertske misije, kao i dalje preduzimanje napora na mobilizovanju resursa za sprovodjenje mera koje su stručnjaci predložili.

Misiju su organizovali Regionalni biro iz Venecije i njegova Kancelarija Antena (Antenna Office) u Sarajevu, sa ciljem očuvanja Arhiva BiH i saniranja štete koju je u pretrpela važna arhivska gradja.

„Ovo nasledje je deo našeg kolektivnog znanja i sećanja, koje je važno ne samo za gradjane BiH, već podjednako za istoriju zemalja juogistočne Evrope i Evrope, i zato UNESKO neće štedeti napore da obezbedi njegovu zaštitu“, izjavio je direktor Kancelarije Antena Siniša Ssešum, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: