"Kosovo i Albanija zajedno ka EU"

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači izjavio, otvarajući zajednicu sednicu vlada Kosova i Albanije, da to predstavlja novo poglavlje za dve strane.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

"Dobrodošli u zajedničku kuću", rekao je Tači, koji je ocenio zajedničku sednicu dve vlade istorijskom i novim poglavljem za Kosovo, Albaniju i region, navodi Radio slobodna Evropa (RSE).

Tači je podsetio da će se ove godine obeležiti šest godina od proglašavanja nezavisnosti Kosova i da je za to vreme ostvareno mnogo rezulatata, ali je dodao da je ostalo i mnogo da se uradi u oblasti ekonomskog razvoja, daljeg unapređenja obrazovnog i zdrastvenog sistema prema evropskim standardima.

On je rekao da Kosovo i Albanija treba da idu napred ka zajedničkoj budućnosti, ostvarujući pretenzije za učlanjenje u Evropsku uniju.

Tači je istakao i da dve zemlje imaju zajedničku centralnu osovinu, jako savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tači je, takođe, izjavio I da će biti formiran fond za Albance na jugu Srbije, a da je cilj sednice harmonizovanje politika i stavova koji se tiču nerešenih problema Albanaca gde god se oni nalazili.

On je izrazio i brigu za sunarodnike koji žive van teritorija Kosova i Albanije.

"I građani Kosova i Albanije, i oni u Tetovu, Preševu, Ulcinju i u dijaspori nestrpljivo su očekivali ovaj zajednički sastanak. Nije slučajno i da je jedna od glavnih današnjih odluka formiranje fonda za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu", kazao je Tači.

Prema njegovim rečima, današnja zajednička sednica vlada Kosova i Albanije je zakasnela, ali istakao da zato treba mnogo više raditi kako bi se nadoknadilo izgubljeno vreme.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da, bez ozbira na razlike koje imaju, stanovnici Albanije i Kosova pripadaju jednom narodu, imaju jedan jezik i tradiciju.

Rama je rekao da zajednička sednica dve vlade početak jednog zajedničkoh puta u cilju razvoja Albanije i Kosova, jačanju privrede, produbljivanju saradnje i obogaćivanju kulturnog života dve zemlje.

On je istakao i da put saradnje koji se danas inauguriše treba da se prostire izvan mandata sadašnjih vlada.

"Nove i različite perspektive treba da postoje za dve zemlje. Imamo petnaest konkretnih oblasti saradnje čiji se osnovi postavljaju danas na ovoj istorijskoj (zajedničkoj) sednici", rekao je Rama.

On je, kao i premijer Tači, rekao da se poseban značaja daje pravima Albanaca van zvaničnih granica dve zemlje i da zajednički sastanak ukljućuje i očekivani gest podrške Albanacima iz Preševske doline.

Prva sednica dve vlade obeležena je potpisivanjem sporazuma o saradnji u oblasti olakšavanja trgovine, transporta i evrointegracija.

Predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu potvrdio je ranije danas za B92 da niko od albanskih lidera iz Bujanovca i Preševa neće prisustvovati zajedničkoj sednici dve vlade.

"To je istorijski sastanak, posle 100 godina sastaju se dva premijera i dve vlade. To je prvi korak ka ujedinjavanju Albanaca, da se ide ka jedinstvenoj državi“, rekao je Musliu.

Musliu, koji obavlja i funkciju predsednika Skupštine opštine Bujanovac kaže da će sednici biti reči i o osnivanju zajedničkog fonda Albanije i Kosova namenjenog Preševkoj dolini.

On je rekao i da su prekinuti razgovori sa Vladom Srbije.

Među sporazumima koji će biti i sporazumi iz oblasti olakšavanja trgovinske saradnje, transporta, razmatranje predloga kosovske strane o formiranju "Fonda za podršku Preševskoj dolini" kao i zajedničkoj pomoći za obezbeđivanje potrebnih sredstava za ginekološko - akušersko odelenje bolnice u Preševu.

Premijer Kosova Hašim Tači je juče zajedničke sastanke dve vlade ocenio kao "novo poglavlje u odnosima dve zemlje", a saradnju Albanije i Kosova kao "poruku za region bez barijera prošlosti".

Najveća opoziciona stranke Demokratski savez Kosova (DSK) je ocenila da se radi o marketinškom potezu iza koga neće slediti velike koristi za Albance.

Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu u Prizrenu

Premijeri Kosova i Albanije Hašim Tači i Edi Rama potpisali su danas u Prizrenu Sporazum o strateškom partnerstvu, među čijim su ciljevima povećanje broja priznanja kosovske nezavisnosti i učlanjenje Kosova u UN, Evropsku uniju i NATO.

Sporazum ima četiri "glavna stuba" - saradnju u oblasti spoljne politike, javnog reda i zakonitosti, privrede i društvenih delatnosti.

Dve vlade su se sporazumele da će koordinisati aktivnosti na obezbeđivanju učešća Kosova u evropskim i evroatlantskim integracijama, što obuhvata i podršku za unapređenje dijaloga između Beograda i Prištine.

U oblasti pravde i bezbednosti sporazum predviđa da se obezbedi razmena iskustava između institucija za primenu zakona, uspostave osnove za razmenu iskustava u procesima reformisanja države vladavine prava u skladu sa evropskim i međunardonim standardima.

Predviđeno je da kroz konkretne zajedničke projekte dve vlade za svoje građane obezbede visoke standarde bezbednosti, i intenzivira razmena informacija u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, ilegalne trgovine i korupcije.

Cilj saradnje u oblasti privrede, energije, transporta, turizma i zaštite živiotne sredine je stvaranje zajedničkog i integrisanog tržišta, koristeći što efikasnije i racionalnije zajedničke potencijale, dogovoreno je u Prizrenu.

U tom kontekstu posebno mesto će zauzeti oblast eneregtike, usaglašavajući sadašnje sisteme hidroenergije, koje ima Albanija i termoenergije, koju proizvodi Kosovo, i stvaranje zajedničkog energetskoj sistema.

U sporazumu značajno mesto zauzimaju i saradnja u oblasti turizma i telekomunikacija kao i saradnja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

To će se postići stvaranjem zajedničkim strategija i planova kao i davanje pdorške zajedničkim istraživačkim projektima, saradnji kroz institucije kulture i stvaranje zajedničkog godišnjeg kalendara događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1344 idi na stranu