"Miškoviću pasoš vraćen po zakonu"

Beograd -- Sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić izjavio je da se strogo pridržavao zakona kada je odlučio da Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš.

Izvor: Politika, Tanjug
Podeli

"Ne želim da komentarišem zašto sam doneo tu odluku i nisam dužan da dajem objašnjenja ni predsedniku suda, ni članovima veća. To je moja procena, moja odluka i stojim iza nje. Postoji pravni mehanizam zaštite ukoliko neko insistira u tom pravcu. Zakon o sudijama i etički kodeks daju mi pravo za takav stav", izjavio je sudija Vučinić za današnju "Politiku".

On objašnjava da u slučaju Miškovića nije određena, produžena ili ukinuta bilo kakva mera, što bi bio razlog da se zatraži mišljenje specijalnog tužioca. Sudija smatra da mišljenje tužioca nije bilo potrebno u ovakvoj pravnoj situaciji i da niko nema prava da traži objašnjenje u vezi sa tom odlukom.

"Ne dozvoljavam da drugi odlučuju ni u jednom mom predmetu. Odluka i procedura su apsolutno zakonite, a ja svoj posao radim filigranski precizno. Zakon kaže da posle potvrđivanja optužnice o ovoj meri odlučuje predsednik veća", kazao je sudija Vučinić.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević rekao je ranije za "Politiku" da ne postoji nikakvo obaveštenje, niti je traženo mišljenje tužilaštva u vezi sa vraćanjem pasoša Miškoviću.

Sudija Vučinić napomenuo je da je medijska spekulacija da je Miškoviću vraćen tajno i da odluka nije "prošla" kroz pisarnicu.

"Na perfidan način pripisuje mi se nezakonitost u proceduri i ovo doživljavam kao pritisak. Zakon je apsolutno poštovan. Tačno je da je Miškoviću vraćen pasoš na ruke, kako zakon i nalaže", objasnio je on.

Upitan kakve će biti posledice i ko će odgovarati ukoliko se Mišković 26. decembra ne pojavi na suđenju, sudija Vučinić je rekao: "Da li će se Mišković vratiti, stvar je procene, a procenjeno je na osnovu stanja u predmetu. Ne želim da prognoziram šta će se dogoditi. Ne mogu da kažem kakve je garancije dao, niti detalje o putu, jer bih učinio disciplinski prestup ako bih to saopštio medijima".

Specijalni sud u Beogradu odobrio je 10. decembra Miškoviću put u London i privremeno mu vratio pasoš.

strana 1 od 1369 idi na stranu