Subota, 09.11.2013.

20:02

Peć:100 godina gimnazije Sveti Sava

Gimnazija Sveti Sava iz Peći proslavila je jubilej, jedan veka postojanja u teškim uslovima rada, izmeštena u zgradi osnovne skole u Goraždevcu.

Izvor: B92

Default images

Gimnazija u Peći je među najstarijim obrazovnim ustanovama te vrste na Kosovu i Metohiji. Osnovana je 1913. godine kao osmorazredna gimnazija i učiteljska škola odlukom kralja Nikole.

Veliki jubilej obelezila je u skromnim uslovima u Gorazdevcu. Zgrada u kojoj su hiljade ucenika zavrsili ovu skolu u Peci, od 1999 godine je nedostupna srpskim ucenicima I profesorima.

Najteži period u radu škole je nakon rata i dolaska međunarodne zajednice na Kosovo, kada se nije znalo hoće li škola nastaviti sa radom.

Povodom jubileja izadata je monografija o gimnaziji i priređen je kulturni program. Bivši učenici ne kriju zadovoljstvo što pećka gimnazija radi i postoji. 150 kasnijih doktora nauka i akademika završilo je ovu školu.

Gosti iz Republike Srpske, poklonili su školi sliku Hrama Hrista Spasitelja i pomoć u vrednosti od jedanaest hiljada evra za novosagrađeni Dom Zdravlja u Goraždevcu.

Jubilej nije prošao bez podsećanja na tužan dan u istoriji pećke gimnazije kada je 1998. godine zbog etničke netrpeljivosti ubijeno 6 srpskih učenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Podeli: