Moja smena nema veze sa rezultatima

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da je njegova smena politički odgovor koji pokazuje da zemlja "polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem".

Izvor: B92
Podeli

On je novinarima izjavio da njegova smena nema veze sa rezultatima koje je aktuelna gradska vlast postigla.

Đilas je došao na sednicu Skupštine grada Beograda nakon što je usvojen dnevni red na kojem je stavljen predlog za njegovo razrešenje koji su juče podneli odbornici SNS-a i DSS-a.

"Jasno je da moja smena nema veze sa onim što smo uradili u ovih pet godina, to je politički odgovor na ono što sam govorio u proteklom periodu, a to je da zemlja polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem", rekao je Đilas novinarima u gradskom parlamentu.

On je naveo da je svima jasno šta će se danas desiti, ali da ne želi da prejudicira ishod glasanja.

"Najverovanije će doći do moje smene i tehničkog perioda u kome ću obavljati taj posao i verovatno do uvodjenja privremenih mera i izbora na proleće, za koje je jasno da oni koji u zemlji odlučuju žele da ih spoje sa republičkim", rekao je Đilas.

Navodeći da ne želi da izgovara teške reči, Đilas je rekao da je ponosan na tim koji je vodio Beograd i na ono što je urađeno i zahvalio je Beograđanima na podršci.

Zahvalio se svim koalicionim patnerima, posebno PUPS-u i stranci Rasima Ljajića i rekao da nikoga ne okrivljuje za ono što će se danas desiti.

Đilas je izjavio i da će se, kad god budu raspisani izbori za prvog čoveka grada, ponovo na njima kandidovati.

On veruje da će Beograd na izborima, kad god budu bili raspisani, a očekuje ih na proleće, pokazati da je put kojim je gradska vlast vodila glavni grad - zdrav i ispravan put.

Đilas veruje da će zbog toga ponovo biti gradonačelnik i još jednom je ponovio da smatra da su neposredni izbori najbolji način da Beograđani glasaju i pokažu za koga su - da li su za Đilasa, Nebojšu Stefanovića ili bilo koga drugog.

Beograd bez ulice Srđana Aleksića

Đilas je naveo da je loše i to što su povučene tačke dnevnog reda koje su bile predviđene za sednicu Skupštine grada i da tako sad jedna ulica u Beogradu neće poneti ime Srdjana Aleksića, kao i da neće biti dodeljena sredstva za produženi boravak dece i upitao "zar smena gradonačelnika nije mogla biti osma, a ne četvrta tačka dnevnog reda".

On je najavio da će DS organizovati potpisivanje peticije za neposredni izbor gradonačelnika i dodao da neće organizovati ranije najavljivane proteste zbog promene gradske vlasti.

Od organizovanih protesta se odustaje jer se smatra da nije primereno da neko nekoga vređa i kao primer naveo jučerašnju situaciju iz Surčina gde je bilo 50 ljudi koji su ga vređali i vikali na njega.

Kako je najavio, na kraju procesa prikupljanja potpisa za peticiju biće organizovan javni protest na kojem će gradjani pokazati šta misle o svemu što se dešavalo u vezi sa vlašću u Beogradu.

On je naveo da se danas situacija u Beogradu može okarakterisati kao neodgovornost i rušenje, ali da će on u predizbornoj kampanji govoriti samo o pozitivnim stvarima koje su urađene.

Đilas je naveo da, kad dođe do smene gradonačelnika, on nema pravo da donosi strateške odluke, ali da je njegova obaveza da radi svoj posao do izbora privremenog organa ili novog gradonačelnika, ukoliko se vladajuća koalicija odluči za brutalniji vid, odnosno prekomponovanje.

Kaže da će se truditi, barem tih mesec dana, da se smena, ako do nje dođe, ne odrazi na funkcionisanje Beograda, budući da grad ulazi u zimsku sezonu, kad je važno da funkcioniše grejanje, da autobusi normalno prevoze...

Đilas kaže i da nakon njegove smene očekuje nova hapšenja članova DS i podovom hapšenja u Novom Sadu pita da li iko u Srbiji veruje da su ta hapšenja realna stvar i da to tužilaštvo i sudovi samostalno rade.

"U danu kada mene smenjuju u Beogradu, hapse Borislava Novakovića, čoveka koji sasvim sigurno nije umešan ni u kakve kriminalne radnje", rekao je on.

Upitan da li očekuje da i sam bude uhapšen, Đilas je rekao da to ne očekuje, jer nema razloga za to i dodao: "Ali u ovakvim vremenima ništa ne bi moglo da me iznenadi".

Komentarišući nevode Ivice Dačića da su 2008. godine na zahtev DS-a, a kako bi se uskladila gradska vlast s republičkom, socijalisti odustali od podrške izboru Aleksandra Vučića za gradonačelnika, Đilas je rekao da je tad na izborima u Beogradu pobedio DS, a ne tadašnja SRS, i da se te godine u celoj Srbiji pravila većina za evropsku Srbiju.

"U celoj Srbiji se pravila većina za evropsku Srbiju i SPS je po tom osnovu ušao u koaliciju sa nama i logično je bilo da u glavnom gradu bude ta ista većina", naveo je Đilas.

On je dodao i da DS 2008. godine nije insistirala da ne bude na vlasti "onaj Tomislav Nikolić koji sada kaže da bi klečao da se izvine za Srebrenicu, već onaj koji je rekao da Srbija treba da bude ruska gubernija".

"Nismo mi bili protiv da ovakav Aleksandar Vučić bude gradonačelnik, koji sada bar formalno priča o Evropi iako se postupci baš ne slažu sa evropskim vrednostima, nego onaj koji je govorio da Skupština Srbije treba da bude sigurna kuća za Ratka Mladića", rekao je Đilas.

U Skupštini grada Beograda u toku je rasprava o smeni gradonačelnika Dragana Đilasa. Zahtev za smenu su podneli odbornici SNS-a i DSS-a.

Većina za smenu je obezbeđena nakon što je Milan Krkobabić iz PUPS-a rekao da će glasati za Đilasovu smenu, jer mu je Aleksandar Vučić sinoć obećao da socijalni program za Beograd neće biti izmenjen.

Šef odobrnika SNS-a Aleksandar Jovičić kaže da su izbori u Zemunu najbolji pokazatelj toga zašto Đilas treba da ode i da nema više poverenje Beograđana.

Nebojša Bakarec iz DSS, međutim, Đilasu zamera na projektu beogradskog metroa, izgradnji mosta na Adi, rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra....

Ukoliko danas bude izglasano nepoverenje gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, sa njim će pasti i cela gradska vlada, a za izbor novog gradonačelnika aktuelni saziv ima 30 dana.

Ukoliko u tom roku ne bude sazvana nova sednica gradskog parlamenta i ne bude izabran novi gradonačelnik, uvodi se privremena uprava koju imenuje vlada, odnosno privremeno veće od pet članova koje upravlja gradom.

To veće funkciju obavlja dva meseca, nakon čega se raspisuju izbori. Za izbor predsednika Skupštine Beograda ne postoje rokovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu