Vučić predložio dva ministra

Lider SNS-a Aleksandar Vučić najavio da će predložiti profesora Dragana Glamočića za ministra poljoprivrede i konsultanta Sašu Radulovića za ministra privrede.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 26.08.2013.

15:26

Default images

Dragan Glamočić je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, a Saša Radulović ekonomski konsultant koji između ostalog piše i blog na sajtu B92.

Podsetimo da je pre tri dana B92 objavio da lider SNS-a namerava da ministarstvo privrede ponudi ekonomskom konsultantu Saši Raduloviću.

Vučić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da ovi kandidati nisu stranačke ličnosti. Lider SNS je dodao da će kandidate sutra predložiti Predsedništvu stranke.

Na sajtu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta piše da je Dragan Glamočić redovni profesor na odeljenju za stočarstvo i da mu je uža naučna oblast ishrana životinja.

Rođen je 1968. godine u Futogu. Diplomirao je 1992. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, magistrirao 1995. a doktorirao 1999. godine. U biografiji navodi da je član je Američko udruženje za nauku u mlekarstvu, Društvo zootehničara Vojvodine i saradnik nacionalnog istraživačkog saveta SAD. Govori, čita i piše engleski, služi se ruskim jezikom.

Kandidat za ministra privrede Saša Radulović ekonomski je konsultant sa završenim Elektrotehničkim fakultetom na smeru automatika i elektronika.

Mediji prenose da je živeo u Nemačkoj, Kanadi i SAD, kuda je otišao krajem osamdesetih godina. Samostalni je preduzetnik od 1998. godine i, kako je sam izjavljivao, vodio je nekoliko kompanija i bio aktivni učesnik "buma" Silicijumske doline.

U Srbiji je ponovo od 2005. i to kao stečajni upravnik više različitih preduzeća i vlasnik privatne firme "E-market d.o.o.". Najčešće se u javnosti pojavljivao kao konsultant za investicije i poreski sistem, ali se bavio i publicistikom, tumačeći privredno i finansijsko stanje zemlje.

Tako je početkom ove godine ocenio da već 12 godina vodimo "potpuno pogrešnu ekonomsku politiku" objašnjavajući to sledećim primerom:

"Kada bi inženjeri gradili mostove i zgrade onako kako mi vodimo ekonomsku politiku i planiramo budžet, gradjevine bi se srušile tri meseca nakon objave kraja izgradnje".

Kao uzroke pogrešne ekonomske politike oznacio je tada katastrofalnu poresku politiku, sivu ekonomiju, ogromno učešće države na tržištu, korupciju i pravnu nesigurnost.

U Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava o predloženim izmenama Zakona o ministarstvima.

GO SNS-a juče je više sati razmatrao kandidate za ministre u rekonstruisanoj Vladi Srbije, a Vučić im je predložio da podrže kandidature Lazara Krstića za ministra finansija, inače nestranačke ličnosti kao i dva funkcionera naprednjaka za minsitre odbrane i regionalnog razvoja Nebojšu Rodića i Igora Mirovića.

"Neću biti premijer bez izbora"

Aleksandar Vučić je rekao da nikada neće biti premijer bez izbora.

"Toliko da znate, mene ne interesuje konstrukcija vlade u kojoj ću da budem premijer", rekao je Vučić novinarima u parlamentu. On je dodao da možda može da bude premijer posle nekih izbora, a možda se to nikad i ne desi, ali je ponovio da bez izbora ni slučajno neće biti premijer.

Vučić je poručio i da jednom to pitanje treba da se razgraniči, dodavši da je sit "tih podmetačina, dnevnih prevara i svakodnevnih priča o tome".

Prvi potpredsednik apelovao je na poslanike da u raspravi o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima posežu za dobronamernim i konstruktivnim kritikama.

Vučić je, obraćajući se poslanicima, rekao da se vlast i opozicija mogu ne slagati ni u čemu, ali da moraju da razgovaraju mirno i staloženo, a da će građani proceniti ko se bori za njihove interese. "Ako je politika da sve što se uradi, pa makar to bilo i ono za šta ste se i sami zalagali, mora da bude loše i da nalazite teške reči da biste potkrepili svoje stanovište, ja te kritike odbacujem. Ako imate kritike koje su dobronamerne i dobre za zemlju, mi ćemo ih prihvatiti i to nam neće biti prvi put", rekao je Vučić.

"Nemojte da pravite od nekoga ko nema rogove nekoga ko ima dvostruke rogove. Kada smo mi to radili, pravili smo grešku i zato ste tako dugo i opstali na vlasti", rekao je Vučić.

On je istakao da niko iz SNS nije i neće pretiti poslanicima, i da svakako poslanici neće biti krivično gonjeni za izgovorenu reč, jer je to suprotno demokratskom duhu.

Vučić je odgovorio na niz primedbi koje su opozicioni poslanici izneli u raspravi o izmenama Zakona o ministarstvima. Vučić je istakao da će u budućoj vladi biti tri od pet ministara koji nikada nisu pripadali Srpskoj naprednoj stranci i rekao da ne veruje da neko može da im nađe mane.

Prvi potpredsednik vlade poručio je demokratama da u mnogim sferama ima problema, ali da je upravo njih poslušao kada su govorili da stranci mogu da budu članovi vlade.

"Vi ste rekli da je to patriotsko pitanje, da imamo mlade i stručne u inostranstvu, ali šta god da uradite nije dovoljno dobro", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da neće ni pokušavati da kaže da je slika realnosti idealna, ali je naglasio da je u mnogim sferama neuporedivo bolja nego kada je DS bio na vlasti i naveo da je, na primer, procenat nezaposlenih nešto niži nego pre godinu dana, a da će biti zadovoljan kada bude spuštena ispod 20 odsto.

Pre nekoliko godina procena nezaposlenih bio je 14,6 posto, rekao je Vučić i dodao da je "neko napravio taj rast geometrijskom progresijom".

Vučić je takođe negirao primedbe opozicije da je hrana najskuplja u Srbiji, rekavši da svakom ko ima mala primanja to tako izgleda, ali da je daleko od najskuplje hrane u regionu i Evropi. Kada je reč o lekovima za decu, lider naprednjaka je rekao i da je teško stanje u zdravstvu zbog kriminalnih radnji i malverzacija i da će se teško isplivati iz takve situacije u naredne dve ili ti godine, ali i da nije moralno da naprednjacima o tome drže pridike demokrate, jer su njihove vlade dovele do uništenja fonda za zdravstva i farmaceutskih kampanija.

Vučić se dotakao i stranih investicija i subvencija koje država daje, rekavši da bez subvencija Srbija neće moći da privuče ozbiljnije investitore, a ako je neko ukrao neki novac, onda to treba jasno i da kaže.

On je dodao da je saglasan sa primedbama da postoje problemi u pravosuđu i da će to da se "vuče" još nekoliko godina, ali da će posle toga Srbija imati uređen sistem i naglasio da je nedopustivo da postoje nerešeni problemi iz 1996. godine.

“Nikada se nismo mešali u sudske presude, nikada nijednog sudiju nismo pozvali ni za jedan pedmet, mislite da su nam se sve presude svidele. Jedino smo reagovali za pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi, jer je neverovatno da nema pomagača. Ni povodom Kosova ni drugim povodom nismo vršili pritisak”, naglasio je Vučić.

On se osvrnuo na prepodnevu raspravu i rekao da je video kako ona teče kroz razlicite izjave i kako se kampanja vodi.

“Znam kada neko kaže - radili ste to Dačiću da biste ustoličili Vučića, da bi oni uzeli svu vlast, a to da Vučić hoće izbore da bi ozvaničio autokratiju koja već postoji nisam želeo ni da komentarišem. Izbora nema, ja sam jedini koji je dobrovoljno napuistio ceo resor, jer ne mogu da obavljam taj posao na valjan način i to sam rekao “, rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik vlade je dodao da zna kome su problem SNS i Vučić a kome nisu.

“Žao mi je zbog nekih koji pogrešno vide i nadam se da im u budućnosti neću biti problem, a ne morate da izmišljate razloge da biste napadali stranku, jer niko nigde nije nikome pretio ni na koji način”, istakao je Vučić.

On je precizirao da, ukoliko je ministar pravde Nikola Selaković danas u raspravi u nečemu pogrešio, jer je rekao da za nešto što je izgovoreno u skupštini može da sledi krivična prijava, tu je pogrešio jer to ne bi bilo u duhu parlamentarne prakse, a kako je istakao, sve ostalo je bila hajka na njega i SNS.

“To što ćete da dobacujete nimalo me neće poremetiti i uplašiti, to slušam svaki dan”, rekao je Vučić.

Skupštinsku sednicu na kojoj bi trebalo da se govori o rekonstrukciji i Zakonu o ministarstvima, obeležila je žustra polemika poslanika. Teme: planine i alko-test.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: