Dačić i Vučić lome do nedelje

Socijalisti su spremni da, u okviru rekonstrukcije Vlade, ustupe mesto ministra prosvete ukoliko na čelo poljoprivrede dođe njihov čovek, pišu Novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 18.08.2013.

21:42

Default images

Naprednjaci i socijalisti počinju završetak dogovora o izgledu rekonstruisane vlade, a do kraja nedelje biće obavljene mnoge konsultacije između lidera Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, unutar samih stranaka, kao i sa kandidatima za nove ministre.

Poslednju reč o broju resora i novim licima u Nemanjinoj daće, tokom vikenda, predsedništva SNS i SPS, a zatim će svoje predloge uputiti u Skupštinu, koja će 26. avgusta raspravljati o rekonstrukciji Vlade.

Kako za "Novosti" poručuje premijer Ivica Dačić, "sve teme biće na stolu, od formiranja novih ministarstava, rotacije postojećih resora, eventualnog ulaska novih partnera u Vladu, do konkretnih kadrovskih rešenja":

"Cilj SPS je da rekonstruisana vlada bude što brža i efikasnija, a ne da u njoj držimo što više fotelja. Naravno, postavlja se pitanje šta bi donela eventualna zamena ministarstava ili uvođenje novih stranaka u Vladu. O tome ćemo sve razgovarati narednih dana i do sledećeg ponedeljka, kada će se ovo pitanje naći u parlamentu, izaći ćemo sa konkretnim predlozima", jasan je Dačić. Narednih dana "lomiće se" ko će sesti u fotelje ministra prosvete, saobraćaja, privrede, odbrane, kulture, sporta, poljoprivrede i regionalnog razvoja. Koalicioni partneri takođe treba da se dogovore da li će biti formirano posebno ministarstvo za evropske integracije ili će taj posao biti "podeljen" između Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za EU.

Naprednjaci se zalažu za to da se objedine energetika i rudarstvo, a da zaštita životne sredine, koja će biti jedna i od najzahtevnijih oblasti u pregovorima sa EU, bude poseban resor i taj predlog će najverovatnije izneti pred socijaliste.

Za socijaliste je ovakav "kostur" buduće vlade manje-više prihvatljiv, ali su poslednjih dana slali jasne zunakove da je malo verovatno da će Dačić napustiti mesto šefa policije. I u SNS je "spuštena lopta" pa su slate poruke da naprednjaci nijednog trenutka nisu uslovljavali nijednog koalicionog partnera, pa ni Dačića, da se povuče iz MUP.

SPS je, s druge strane, spreman da se rotiraju pojedina ministarstva. Kako tvrde izvori "Novosti", Dačić bi bio spreman da ustupi mesto ministra prosvete ukoliko bi na čelo resora poljoprivrede došao čovek socijalista.

Iako je do sada u javnosti pominjano više od 30 potencijalnih kandidata za upražnjena ministarska mesta, iz obe stranke poručuju da još nije pao konkretan dogovor ni za jedno kadrovsko rešenje. "Rekonstrukcija Vlade nije završena, još se razgovara i pregovara oko detalja i još nisu poznata imena svih novih ministara", rekao je potpredsednik SNS Bratislav Gašić.

On ne odbacuje mogućnost zamene resora jer je, kako kaže, cilj rekonstrukcije boljitak građana Srbije, a ne samo strogo držanje koalicionog sporazuma. Gašić je poručio da rok u kome Skupština treba da usvoji Zakon o vladi i imenuje nove ministre neće biti probijen i da će Srbija već sledeće nedelje dobiti redizajniranu vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: