Šetnja LGBT centrom Beograda

Beograd -- Šetnja pripadnika LGBT populacije, više nevladinih organizacija i gej pokreta u centru Beograda, povodom Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba, protekla je mirno.

Izvor: Tanjug
Podeli

Sa tog skupa je poručeno da će borbu protiv nasilja nad svim ugroženim grupama nastaviti i ubuduće svim metodama.

Okupljeni su od Trga Republike prošetali Knez Mihailovom i Zmaj Jovinom ulicom do stepeništna na Obilićevom vencu, gde je 17. septembra 2009. pretučen francuski državljanin BrisTaton, koji je 12 dana kasnije preminuo od posledica povreda.

Na stepeništu su raširili zastavu duginih boja i odali Tatonu poštu minutom ćutanja. Ceo protest obezbedjivale su jake policijske snage.

Vršilac dužnosti predsednika Gej strejt alijanse Lazar Pavlović rekao je da su se LGBT osobe danas na Trgu Republike okupile kako bi mirno protestovale centralnim beogradskim ulicama do mesta na Obilićevom mestu gde je 2009. godine pretučen Taton.

"Obeležavamo Medjunarodni dan ponosa zbog LGBT osoba koje žele da žive dostojanstveno kao i svi drugi gradjani, da participiraju u svim društveno-političkim tokovima ravnopravno, a ne da žive pod teretom sramote zbog sopstvenog postojanja", rekao je Pavlović.

On je poručio da je ta šetnja izraz solidarnosti sa svim drugim ugroženim grupama, koje trpe nasilje.

"Želimo da pošaljemo poruku protiv nasilja", rekao je Pavlović. Pavlović je podsetio da su se na ovaj dan pre više od 40 godina u Njujorku pobunile LGBT osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu