LDP za izbore posle odluke o datumu

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović traži raspisivanje izbora odmah posle odluke EU o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 19.05.2013.

13:15

Default images

Jovanović je na sednici Glavnog odbora LDP-a istakao da briselski sporazum ne sme biti još jedna neisorišćena šansa srpskog društva.

Prema njegovoj oceni, taj sporazum nije pobeda Srbije, ali ni njen poraz, jer je "poraz dan u kome je pre 20 godina zemlja krenula pogrešnim putem".

"Taj sproazum sam doživeo kao šansu za nas, a ne za one koji su ga potpisali i on ne sme biti jo š jenda neisorišćena šansa našeg društva. Mora se voditi jasna politika, a preduslov za to je jasna pozicija. Mi na njoj nismo", ukazao je on.

"Briselski sporazum su potpisali da bi konslolidovali svoju vlast... Potpisuješ sporazum sa Prištinom, a ne možeš Albanca da spomeneš. Pa kako misliš sa njim posle da živiš", upitao je Jovanović.

On je poručio i da LDP želi izbore odmah po izjašnjavanju Evropske unije o početku pregovora sa Srbijom, a da današnji Glavni odbor mora biti uvod u stvaranje LDP-a koji želi da vodi Srbiju.
Foto: Tanjug
Jovanović tvrdi i da aktuelna vlast nije zemlji ponudila ništa novo.

"Na vlast su došli prevarom i laganjem. Godinu dana zemlju vode tako što samo seku repove politike koju su ostavili za sobom iz prethodnih 20 godina. Ništa novo zemlji nisu ponudili, niti su u stanju", naveo je Jovanović.

On je najavio da će LDP održati izbornu skupštinu 22. juna do kada će biti redefinsian program stranke.

Prema njegovim rečima, "izvor nacionalne bolesti nije u Kosovskoj Mitorvici, kako je to prvi potpredednik vlade Aleksandar Vučić rekao, već u Beogradu".

Jovanović je ocenio da je Srbija danas zemlja u kojoj polovina društva čeka "od Vučića da diše za nju, a druga polovina strepi, jer se oseća nezaštićenom pred svim lošim što vidi pred sobom".
Foto: Tanjug
On je rekao da je potrebno redefinisati političku scenu i uspostaviti novi format, "a ne privremene koalicije od danas do sutra" i da nijedna stranka u Srbiji nema dovoljno kapaciteta za formiranje ozbiljne politike i njeno vođenje.

Jovanović je, govoreći o LDP-u rakao da je bila "savest Srbije , ledolomac i javni glas koji je opominjao i zaustavljao neodgovornu politiku".

Prema njegovim rečima, zato LDP toliko razumeju na Kosovu, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj pa i čitavoj Evropi.

Lider LDP-a je istakao i da ta stranka mora da ponudi nešto novo i da i da bude ta koja će premijeru Ivici Dačiću reći da treba da snosi odgovornost kada javno kaže "lagali smo vas".
Foto: Tanjug
"Ako ste lagali, onda morate za to i da odgovarate. Ako se svakog dana hapse kadrovi iz stranaka bivše vlasti, onda mi moramo biti ti koji će podsetiti premijera da su kadrovi koji su opljačkali Galeniku iz njegove partije i da mu je prošlo bez odgovornosti ono - lagali smo vas", kazao je Jovanović.

Vlasti su obećavale da će doći Rusi u Železaru, Arapi i Kinezi s milijardama dolara, ali od svega toga nije bilo ništa, rekao je Jovanović i istakao da "ovu zemlju samo mi možemo da izgradimo", a ne da od stranih investitora očekujemo da rešavaju sve naše probleme.

Lider LDP-a je ukazao da je obaveza te stranke zauzimanje pozicija u političkom životu zemlje što je preduslov za uspostavljanje političke ravnoteže.

"Za nedostatak te neophodne političke ravnoteže odgovornost snosimo i mi jer smo tragali za njom kroz partnerstvo, dogovor i apelovali na razum pre svega u odnosima sa Demokratskom strankom", rekao je Jovanović i dodao da je DS najodgovornija za stanje u kome se zemlja trenutno nalazi.

“Slučaj Pahomije držan u fioci”

Foto: Tanjug
Jovanović tvrdi i da je jedan od pomoćnika ministra pravde držao predmet vladike Pahomija "u fioci", što je dovelo do njegovog zastarevanja.
"Ko je držao predmet u svojoj fioci dok nije zastareo i tako osudio tu nesreću decu i Pahomiju pružio priliku da bude iznad svakog zakona u zemlji? Gde je taj sudija? Ako mi ne kažemo da je on pomoćnik ministra pravde, ko će to reći", upitao je Jovanović.

Jovanović je istakao da nisu Srbiji potrebni feljtoni u novinama o Pahomiju i Kačavendi, dodavši da je LDP o Pahomiju govorio pre 10 godina, a o Filaretu pre 15 godina.

Vladika Pahomije bio je optužen za seksualno zlostavljanje četvorice bogoslova u poznatoj "aferi Pahomije", ali kako su pisali mediji, dva slučaja su zastarela, a dva su odbačena zbog "nedostatka dokaza".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: