Hronologija tragičnih ekskurzija

Najnoviji tragični slučaj u Vrnjačkoj Banji gde je poginuo učenik 8. razreda iz Bele Crkve jedan je u nizu nesreća koje su se dogodile na đačkim ekskurzijama.

Izvor: Tanjug
Podeli

Najveća nesreća na đačkim ekskurzijama na ovim prostorima dogodila se 5. aprila 2004. godine, kada je poginulo 12 dece, nakon što je autobus sa učenicima iz Bugarske survao u reku Lim, u blizini granice Srbije i Crne Gore. Sledi hronologija nesreća na ekskurzijama:

- oktobar 2011. - Učenik srednje škole iz Sremske Mitrovice poginuo prilikom pada s prozora hotela u Budimpešti, u kojem je bio smešten sa školskim drugovima.

- avgust 2010. - Devojčica (15) iz Jagodine preminula u letovalištu Buljarice, u Crnoj Gori, gde je boravila sa grupom učenika iz Jagodine, koji su završili osmi razred.

- maj 2009. - Trinestogodišnja devojčica poginula, a najmanje 12 osoba povredjeno u sudaru dva đačka autobusa u blizini sela Balajnac, na putu Merošina-Niš. Uzrok nesreće neodgovarajuće odstojanje između autobusa.

- oktobar 2008. - Učenica četvrtog razreda Gimnazije u Petrovcu na Mlavi (18) preminula je u bolnici u Barseloni od posledica izliva krvi u mozak dok se nalazila na ekskurziji. Učenica je preminula nakon višečasovne operacije.

- maj 2007. - U jezeru na Jastrepcu kod Kruševca utopio se učenik Srednje šumarske škole iz Kraljeva. On je, bez znanja nastavnika, otišao do prodavnice koja je oko dva kilometra udaljena od odmarališta u kojem su učenici bili smešteni i od tada se nije znalo šta je s njim.

- jun 2006. - Učenika iz Čačka (17) udarila je struja od 25.000 volti, kada se na ekskurziji u blizini manastira Kumanica popeo na teretni voz da bi se slikao sa drugom. Učenik Tehničke škole je pao s visine od pet metara.

- oktobar 2005. - Na ekskurziji u Bečićima utopio se učenik (14) osmog razreda osnovne škole iz Smedereva, neplivač. Posle tri godine sud je njegovog razrednog starešinu osudio za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, na dve godine zatvora.

- septembar 2004. - Učenik iz Novog Pazara utopio se u moru na ekskurziji u Budvi. Na plažu je otišao sa drugarima iz škole "Meša Selimović", a zbog velike temperaturne razlike vazduha i mora, doživeo je srčani udar.

- maj 2004 - Na ekskurziji u Nišu stradao trinaestogodišnji učenik iz Štrpca, sa Kosova i Metohije.

- septembar 2001. - Kod Svetog Stefana stradalo četvoro učenika Osnovne škole iz Banjaluke i nastavnica. Oni su se utopili prilikom prevrtanja brodića koji je bio registrovan na 42 putnika i dva člana posade, a u trenutku nesreće na njemu je bilo 142 putnika. Vlasnik brodića je osudjen na 13 godina zatvora.

strana 1 od 105 idi na stranu