Najavljuju skupštinu severa KiM

Da bi bilo kakav potez Srba na severu KiM imao kapaciteta za uspeh, neophodno je da bude sproveden u koordinaciji s vladom u Beogradu, smatra Drecun.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.04.2013.

23:26

Default images

Komentarišući izjavu zamenika direktora Kancelarije za KiM Krstimira Pantića da postoji mogućnost da Srbi sa severa Kosova donesu odluku o proglašenju svoje samostalne skupštine, Drecun kaže da je "u ovoj fazi pregovora Beograda i Prištine neophodno usaglasiti stavove Vlade Srbije i Srba sa severa KIM".

"Ne sme da postoji nijedna pukotina, jer bi svaki jednostrani potez Srba na KiM samo doneo štetu našoj strani i bez podrške Beograda bio bi osuđen na krah", kazao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun za list "Danas".

On ističe da državno rukovodstvo ima redovne konsultacije sa Srbima na Kosovu i Metohiji, i očekuje da će to učiniti i premijer Ivica Dačić ili neki drugi visoki zvaničnik.

Drecun tvrdi da višednevno „stalno zasedanje državnog vrha nije nikakva predstava, a da su dramu više stvarali mediji i opozicija nego vlast“. On ističe da odluka o Vučićevom pojačanju državnog tima nije bila „glavni razlog konsultacija „na vrhu“, nego „ živa situacija u stalnim kontaktima s Briselom i Prištinom uoči osme runde“.

Iako Decun ističe da je Vučićev odlazak u Brisel poruka da je „državni vrh Srbije jedinstven“, u diplomatskim krugovima na to se više gleda kao na „popravljanje utiska u međunarodnoj javnosti zbog aferama urušenog Dačićevog ugleda“. Drecun tvrdi i da su Vučićevo prisustvo tražile Nemačka i EU, jer 2. aprila žele dogovor.

"Na sastanku odbornika prošlog petka Srbi sa severa KiM izjasnili su se da poštuju Ustav i proglasili se najvećim ustavobraniteljima u Srbiji. Odlučeno je i da nema sprovođenja dogovora iz Brisela i da će se formirati skupština severnog KiM, s mogućnošću da joj se priključe i druge srpske opštine, kako bi prepasla u skupštinu AP KiM", kaže za Danas Marko Jakšić, poslanik DSS u Skupštini Srbije.

On smatra da su Beograd i Priština „već postigli saglasnost, a da je Aleksandar Vučić otišao na pregovore jer treba nešto da se prihvati i potpiše“. Jakšić kaže da je „neizvesnost oko Vučićevog odlaska u Brisel njegov lični marketing, jer se znalo da vlast nije dovoljno jaka da odbije zahteve Zapada“.

"Ne vidim potrebu da, ako na pregovore ide premijer, tamo bude i Vučić, pogotovo što je Dačića za tu dužnost nominovao predsednik Nikolić, a državni vrh tvrdi da je jedinstven. Videće se već danas da li je nešto drugo u pitanju", kaže za ovaj list Goran Bogdanović, poslanik DS u Skupštini Srbije i bivši ministar za KiM.

Bogdanović objašnjava da njega, kao predsednika Pokrajinskog odbora DS, niko nije konsultovao u vezi sa skupštinom severnog KiM i da demokrate najpre žele da se upoznaju sa svim detaljima njenog budućeg delovanja, iako su principijelno protiv gašenja institucija Srbije i stvaranja kosovskih institucija.

"U zapadnim medijima niko ne očekuje neki veći pomak. Priština neće da popusti, a Beograd nema kud, jer je sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima odluke o statusu Srba na KiM prepustio dobroj volji Prištine. Time je odredio i okvire razgovora o institucionalnom rešenju za opstanak kosovskih Srba", izjavila je za Danas Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova.

Sa ocenom predsednika Nikolića da danas u Briselu „ništa neće biti konačno“ nezvanično se slažu i diplomatski izvori koji očekuju i deveti krug pregovora Beograda i Prištine. Milivoje Mihailović, direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, najavljuje i dug proces sprovođenja eventualnog dogovora.

"Beograd stalnim zasedanjem državnog vrha i neizvesnom listom pregovarača ne pokazuje nervozu, nego prisustvo svesti o ozbiljnosti trenutka, jer želi da završi prvu postkonfliktnu etapu u odnosima s Prištinom. Ako bude dogovora, tek predstoje razgovori o sprovođenju, što je dugotrajan proces. Danas nije dan D. Više nervoze pokazuju SAD i EU. Beograd računa i spreman je na sve ishode, jer igra utakmicu na kojoj sudije navijaju za protivnika. Sve opcije su otvorene, spremni smo na sve ishode, s dogovorom i bez njega", komentariše Mihailović za Danas spekulacije da Beograd, čak i da danas bude popustljiv, u najboljem slučaju može da dobije uslovljen datum za pristupne pregovore sa EU, koji će zavisiti od sprovođenja sporazuma sa Prištinom.

Za razliku od Mihailovića, ministar za finansije Mlađan Dinkić osmi krug dijaloga smatra toliko sudbonosnim da je juče bio spreman da i on otputuje u Brisel. Zbog značaja ovih pregovora lider DS Dragan Đilas juče je uveo „moratorijum“ na međustranačku svađu sa SNS. U DSS traže „sazivanje Narodne skupštine, koja je jedina ovlašćena da EU kaže da je Srbija slobodna i suverena država koja neće trgovati sopstvenom teritorijom“.

Prema nezvaničnim najavama, očekuje se finale razgovora o zajednici srpskih opština i njenim ovlašćenjima na kojima Beograd insistira, dok Zapad i Priština u njima vide „kopiju“ Republike Srpske u BiH. Izvori Danasa spekulišu da bi moglo da se otvori i pitanje primene budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Uoči pregovora u Briselu, juče u podne Srbi sa severa KiM organizovali su protestnu vožnju do prelaza Jarinje, kako bi skrenuli pažnju pregovaračima da se neće složiti sa rešenjima koja su protiv Ustava Srbije.

Dragiša Đoković iz DS zatražio je od državnog vrha u Beogradu da s Prištinom ne sklapa sporazume štetne po kosovske Srbe. On je poručio da „Srbi sa severa KiM neće učestvovati u nakaradnim dogovorima, niti u njihovoj implementaciji“. Kolona srpskih vozila i u protestu bila je dugačka nekoliko kilometara, javljaju agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: