Potvrđena presuda u slučaju Bitići

Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu potvrdilo oslobađajuću presudu Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću u slučaju "Bitići".

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

14:05

Default images

Njih je optužnica teretila da su jula 1999, pomažući drugom u izvršenju krivičnog dela, prekršili pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima - braći Bitić.

Apelacioni sud je saopštio da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da nije dokazano da su braća A.B., B.B. i V.B. imali status ratnih zarobljenika.

"Iz izvedenih dokaza nesumnjivo je utvrđeno da isti u vreme lišenja slobode nisu bili pripadnici bilo koje vojne ili policijske jedinice, niti su bili na izvršenju bilo kakvog vojnog ili policijskog zadatka, niti su u vreme lišenja slobode nosili oružje, vojnu ili policijsku uniformu", navodi se u saopštenju.

Apelacioni sud takođe je utvrdio da u vreme kada su braća Bitići uhapšeni nije postojao oružani sukob, jer je 9. juna 1999. zaključen Kumanovski sporazum, koji je predviđao prestanak oružanih snaga i fazno povlačenje oružanih snaga Savezne republike Jugoslavije sa teritorije Kosova i Metohije.

"Osim toga, iz izvedenih dokaza nesumnjivo je utvrđeno da je njihovo lišenje slobode 26. juna 1999. bilo isključivo zbog prekršaja - nedozvoljenog prelaska administrativne granice i neposedovanja odgovarajućih ličnih dokumenata (putnih isprava), što jasno ukazuje da braća B. od strane državnih organa nijednog trenutka nisu tretirani kao ratni zarobljenici", navodi se u obrazloženju.

Optužnicom tužioca za ratne zločine Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću je stavljeno na teret da su u prvoj polovini jula 1999. kao pripadnici Operativno-poternih grupa pomogli drugom u izvršenju krivičnog dela, kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima A.B., B.B. i V.B, koji su bili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Oni su okrivljeni da su braću Bitići iz zatvora u Prokuplju prebacili u Nastavni centar u Petrovom Selu i zatvorili ih u prostoriju u kojoj nije bilo osnovnih higijenskih uslova, koja je bila nedovoljno osvetljena i bez sanitarnih uređaja, ležajeva i posteljine, nije bila namenjena za smeštaj ljudi.

Popović i Stojanović su okrivljeni da su ih nakon toga predali nepoznatim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji su braću Bitići vezali žicom, odvezli do mesta gde se nalazi masovna grobnica posmrtnih ostataka civila albanske nacionalnosti ranije dovezenih sa Kosova i tamo ih projektilima u potiljačni deo glave usmrtili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: