Podela KiM najbolja,dijalog u krizi

Beograd -- Premijer Ivica Dačić i dalje smatra da su podela Kosova i razgraničenje s kosovskim Albancima najbolje rešenje. Dodaje i da je dijalog s Prištinom u krizi.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

On je rekao da ne zna u kom smeru će ići razgovori s Prištinom kao i da je situacija veoma teška.

Dačić je rekao da u Briselu uporno ponavljaju da ne žele novu Republiku Srpsku na Kosovu, ali da to niko ni ne traži.

"Vlast u Srbiji je prelomila, napravila kompromis. Ne daju mi više da pričam ni o podeli, ni o razgraničenju, iako i dalje smatram da je to najbolje i jedino moguće rešenje, odnosno jedino koje je prihvatljivo i za Srbe i za Albance", rekao je Dačić novinarima u Narodnoj biblioteci Srbije na obeležavanju Nacionalnog dana knjige.

On je dodao da je Srbija uradila sve ponudivši zajednicu srpskih opština koja bi, kako je naveo, bila deo prištinskog sistema, ali da sada ni to nije dovoljno i da Priština traži da zajednica srpskih opština nema nikakve nadležnosti, što je neprihvatljivo.

Državni vrh Srbije sastaće se sutra u Beogradu kako bi razgovarao o nastavku dijaloga s Prištinom u Briselu.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da ne zna u kom se smeru dalje uopšte mogu voditi razgovori sa Prištinom, jer njeni predstavnici ne žele ni da razgovaraju o davanju izvršnih ovlašćenja zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Premijer je novinarima u Narodnoj biblioteci Srbije rekao da Srbija ostaje verna dijalogu kao jedinom načinu za rešenje, ali da situacija nije nimalo naivna, već veoma teška:

"Bićemo izloženi velikim pritiscima i manipulacijama", rekao je premijer i istakao da poziva na razum:

"Srbija je pokazala korektnost, ja ne znam šta više mi možemo da predložimo, osim da priznamo nezavisnost Kosova i da kažemo 'nama se ništa ne uvažava, radite šta hoćete'. Ali šta će onda biti sa našim narodom?", zapitao je Dacić.

On je ponovio da u ponedeljak ide u Brisel na nastavak dijaloga, ali da ne zna o čemu uopšte on i kosovski premijer Hašim Tači mogu da se dogovore.

"Ne pitajte me šta ću da radim tamo u Briselu. Veoma je teško i ne znam", rekao je Dačić.

"Mi se slažemo samo u jednom, a to je da bi problem paralelizma institucija mogao biti rešen formiranjem zajednica opština. Međutim, oni uopšte ne žele da razgovaraju o izvršnim ovlašćenima za tu zajednicu, za njih je ta tema apsolutno neprihvatljiva, kao što su za nas neke druge teme", rekao je Dačić.

On je ponovio da je za kompromis potrebno dvoje, odnosno u ovom slučaju troje, a na pitanje kako se Brisel ponaša odgovorio je da je njihova pozicija neutralna, da žele da reše problem i da EU ne nameće stavove ni Beogradu, ni Prištini.

"Oni stalno govore da neće 'Republiku Srpsku' na Kosovu, ali ne znamo ko uopšte pominje Republiku Srpsku. Nadležnost zajednica opština koje smo mi predvideli su mnogo niže od nadleznosti koje ima Republika Srpska, ali postoje i drugi primeri regionalnih vlasti u Evropi", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da se najzad mora krenuti u razgovore sa Srbima koji participiraju u kosovskoj vladi, jer od njih zavisi većina u kosovskom parlamentu.

"Ovo je ključni trenutak, svi moramo da budemo jedinstveni oko toga šta tražimo", ocenio je premijer Dačić.

Kosovo

strana 1 od 2647 idi na stranu