Jeremića isključuju iz DS?

Beograd -- Izvršni odbor DS danas u 17 časova odlučuje o isključenju iz stranke Vuka Jeremića, koji je najavio da će zadržati mandat osvojen na listi DS-a u Skupštini.

Izvor: B92, Blic, Danas
Podeli

"Ukoliko se nešto ne dogodi u poslednjem trenutku, odnosno ako Jeremić ne vrati mandat, isključiće ga iz stranke", kaže potpredsednik IO DS Milan Popović za "Blic".

Jeremić do srede nije izneo svoj stav da li će vratiti poslanički mandat, na šta ga obavezuje odluka Glavnog odbora stranke, prema kojoj to treba da učine svi ministri iz prethodne Vlade Srbije.

Članovi Izvršnog odbora s kojima je dnevni list "Danas" razgovarao kazali su da će Jeremić biti isključen iz stranke, kao što je učinjeno i s poslanikom Dušanom Petrovićem.

Nekoliko članova iz vrha stranke potvrdilo je za "Blic" da neće otezati sa izbacivanjem Jeremića, iako je jedan od najpopularnijih političara iz DS i sada na poziciji predsednika Generalne skupštine UN. To je, međutim, odbio da potvrdi Dušan Elezović, predsednik IO DS.

Nezvanično, jedan broj odbora u Srbiji obavešten je pre dva dana da IO sigurno neće doneti odluku o isključenju Jeremića iz stranke. Naime, njegovo isključenje bilo bi prevelik zalogaj za demokrate.

Ukoliko se Jeremić ne izjasni o zahtevu stranačkih organa, smatraće se da je ostao pri ranijem stavu da neće vratiti mandat Skupštini Srbije, zbog čega će biti isključen iz stranke.

Jeremić je ranije rekao da ne želi da vrati mandat, jer bi to bilo u suprotnosti sa Ustavom i zakonom koji poslanika, a ne stranku, tretira kao vlasnika mandata.

Predsednik DS Dragan Đilas pozvao je sve poslanike koji su u prethodnoj vladi bili ministri da vrate poslaničke mandate. To su Dušan Petrović i Vuk Jeremić. Bivši ministar poljoprivrede je isključen iz stranke pošto je odbio da vrati mandat, dok je Jeremiću dato još vremena budući da trenutno nije u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 203 idi na stranu