Ćuprija: Od žutice obolelo 33

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji je do danas evidentirao 33 osobe obolele od zarazne žutice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2012.

12:59

Default images

Prema rečima epidemiologa Gorana Radovanovića 26 obolelih od hepatitisa tipa A je iz Drenovca, četiri iz Golubovca, po jedan iz Sikirice i Paraćina i jedna osoba iz Ćuprije.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji trenutno su hospitalizovane četiri osobe.

Tokom prošle sedmice je registrovan samo jedan novi slučaj, ali to ne znači da epidemija jenjava jer je period inkubacije oko mesec dana
i očekuje se da će obolelih biti i tokom sledeće godine.

Epidemija se pojavila krajem septembra u selu Drenovac kod Paraćina, odakle je i većina obolelih. Pretpostavlja se da je epidemija preneta
iz sela Mozgovo kod Aleksinca gde je od početka leta od zarazne žutice obolelo oko 80 osoba.

Najveći broj obolelih je iz grupe radno aktivnog stanovništva. Svi oboleli su povezani što ukazuje da je kontakt preko zagađenih predmeta dominantan put prenošenja bolesti.

Štab za vanredne situacije opštine Paraćin je naložio sve sanitarno higijenske mere zaštite od epidemije u Drenovcu kao što su dezinfekcija svih bunara i poljskih toaleta, preporučio je upotrebu flaširane vode za piće ili iz gradskog vodovoda, naredio dezinfekciju škole u Drenovcu, kao i nadzor nad prometom hrane.

Na području Pomoravskog okruga epidemije zarazne žutice nije bilo 12 godina, a zaraza se ciklično javlja na šest do sedam godina.

Osim u paraćinskoj i ćuprijskoj opštini, u ostalim opštinama Pomoravskog okruga za sada nema slučajeva obolelih od zarazne žutice.

Prvi simptomi žutice su visoka temperature, glavobolja, malaksalost i mučnina, a period inkubacije je oko mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: