"Ništa nije ukazivalo na tragediju"

Ambasador Srbije pri NATO-u Branislav Milinković izvršio samoubistvo na aerodromu u Briselu skokom sa garaže pred kolegama, potvrdio je jedan diplomata za AP.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 05.12.2012.

09:01

Default images

Motivi tragedije nisu poznati, a Ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da je Milinković tragično preminuo u 52. godini u Briselu.

Kako pišu mediji, Milinković se ubio na glavnom međunarodnom aerodromu u Briselu tako što je skočio s parkinga pred očima Zorana Vujića, pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije, koji vodi sektor za bezbednosnu politiku.

Milinkovićeva supruga za vest je saznala u Dablinu, odakle se odmah uputila u Brisel. Milinković je iza sebe ostavio sina.

Kako je jedan neimenovani diplomata rekao za AP, Milinković je u trenucima neposredno pre tragedije ćaskao i šalio se sa kolegama u garaži, kada je odjednom otišao do ograde, popeo se na nju i bacio sa visine od oko deset metara. Kada su šokirane kolege došle do njega, već je bio mrtav.

Trojica njegovih kolega, koji su pod uslovom da ostanu anonimni razgovarali sa novinarima AP-a, rekli su da u njegovom ponašanju u satima pre tragedije nije bilo ničeg čudnog. Milinković je izgledao sasvim normalno kada je na aerodrom došao po delegaciju srpskih zvaničnika koji su imali zakazan sastanak u NATO.

Dodaje se da niko od njih nije znao ni za privatne ni za profesionalne razloge zbog kojih je Milinković mogao da se odluči na ovakav čin, kao i da ništa nije ukazivalo da će do tragedije doći.

Ambasador Milinković bio je ugledan diplomata i pravnik. Službovao je u Beču i Briselu. Ostaje u sećanju svojim kolegama kao vrsni diplomata, svestrani intelektualac i plemenit čovek, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je duboko ožalošćen i rekao je da je veoma pogođen vestima o tragičnoj smrti srpskog ambasadora. Ambasador Branislav Milinković bio je izuzetno poštovan predstavnik svoje zemlje i nedostajaće nam u sedištu NATO", rekla je portparolka Alijanse Karmen Romero.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izrazio je danas iskreno saučešće porodici i prijateljima ambasadora Srbije pri NATO-u Branka Milinkovića, koji je sinoć tragično preminuo u Briselu.

"Belgijska policija istražuje ovaj slučaj, ali po svemu sudeći, reč je o samoubistvu", rekao je Dačić novinarima posle učešća na Forumu o napretku Zapadnog Balkana.

Branislav Milinković je 2009. godine postavljen za ambasadora Srbije pri NATO-u u Briselu, gde je već od 2004. godine bio specijalni izaslanik šefa diplomatije tadašnje SCG pri Severnoatlantskoj alijansi. Pre toga je bio stalni predstavnik Srbije pri misijama u OEBS i Ujedinjenim nacijama. Status ambasadora u MSP imao je od januara 2000. godine.

On je u zvanje izvanrednog i opunomoćenog ambasadora pri NATO-u postavljen odlukom vlade 3. avgusta 2009.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije naknadno će obavestiti o datumu komemorativnog skupa i sahrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: