Subota, 24.11.2012.

21:06

Tadić u Savetu Evrope?

U Strazburu se nezvanično govori da bi bivši predsednik Srbije Boris Tadić mogao da zameni Jaglanda na mestu generalnog sekretara Saveta Evrope, pišu "Novosti".

Izvor: Večernje novosti

Default images

Mandat šefu SE Torbjernu Jaglandu ističe za godinu i po, podseća ovaj list.

Posle poraza na izborima za šefa države, a zatim i povlačenja iz trke za prvog čoveka DS, mnogi budućnost bivšem predsedniku Borisu Tadiću predviđaju u vrhu neke od međunarodnih institucija. Jedna od njih mogla bi da bude i Savet Evrope u Strazburu, saznaju "Novosti" unutar ove najšire evropske integracione institucije.

"Ovoj galeriji nedostaje poznati lik iz vaših krajeva," prokomentarisali su nedavno, u prisustvu dopisnika "Novosti", funkcioneri ove institucije, aludirajući na Tadića, u razgovoru oko serije portreta dosadašnjih čelnika, okačenih ispred vrata kancelarije sadašnjeg generalnog sekretara SE Torbjerna Jaglanda. Jedan visoki funkcioner SE koji je želeo da ostane anoniman kazao nam je da bi Tadić bio idealan kandidat:

"Ima harizmu, zna jezike, omiljen je kao političar među zaposlenima u ovoj instituciji. Za vreme svog mandata kao predsednik Srbije dao je veliki doprinos procesu pomirenja u regionu. Vreme je da se regionu i na ovaj način pošalje pozitivan signal."

Potrebno je, međutim, da se i Tadić izjasni. Zvanično, još je rano da se razgovara o kandidatima za Jaglandovog naslednika. Visoki norveški političar i predsednik Nobelovog komiteta, na čelo Saveta Evrope izabran je 2009, kao 13. generalni sekretar od osnivanja, i mandat mu traje do kraja septembra 2014. godine.

Čak i kad bi bio kandidat, Tadić bi, dakle, morao da čeka bar još godinu i po. Ipak, to i nije tako dugo vreme za pripreme za eventualnu kandidaturu.

"Nisam čuo za to. To ne zavisi od mene," kratko je nedavno odgovorio Jagland na naše pitanje šta misli o idejama da bi Boris Tadić mogao da ga zameni, posle isteka njegovog mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: