Uragan Sendi hrli ka Njujorku

Njujork -- Uragan Sendi, koji je do sada odneo najmanje 43 života na Karibima, preti da uskoro pogodi istočnu obalu SAD. Očekuje se veliki udar kod Njujorka.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Prema najnovijim informacijama američkih meteorologa, procenjuje se da bi glavni udar velikog uragana, koji je već dobio naziv superoluja, mogao da bude između države Delaver i grada Njujorka, gde su vlasti ozbiljno zabrinute da bi najveći američki grad mogao da bude središte oluje veka.

Uragan Sendi opustošio je Bahame i Kubu. Rušio je dalekovode, čupao drveće, uništio na stotine kuća i izazvao poplave. Vlasti na Kubi kažu da je reč o najrazornijoj oluji koja je pogodila ostrvo od 2005. godine, kada je uragan Denis usmrtio 16 ljudi i napravio štetu od dve i po milijarde dolara.

U stihiji koja je pogodila istok Kube život je izgubilo 11 osoba, a više od 130.000 kuća je delimično ili potpuno srušeno u provinciji Santjago de Kuba.

Među žrtvama je i jedno dete, prenela je agencija Itar-Tas.

Uragan je naneo veliku štetu infrastrukturi i poljoprivredi, uništivši hiljade hektara useva, a izazvao je i mnogobrojne prekide u telefonskim vezama i snabdevanju strujom.

Iako je Sendi još u četvrtak ujutro protutnjao preko teritorije Kube, uticaj uragana se i dalje oseća u centralnom delu ostrva, gde tokom 12 sati neprekidno pada obilna kiša, zbog čega je u provincijama Sjenfuegos, Vilja-Klara, Sankti-Spiritus i Sjego-de-Avila proglašeno upozorenje na oluju.

Udari vetra sada dostižu brzinu od oko 120 kilometara na čas, a Sendi se kreće od Floride ka severu. Procenjuje se da bi na kontinentalni deo istočne obale mogao da stigne u ponedeljak uveče.

Iako u ovom trenutku Sendi ima nivo samo uragana prvog stepena, usled sudara sa hladnom vazdušnom masom na severu njegova snaga i destruktivnost će se znatno uvećati.

Vlasti u Americi strahuju od toga da bi, usled udara olujnog vetra i obilnih padavina, moglo da dođe do poplava i nestanka električne energije u stotinama hiljada, ako ne i miliona domova u velikim gradovima poput Njujorka, Vašingtona, Filadelfije i Bostona.

"Očekujemo jaku, veoma jaku oluju. Premeštanje ove oluje, kako se približava obali, mogla bi pokriti trećinu istočne obale Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Luis Ućelini, direktor Nacionalnog okeanskog i atmosferskog administrativnog centra za predviđanje zaštite sredine.

Gradske i državne vlasti u Vašingtonu, Virdžiniji, Merilendu i Pensilvaniji proglasile su vanredno stanje i građani se putem televizije pozivaju da tokom vikenda kupe dovoljne količine konzervirane hrane, baterijske lampe i baterije, kao punjače za kola za mobilne telefone.

Iako u ovom trenutku Sendi ima nivo samo uragana prvog stepena, ovaj uragan bi mogao da bude najjača oluja koja je pogodila severoistok SAD u poslednjih stotinu godina ukoliko "udruži snage sa zimskim vremenskim frontom stvarajući razornu superoluju".

Zbog uragana je otkazano nekoliko važnih političkih skupova na kojima je trebalo da učestvuju potpredsednik Amerike Džo Bajden i republikanski predsednički kandidat Mit Romni.

Svet

Jako nevreme u SAD, dvoje mrtvo

U jakom nevremenu praćenom vetrovima poput tornada u centralnom delu SAD poginule su dve osobe, a srušene su kuće, oštećena vozila i iščupano drveće, javlja AP.

Svet nedelja 25.02. 08:59 Komentara: 1
strana 1 od 13269 idi na stranu