Oland za intervenciju u Siriji?

Francuski predsednik Oland postavio uslov za vojnu intervenciju u Siriji. Moskva, Peking, pa i Vašington protive se oružanoj akciji, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

23:31

Default images

Može vojna intervencija, ali uz podršku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland, koji je tako prvi put postao akter jedne ratne krize, sirijske.

Dve stalne članice Saveta bezbednosti - Kina i Rusija - odmah su odgovorile da od takvog scenarija nema ništa.

"Rusija se kategorički protivi bilo kakvoj spoljnoj intervenciji u sirijskom konfliktu, jer bi ona samo pogoršala situaciju, s nepredvidivim posledicama po Siriju i ceo region," poručio je zamenik ruskog šefa diplomatije Genadij Gatilov. Rojters je javio iz Pekinga da se i Kina protivi vojnom mešanju u Siriji.

Vlasti u Damasku od prošlog vikenda su pod pojačanim stranim pritiskom, zbog masakra u Huli u kojem je stradalo više od sto ljudi. Od utorka, sirijski ambasadori su nepoželjne osobe u ključnim zemljama Zapada. Rusija se protivi i tome, ocenjujući proterivanja kao ”kontraproduktivna”, pišu "Novosti".

Francuski predsednik, socijalista Fransoa Oland, pozvao je i da se uvedu strože sankcije Siriji.

"O tome ću razgovarati s predsednikom Rusije Putinom, kada u petak bude posetio Pariz. Mi moramo da uverimo Rusiju i Kinu da je nemoguće dopustiti Asadovom režimu da masakrira sopstveni narod," kazao je Oland.

Vlasti u Parizu zato su najavile da će u julu biti domaćin novog sastanka ”Prijatelja Sirije”, a Oland se nada da će to pomoći u organizovanju sirijske opozicije, kako bi režim Bašara el Asada bio srušen.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus ipak je isključio mogućnost kopnene intervencije u Siriji, rekavši da je rizik da se sukobi prošire na region suviše veliki.

Ni u Vašingtonu za sada nema razumevanja za vojnu opciju.

"Ne verujemo da je u ovom trenutku dalja militarizacija situacije u Siriji ispravan put. Verujemo da bi izazvalo veći haos i masakre," izjavio je za AP savetnik za štampu Bele kuće Džej Karni, a prenose "Novosti".

Unutar-sirijski sukob, međutim, postao je američko pitanje ”za unutrašnju upotrebu”: republikanski pretendent na mesto predsednika Mit Romni traži da zemlja zauzme agresivniji stav i da se naoruža sirijska opozicija. Obamina administracija zasada se suzdržava od toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: