Paorima 12.500 dinara po hektaru

Beograd -- Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su u Vladi Srbije dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da je dogovoren kombinovani model subvencionisanja, a to znači da će paorima biti isplaćivano 12.500 dinara po hektaru, uz odbijanje iznosa dobijenog na osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. On je rekao da će novac biti isplaćen do kraja septembra.

Ministar je naglasio da će biti strogo kontrolisano da li su površine zasejane kulturama za koje su dobijene subvencije.

"Ostaje uslov za ostavrivanje subvencija da se postigne referentan prinos, zavisno od okruga", dodao je Petrović.

On je kazao da su novim načinom subvencionisanja ostvarena dva cilja - povećanje prinosa i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje broja korisnika subvencija sa 82.000 na 250.000 gazdinstava.

Pomoćnik ministra Miloš Milovanović rekao je da će se dogovorena subvencija sastojati od intervencije u dizel gorivu, koja je već završena, intervencije u dizel gorivu u avgustu pred jesenju setvu i od novčanog iznosa od 6.500 dinara po hektaru zasnovane i realizovane proizvodnje.

"Poljoprivrednici su odustali od svog zahteva za povraćaj akcize na gorivo i na taj način je pronađeno rešenje koje podstiče produktivnost poljoprivredne proizvodnje, proširuje broj korisnika mera ministarstva i čini ceo sistem finansijski održivim sa aspekta raspoloživog novca u budžetu minsitarstva", rekao je Milovanović.

Milovanović je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede merama investicione podrške u iznosu od milijardu i 200 dinara pomoći unapređenje produktivnosti poljoprivredne proizvodnje subvencionisanjem nabavke mehanizacije i opreme za proizvodnju.

Pomoćnik ministra je naveo da će današnji dogovor omogućiti ispunjavanje ciljeva poljoprivredne politike – povećanje produktivnosti i proširivanje broja korisnika mera ministarstva.

Poljoprivrednici su bili nezadovoljni novim načinom subvencionisanja proizvodnje po kilogramu robe i od Vlade Srbije tražili su da vrati stari način subvencionisanja proizvodnje po hektaru.

Član Organizacionog odbora paora koji su protestovali Miroslav Ivković rekao je da su četiri zahteva ispunjena poljoprivrednicima i da se može očekivati deblokada i normalizacija saobraćaja u narednih sat vremena.

Na pitanje novinara zašto su blokirali puteve nekoliko dana pred izbore, on je kazao da je "ovo bio pravi način da se pokaže novoj vladi šta je očekuje ako ne bude uvažila zahteve poljoprivrednika", dodajući da protest nije imao političku pozadinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu