Subota, 28.04.2012.

15:46

Paorima 12.500 dinara po hektaru

Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su u Vladi Srbije dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu.

Izvor: Beta

Paorima 12.500 dinara po hektaru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Seljak Zeka

pre 12 godina

I tako u nedogled bezobrazluk pobedjuje...Po podacima poljoprivrednog gazdinstva recimo za soju roda 2008. godine utrošilo se 415 evra (za repromaterijal 210, a za mašinske usluge 205) po hektaru. Iskazana je i zarada i to u slučaju lošeg roda (3 tone po hektaru, ako je otkupna cena 400 evra), nešto boljeg (3,5 tone) i izvrsnog (4 tone). U slučaju najlošijeg roda zarada je 785 evra kada se odbiju troškovi, a u slučaju najboljeg 1.185 evra po hektaru.
Što se suncokreta tiče, ukupni troškovi iznose 212 evra po hektaru, a zarada je u najgorem slučaju (prinos 2,5 tone po hektaru po 450 evra) 919 evra, a u najboljem (3,5 tone) 1.363 evra.
U slučaju kukuruza troškovi su 462 evra, a zarada (ako je cena 150 evra) u slučaju 8 tona po hektaru 738 evra, a ako je prinos 12 tona, zarada iznosi 1.338 evra. Sejanje pšenice je relativno neisplativo, ali se i tu može zaraditi: troškovi iznose 435 evra po hektaru, a zarada (prinos 5 tona, a cena 200 evra) je 565, ili (prinos 7 tona) 965 evra.
Medjutim ako razni direktori agencija,političari,stečajni upravnici,advokati ne žele da se odreknu svojih primanja i tarifa zašto bi poljoprivrednici...ovo što sada rade je pravljenje trulog kompromisa bez prave i realne računice...seljaci nisu u pravu al zar to ima neke veze u našoj zemlji...
(Milan Krstić, 28. april 2012 16:37)


Ovaj tvoj racun Milane kad vidim odmah se upitam gde su meni tolike pare od poljoprivrede ko li me to krade?
Tako je isto kao i ti jedan lokalni klanicar racunao da seljak zaradi cistih 9500,00 din. po jednom tovljeniku.

Ali ni ti ni on se ne hvatate naseg posla iako se u poljoprivredi dobro zaradjuje.
Daj molim te reci mi cime se ti bavis pa da ja tebi(kao ti meni) izracunam koliko ti zaradjujes.

krlemrle

pre 12 godina

Nemojte da lupetate vi koji se ne razumete u materiju.
Subvencije nemaju nikakve veze sa komunizmom i u komunizmu ih nije ni bilo.
Subvencije su neminovnost tržišne ekonomije.
Bogate države Zapadne civilizacije daju svojim poljoprivrednicima pozamašne subvencije kako bi obezbedili da hrana bude u bescenje jeftina(u glavnom ispod cene troškova proizvodnje iste). Tako se ujedno kupuje socijalni mir jer i najniži slojevi društva tako mogu da budu zadovoljni i gojazni. Drugo, to obara cene žitarica i na svetskom berzama pa tako predstavljaju pretnju ekonomijama siromašnih zemalja - damping. Zato čak i manje manje razvijene države(kao što je naša) moraju da subvencionišu svoje poljoprivrednike u okviru svojih mogućnosti kako bi i ovi bili spremni da prodaju svoje proizvode po cenama po kojima se trguje na svetskim berzama.
Kada ne bi bilo subvencija morao bi da se zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda što EU ne bi tolerisala jednom kandidatu za članstvo. Čak i da zanemarimo obaveze koje imamo prema EU i da zatvorimo tržište, otkupljivači bi morali da plate paorima realnu cenu sirovine, što bi povećalo njihove troškove, te bi i njihovi finalni proizvodi(brašno, ulje, šećer...) bili skoro dvostruko skuplji. Tako bi i pekari koji bi tada morali da kupuju skupo brašno pekli i do tri puta skuplji hleb nego što je sada. Pošto poskupi hleb, poskupeće sve, a tada i trgovine moraju da povećaju marže, kako bi i njihovi zaposleni imali veće plate da bi sebi mogli da priušte skup hleb. Cena hleba bi konačno u supermarketu iznosila oko 300 dinara!

Milutin

pre 12 godina

Poenta svake subvencije je podsticanje rada I povecanje proizvodnje. Da se ne pravimo svi ovde blesavi previse, zna se da je bilo dosta slucajeva da se to po hektaru zloupotrebljavalo a I da nisu svi seljaci imali ni pravo na subvencije. Sada je malo drugacije pa da vidimo da li je I bolje. Paori, stocari, seljaci - zelim vam rekordnu godinu I povecanje proizvodnje kao I vas veci ukupan prihod. Bez vas ova zemlja nema nikakve sanse ali ni vi bez prinosa sa svojih njiva I iz svojih stala. Sve je to ipak povezano. Sve najbolje!

Seljak Zeka

pre 12 godina

@(Miki, 29. april 2012

Gde si ti rodjo moj kupio tu tvoju diplomu?
Znas li ti kolike su subvencije u susednoj Hrvatskoj ja cu ti reci od 300 do 500 evra a u drugim evropskim drzavama su i visestruko vece a mi hocemo u evropu pa kako mi njima da budemo konkurentni sa ovakvim beznacajnim subvencijama.
A ti ako mislis da je nama veoma lepo i da samo uzivamo batali ti tvoja prava, motiku u ruke i uzivaj zajedno sa nama u blagodetima poljoprivrede.

mik

pre 12 godina

Pa iz tih razloga sto ovaj radi i treba mu dati, a ovaj sto ne radi i izda u arendu ovom ne bi ja dao nikako tačka i gotovo.
Ko koliko preda toliko mu dati i to je realno. Kao treba prikazati da se radi eee kod nas se svasta tu biti.

dragutin

pre 12 godina

Ova drzava je ignorisala seljaka decenaijama i radila sve da ga osteti i upropasti od nekontorilisanog uvoza svega i svacega do cena nafte djubriva i preparata,traktori su poskupeli za 3-4000 eura i niko ih ne kupuje ,ostale masine se cak i ne prave nego uvoze od nasih glavnih konkurenata.Sve sto zaradimo jedva ostane dovoljno da se plate racuni kakva prozivodnja kakva ulaganja samo goli opstanak.Sledeci korak je bankrot i ukrupnjavanje kapitala svih Miskovica ove drzave koj jedva cekaju da seljaci propadnu kako bi kupili jos zemlje i sirili svoju mini drzavu u drzavi i to je pravi kapitalizam.A narod ce da ode u Tempo i Maxi i da plati Miskovicu trostruke cene za njegovu sopstvenu robu a sada ve placa duplo .Ako to nije definicija monopola i ne fer konkurencije ja ne znam sta je .Ovi sto strajkuju su samo gomila sirotana koji cekaju milostinju kao i lekari i prosvetari ..

Dzoni

pre 12 godina

kako mogu da daju subvencije po hektaru? To znaci da ja obradim 5 hektara i napravim nesto, a moj komsija ima 5 hektara i ne pipne apsolutno nista, a obojica dobijemo isto para. Ko je tu lud?

Miki

pre 12 godina

Sta ja dobijam od drzave kao privatnik ? Nista,naravno.Samo mi uzimaju na svakom koraku.Porezi ,doprinosi,PDV na sve i svasta.Radim kao konj i svi imaju vajde od toga.Svaka cast ovim "poljoprivrednim proizvodjacima" ali svako treba da zivi od svog rada , a ne od subvencija.Znaci uzmu od mene ,pa daju njima.Vlast nikako ne treba da popusta pred ovakvim nasilnickim ucenama, vec da na silu odgovori silom.Ovi sto rade blokade ionako nikada nisu bili njihovi glasaci, pa im ni ovo slihtanje pred izbore nece pomoci.

Zoso

pre 12 godina

Vuk@# dobro si rekao koliko je para pokradeno sica za ove pare koje ce dobiti seljaci a vi velegradjani jos malo pa adio niko nemoze sa vama upravu su ove republike sto su otisle necete vi vise njima popovati a nadam se i nama.

Mirko

pre 12 godina

Pametan covek bi i potpisao sve ovo i uzeo sto je moguce od ove vlasti. Ali bi isto tako pametan covek birao druge ljude sledeci vikend. Cisto da znaju da je ovo njihovo kupovanje glasova providno k'o celofan!

Andrej

pre 12 godina

Ovo je smešno. Komentatori prvo pljuju Petrovića što ne popusti "jadnim seljacima" a sada ti isti komentatori ga pljuju što je delimično popustio. Očigledno je da ste plaćeni da na svaku vest gde se spominje ministar u dobrom ili lošem svetlu vi udarate po njemu.

hercegov grad

pre 12 godina

mislim da je pravi kpmentar dao ,,jasa,, iz jase tomica,jer blokadu su organizovali oni sto najvise imaju ili su na lopovski nacin oreko korupcionaske lokalne vlasti po bagateli zakupili drzavno zemljiste.

Braca

pre 12 godina

Rekose da nece popustiti pa popustise na 12.000 dinara, pa rekose da nema para za 60 litara neg 32 litre pa popustise , pa popustise, pa popustise ...... i opet ce popustiti . Ako bude kombinovano kako rekose sa prinosom po hektaru onda ce seljaci koji proizvedu vise prodavati onima koji tu kvotu nisu ispunili. Uskoro ce se pokazati na pijaci sta smo svi mi koji nismo proizvodlaci subvencionisali.

Dejan

pre 12 godina

Samo ti Petrovicu deli novac poreskih obveznika u toku predizborne kampanje a dinar strmoglavo pada. Zasto ne priznate da stamparija u Topcideru radi punom parom kao za vreme Slobodana Milosevica!!!

Jovan

pre 12 godina

Narode srpski dokle ces biti nepismen... :(

Sve sto drzava radi jeste da otima od jednih i daje drugima. To je obicna pljacka. Ako ste pametni i zelite sebi i svojoj deci dobro, pobunite se i ukinite vise taj komunizam.

MUKNAVI

pre 12 godina

Od kojih para ce biti isplacena subvencija Paorima?Od poskupljenja svega,i Paorima,i Ostalima,"obicnim gradjanima" pa kad podvucemo crtu i konstatujemo minus u novcanicima seticemo` se ove fotke,na kojoj nam se ministar Petronije` smeska u lice.Gospodju Dejanovic treba obavestiti,jer je rekla pre neki dan da ce subvencije resavati vlada posle izbora,da ne trci pred rudu..opasno je,moze da se nabije!

Vuk

pre 12 godina

Samo od azotare sto su ukrali 200 miliona evra, bilo bi za sve nas,a ne za paorske subvencije.
Gde su te pare?

Tu je umesana viktorijagrup,od ministra.

george sfera

pre 12 godina

pa gradani velikih gradova ako mislite da se toliko zaraduje obradom zemlje prodajte stanove i kupite kuce na selu i pocnite da radite a ne lupajte komentare igluposti

nijebitnoime

pre 12 godina

najgore je u svemu ovome, a moze se zakluciti iz ovoga jeste, da su menjali nacin subvencionisanja jer JE DRZAVNE SLUZBENIKE mrzelo da kontrolisu i proveravaju sta se gde seje i da li se seje.

naravno da ce uvek biti zloupotreba ali ako je dobra kontrola to ce se smanjiti na podnosljivu meru.

subvencionisanje po prinosu je manjkavo zbog toga sto nije svuda isti kvalitet zemljista + drzava nije obezbedila svima jednak sistem navodnjavanja (ocistila kanale i sl.) i samim tim u startu nisu jednaki uslovi za sve proizvodjace.

subvencionisanje po hektaru opet ima manu zbog tih zloupotreba koje se mogu umanjiti kontrolom.

po mom misljenju najbolje je da su napravili kombinovani sistem, pri cemu bi se jedan deo iznosa subvencije isplacivao po hektaru (avansno), a ostatak po prinosu.

Damir Jankovic

pre 12 godina

Sta mislite koliko ce trajati ovaj dogovor dok Petrovic opet ne promeni misljenje?
Gde mu je onaj pravicni sistem, sto nigde u EU ne postoji. Mora jadan narod da ispasta da bi se dozvali pameti.

Nikola sa sela

pre 12 godina

Kakav dogovor, ovo je bruka 12.500 hiljada, a u Hrvatskoj 200 evra po hektaru, ne moze to tako, kako da budem konkuretan, vazno je da u kampanji ljube zemlju. Ja nastavljam protest.

Marko

pre 12 godina

Sta ova vlast radi poljprivredi, pa to nije normalno, 12.500 hiljada minus regres za gorivo. A pesticidi, a djubrivo, a amortizacija, a ulje. Pa kako moze da se isplati proizvodnja, samo ako cena psenice ne bude ispod 22 din. po kilogramu.

Kako bre Hrvati mogu da dobiju 200 evra po hektaru.

SREMAC

pre 12 godina

Zasto gradjani i poreznici Srbije treba da daju subvencije za poljoprivredu? Vise nema komunizma, pa gospodo koliko uradite i prodate, toliko zaradite. Ako vam se ne isplati, idite u skolu i onda radite nesto drugo sto vam se vise isplati. Tako je svima, tako da ne vidim razlog da se ovaj deo populacije priviliguje.
Jedino sto Srbija treba da uradi jeste da osigura da nasi proizvodi budu plasirani po Evropi i da postoji konkurencija.

Vladimir

pre 12 godina

Petrovic je prvo rekao nema odstupanja od njihove agrarne politike a onda je odstupio.. Lazov. Onda su paori rekli nema odstupanja od zahteva pa su popustili... lagali su. jedino jadni narod koji je cekao je ispastao. Srbija..

pejapeja

pre 12 godina

Sto bre ljudi mi siromasni da placamo tim zakupcima i neplodne zemlje (slatine).Pa dali smo i mi deo drustva ili su samo ovi iz vlasti i ovi nazovi paori(lezilebovici)da kazemo deo istog interesnog drustva.Pa kakva je ova drzava ako svoj marod tretira kao retardiran. Ne ja jos neverujem da je drzava podlegla pritisku mocnih nazovi seljaka.Ako je ipak tako onda nema drzave i nailazi haos.

Još nedelju dana....

pre 12 godina

Samo te molim Petroviću da mi objasniš i daš argumente, kako sad da verujem tebi ili bilo kome iz Vlade ?! Do juče si tvrdio da su ovakve subvencije nerealne, nepravične i štetne, da država ne može i neće popustiti, a danas se slikaš i sav hepi tvrdiš da je to sve, sa minimalnim kozmetičkim izmenama, u redu. Seljake smatraj seljacima, ali nas ostale nemoj smatrati majmunima !!!

Neki tamo@

pre 12 godina

Od svih koji su pomenuti ili nepomenuti, na**** najviše as.savetodavci što su primljeni pre pola godine u radni odnos. Kada im država da nalog da krenu u kontrole od njive do njive, pa kada se ustanove mnoge nezasejane površine, biće, "nemoj kume da me pišeš, evo zaklaćemo prase. Ako prase nećeš evo sto evrića". Sad ne kažem da neće biti onih što neće uzimati, ali suština je da sistem stvara još jedno plodno tle za korupciju i da većinom mlade ljude uvlači u to. Oni koji ne prime mito, ili će ih seljaci juriti vilima iz njiva, ili goniti tandžarama, ili na kraju krajeva samo pro-kleti što ih kažnjavaju. Pa sad, kako se kome zalomi - vila, tandžara ili kletva... Pa i nije baš neki izbor, zar ne!?!

P.S I sve to iste (bedne) plate, nedostojne dipl.inžinjera!!!

miki

pre 12 godina

Joco ako bi poceo da radis i ulazes , slozio bi se sa ovom racunicom . Naravno lencugama ne odgovara nista , pa cak i da sami kroje trenutno stanje!

Milko

pre 12 godina

E sada "paorima" ostaje da smisle kako da prevare vlast upogledu zasejanih površina i visine prinosa i naravno da se odredi cena za kontrolore.
Tako će vlada i "paori" biti zadovoljni a platićemo mi što smo čučali ispred traktora na cestama.

jasa

pre 12 godina

pozdrav ja sam slucajno iz jase tomica a sugradjanin koji stoji do ministra u crvenoj majci je mile zarin najaci gazda u mestu a i sire.problematika covek radi oko 1000ha drzavne zemlje rade 4 radnika koji nisu ni osigurani od jutra do sutra za tries iljada jadna drzava.ima u nasem selu desetak paor lopova koji licitiraju dogovorno sa lokalnim mocnicima iz opstine zemju po najnizim cenama 3000din po ha a dobiju od drzave 12000 to znaci da im drzava da gzemju da rade i jos im plati cista pljacka.treba ukinuti subvenciju na drzavnu zemlju otvoriti zadruge da rade tu zemlju puno bi ljudi zaposlili i drzava bi imala koristi.
ps da vidite kakve dzipove teraju i kakvu mehanizaciju imaju i sve to od lopovski odradjenih licitacija drzavne zemlje.u ovom je imao udela i dusko stupar bivsi vlasnik ad ratar jasa tomic sada uhapsen zbog afere azotara.pozivam ekipu insajdera da oni malo procesljaju sigurno ima u vojvodini jos ovakvih primera poljoprivredne mafije

alexq

pre 12 godina

daleko da branim paore, ali su proteklih godina bili pokradani sa svih strana a da ne pricam o vremenu 90tih kada se drzava prehranjivala zahvaljujuci njima. Naravno ko nema kontakte s njima niti radi bilo kakav slican posao a postuje komentare mislim da nema prava da ih osudjuje. Bore se za svoja prava kao sto se bore prosvetari zdravstveni radnici itd. medjutim koliko nam je potrebno obrazovanje i zdravstvo tolikoje bitno i nasa poljoprivreda i ratarstvo. Naravno da treba da ispune ocekivanja ali nisu oni krivi sto ne postoji sistem kontrole nadzora itd.

Marko

pre 12 godina

To su ta velika ulaganja u poljoprivredu što gledamo svaki dan na TV-u,a JURI 10000 evra po radnom i godinu dana oslobađanje od svih nameta i poreza,pa se posle JURA isprsi 19000 ali dinara radnicima svaki mesec,ali za rintanje.Pa valjda svaki poljoprivrednik više uloži u buđžet Srbije kroz kredite i potrošnju.Razmislite malo o tome,ako vas zanima uopšte budućnost Srbije.Zašto smo postali Vijetnam u srcu Evrope.Niste to obećavali 2000,2004,2008 godine.

sudija dred

pre 12 godina

Nakon ovih protesta ova grpa sljaka je za mene samo gomila bezobzirnih siledžija. Nadam se da ću uskoro živeti u zemlji gde će ovakvo ponašanje biti strogo kažmjivo.

OksiMoron

pre 12 godina

Pa ovo je jos manje nego sto im je ministarstvo prvobitno nudilo. Za prinos kukuruza od deset tona po hektaru a nije retko da ljudi imaju i vise dobijali bi prema uredbi od jedan dinar po kili deset hiljada dinara plus bonovi za dizel. Ovako dobijaju 6.500 dinara i bonove za dizel?! Ala su ga ispregovarali svaka im cast!

Zmaj

pre 12 godina

E da svi mozemo da se slozimo pa da blokiramo celu Srbiju na samo 5 dana zbog cene goriva koja najvise utice na nas kvalitet zivota ma sta ko mislio. Videli bi kako tajkuni i drzava popusta...

J.

pre 12 godina

Mi imamo princezu na zrnu graska, koju svaka druga fotelja ili stolica zuljaju, pa nikako ne daju tu carsku-ministarsku.Pa mi moramo da izdrzimo klajcanje i presedanje,paori pored puta i prepucavanje, i ko zna ko sve i sta, al bitno je da nasa princeza na zrnu graska nije dala svoju fotelju, jer znate svaka druga zulja, jedino u ovoj se mirno spava...

Димитрије

pre 12 godina

Министар полјопривреде и трговине, правник,један од власника Викторије груп,и нема везе са сукобом интереса. А он то не зна као правник...

Какав народ,такав министар и правосуђе.

JASNA

pre 12 godina

Naša vlast nije ovu uredbu sama smislila nego je prepisala od EU. Tamo je zabranjeno davanje subvencija po prinosu. Najviše novca iz fondova EU dobija engleska kraljica. Nešto ne verujem da ona na toj zemlji gaji kukuruz.

sekula

pre 12 godina

@dr Dragasevic
Da, nikad se bolje nije zivelo, a preko 350.000 ljudi sse hrani po narodnim kuhinjama... Industrija ne postoji, imamo samo primarnu proizvodnju... Produbljen je jaz izmedju klasa, tj, srednja vise ne postoji... Tako da, o cemu vi pricate covece? Vi naplatite jedan pregled 50 eur, pa izvinite, moraju i paori da zarade da bi se lecili kod vas...

Aca

pre 12 godina

Svako danas može da izađe i blokira put. Koga da tužim što je zbog blokade preduzeće u kojem radim imalo gubitak, jer sam i ja oštećen jer zavisim od učinka celog preduzeća? Štrajkače? Ministrstvo? Vladu? Koga? Ja samo diplome mogu izneti na put, koje neće niko ni primetiti. Da izađem i da kažem da ću se suprostaviti podeli subvencija time što ću leći ispred Vlade i gladovati? Jadna je ova Srbija kad je svaka kera kvasi!!!

student

pre 12 godina

pozivam studente koji su (a i koji nisu) propustili pojedine ispite da blokiramo njive od avgusta dok nam paori ne isplate prijave ispita

vaske

pre 12 godina

Za ovo je najvise kriva Evropa i njihova licemerna politika. Evropski antikomunisti(fasisti) se zalazu za neku slobodu trzista,a maximalno stite sebe i svoje radnike, dok tretiraju kao stoku. Evropa se trudila da unisti naseg seljaka, jer su subvencije oruzije "komunjarskih neradnika". Sa druge strane Evropa maximalno stiti svog seljaka i daje mu nepovratne subvencije iz budzeta, da bi ostao konkurentan na svetskom trzistu. Nemac dobija od drzave dzabe 300 evra, jer mu je gotov proizvod 500. Posle subvencija njegov proizvod na trzistu je 200. Nas seljak proizvodi za 300 i prodaje za 300 jer nema subvencije. Tako Evropa unistava sve seljake u istocnim zemljama i stiti svohg seljaka. Kada neka zemlja (istocna) pokusa to da uradi isto, Evropa je odmah pritisne i optuzi da se vracaju u komunizam. Licemerje desnicara iz EU je odgovornio z aovo. Neka Evropa prestane da subvencionise svog seljaka, vec ga prepusti tom "slobodnom trzistu"(za koje se toliko zalzazu), pa nece ni nas seljak da trazi subvencije i blokira puteve. Ali kada bi to Evropa uradila onda bi standar evropsko seljaku opao i morao mnogo vise da radi da bi ostao konkurentan sa ostalim svetom. Oni to nece, jer im je u prirodi ostao kolonijno-fasisticki gen, gde sav njihov posao obavlja drugi a oni izigravaju "gazde".

dr Dragasevic@ Da su ti paori neradnici radili bi tvoj posao, a ne bi protestvovali. Narod nije toliko glup pa poveruje u nebulozu "nikada se nije bolje zivelo nego danas". Danas dobro zive samo stranacki paraziti i cetnicki filozofi.

Vojvodjanin@ Procitaj sta sam napisao o ratarima u EU i dobices odgovor "ko to daje pare unapred".

BokiPirot

pre 12 godina

Prvi put sam na strani DS-a jer što neko napisa ovde,mnogi i nemaju pojma gde im je njiva a broj parcele znaju napamet.Nego ja predlažem da mi nezapošljeni sa biroa blokiramo puteve dok nam NSZ ne počne mesečno isplaćivati desetak hiljada dinara kao što je u normalnom svetu.

Pera

pre 12 godina

Teska srca cu ovo da napisem,ali mislim da je DS u pravu u ovom slucaju sto je hteo da isplacuje po prinosu. Sta bi ovi zemljoradnici,imas 50h i gajis korov a drzava ti isplacuje po hektaru lovu.Aj sad recite gde to ima.Pored gomile pogresnih i pogubnih poteza,mislim da je DS trebalo da istraje.Dzabalebarosa na sve strane!

Zoso

pre 12 godina

Predlazem da Vojvodjanski paori pod hitno uzmu u razmatranje da o njihovim problemima raspravlja Vojvodjanska vlada,da vlada dozvoli paorima saradnju sa Hrvatskom,da plasira svoje proizvode na Hrvatsko trzite od Srbije ne uzimati nista i zatraziti zastitu svojih prava u EU .Hteo ne hteo narode moj nikad vi necete biti bez tutora a to je vasa republika.Glasam za madjarske partije.

tokamak

pre 12 godina

Sramota.Treba samo da blokirate nekoga i ako vas ima dosta stizu pare.Samo sad gledajte kako ce se blokade da se sire.Svako sad ima dozvolu da blokira nesto, ako zeli neke pare od drzave.
Ako ljudi koji stvarno pune ovaj budzet, ne kazne DS za ovo sto su uradili, mogu ocekivati da ce ih budetski korisnici oglodati do koske.Nece biti nikakve smislene promene dokle god oni koji pune budzet ne krenu da protestvuju.

P.S.
Jeste li primetili kako svi ljudi sa slicnim zahtevima malinari i ostali protestvuju kao da im je neko ukrao nesto. Kao da je drzava duzna da im daje onoliko koliko oni misle da treba da im daje.Ja licno nikad nisam mislio da mi bilo ko duguje nesto, averujem ni vecina Vas.Koristio sam razne beneficije kad sam mogao ali nikad nisam mislio da mi ih drzava duguje ako se zanjih nisam kvalifikovao

dr Dragasevic

pre 12 godina

Sta hoce ovi neradnici.Ako ne zele da rade neka se sklone sa puta onima koji to zele.Nikad se bolje nije zivelo u Srbiji i ova demokratski izabrana vlast treba da nastavi tim putem.Hvala ti Tadicu,hvala b92.

Nemanja

pre 12 godina

tako cu i ja da strajkujem na jesen...oticu da popalim jedno 50 hektara kukuruza cisto da privucem paznju na sebe i svoje probleme. alo bre sklanjajte se sa puteva!!!!

Milan Krstić

pre 12 godina

(joca, 28. april 2012 17:15)
Dragi Joco i sami znate da to što pokušavate da objasnite više ne pije vodu...da se koristi djubrivo kako treba prinosi bi za kukuruz bili oko 10 tona po hektaru ako ne i 20 tona u zavisnosti šta se koristi ne 4 do 6 tona i tako dalje...inače,podaci koje sam dao su podaci poljoprivrednog gazdinstva iz Bečeja odakle sam rodom...

Vojvodjanin

pre 12 godina

Sve to traba da se pohapsi, do pre 5 godina nista nisu dbijali pa su radili brzo su se navikli da dobijaju pre vremena a prinosi kolko budu ma nemoj! Jel normalno da drzava da pare pre nego sto dobije robu!
Jel Vi date pare za hleb danas a dobijete ga za 5 meseci.
Nisu ni svesni kolko su oni indirektno ostetili drzavu, kolko firma je izgubilo zato sto sleperi ne donose robu na vreme! Obezobrazilo se to sad im nebi dao ni ono sto je trebalo da dobiju! Sklanjaj krsine sa puteva!

Bane

pre 12 godina

Vlada nipošto da popusti ovim mešetarima što se predstavljaju kao seljaci.Prave seljake koji stvarno rade sam danas video na njivama,a ovi su verovatno hvatali zjale po kafanama i smišljali šta da izvoljevaju dalje.Ja sam da se oformi komisija koja će da te iste "štrajkače" poseti,da vidi njihove njive(ako uopšte znaju gde se nalaze),i utvrde minuli rad od subvencija.Ako se ispostavi da je subvencija otišla u stan,auto,...e onda se to lepo oduzme,persona u ćorku(minimum 3 god.),a za to vreme neki stvarno pošteni seljak neka dobije tu njivu na korišćenje.A što se tiče blokada,mislim da policija treba to da rasturi,a ne da ljudi koji stvarno rade ispaštaju zbog ovih.

joca

pre 12 godina

@Milan Krstic.
Neznam čime se vi bavite niti me zanima!Ali Ovakvo računanje mi izgleda samo ako niste završili osmogodišnju i to samo do treceg razreda Jer sve ste računali samo ne cene veštaškog djubriva,herbicida,cena motornog ulja,cena popravki,rezervnih delova a najviše Rada šta mislite sve se uradi u jednom prohodu?!Daj Bože kada bi bilo po Vašem nama bi curile pare iz džepova i siguro da nebi tražili Subvencije.A država traži da hrana bude što jeftinija šta mislite za Nas?ili za Vas?Ja placam kilo šecera 110.dinara u u Vašem gradu košta 98dinara pa jel repa raste na Asfaltu ili na našim njivama??!!!!Pozdrav

pa

pre 12 godina

Ljudi kojima su direktno ugrozena osnovna ljudska prava kretanja su strahovito napeti i samo mala varnica fali da dodje do velike nesrece, za sta ce biti iskljucivo odgovorne kolovodje ovih blokada.

napet

pre 12 godina

sto se tice nafte i naftinih derivata, mnogima je potrosnja istih potrebna radi neke delatnosti, proizvodnje, kao i najosnovnija /ne luksuzna / potreba u 21 veku, za prevoz, odlazak na posao, kod lekara, pa na kraju i na odmor, jednostavno da olaksa zivot i zivi bar imalo civilizovano. Namet na potrosnju je ogroman. Umesto da to trazimo da bude smanjeno i svima lakse narod i napet je ako to neko pokusava. Solidarnost i pravi sindikati su potrebni

vlada-so

pre 12 godina

Šta ti je paradoks,blokiraju puteve sa traktorima od sto hiljada evra i time ljute gologuzansku radničku klasu koja kreće u šume i gore na prvomajsko prežderavanje.

Milan Krstić

pre 12 godina

I tako u nedogled bezobrazluk pobedjuje...Po podacima poljoprivrednog gazdinstva recimo za soju roda 2008. godine utrošilo se 415 evra (za repromaterijal 210, a za mašinske usluge 205) po hektaru. Iskazana je i zarada i to u slučaju lošeg roda (3 tone po hektaru, ako je otkupna cena 400 evra), nešto boljeg (3,5 tone) i izvrsnog (4 tone). U slučaju najlošijeg roda zarada je 785 evra kada se odbiju troškovi, a u slučaju najboljeg 1.185 evra po hektaru.
Što se suncokreta tiče, ukupni troškovi iznose 212 evra po hektaru, a zarada je u najgorem slučaju (prinos 2,5 tone po hektaru po 450 evra) 919 evra, a u najboljem (3,5 tone) 1.363 evra.
U slučaju kukuruza troškovi su 462 evra, a zarada (ako je cena 150 evra) u slučaju 8 tona po hektaru 738 evra, a ako je prinos 12 tona, zarada iznosi 1.338 evra. Sejanje pšenice je relativno neisplativo, ali se i tu može zaraditi: troškovi iznose 435 evra po hektaru, a zarada (prinos 5 tona, a cena 200 evra) je 565, ili (prinos 7 tona) 965 evra.
Medjutim ako razni direktori agencija,političari,stečajni upravnici,advokati ne žele da se odreknu svojih primanja i tarifa zašto bi poljoprivrednici...ovo što sada rade je pravljenje trulog kompromisa bez prave i realne računice...seljaci nisu u pravu al zar to ima neke veze u našoj zemlji...

vlada-so

pre 12 godina

Šta ti je paradoks,blokiraju puteve sa traktorima od sto hiljada evra i time ljute gologuzansku radničku klasu koja kreće u šume i gore na prvomajsko prežderavanje.

pa

pre 12 godina

Ljudi kojima su direktno ugrozena osnovna ljudska prava kretanja su strahovito napeti i samo mala varnica fali da dodje do velike nesrece, za sta ce biti iskljucivo odgovorne kolovodje ovih blokada.

jasa

pre 12 godina

pozdrav ja sam slucajno iz jase tomica a sugradjanin koji stoji do ministra u crvenoj majci je mile zarin najaci gazda u mestu a i sire.problematika covek radi oko 1000ha drzavne zemlje rade 4 radnika koji nisu ni osigurani od jutra do sutra za tries iljada jadna drzava.ima u nasem selu desetak paor lopova koji licitiraju dogovorno sa lokalnim mocnicima iz opstine zemju po najnizim cenama 3000din po ha a dobiju od drzave 12000 to znaci da im drzava da gzemju da rade i jos im plati cista pljacka.treba ukinuti subvenciju na drzavnu zemlju otvoriti zadruge da rade tu zemlju puno bi ljudi zaposlili i drzava bi imala koristi.
ps da vidite kakve dzipove teraju i kakvu mehanizaciju imaju i sve to od lopovski odradjenih licitacija drzavne zemlje.u ovom je imao udela i dusko stupar bivsi vlasnik ad ratar jasa tomic sada uhapsen zbog afere azotara.pozivam ekipu insajdera da oni malo procesljaju sigurno ima u vojvodini jos ovakvih primera poljoprivredne mafije

Димитрије

pre 12 godina

Министар полјопривреде и трговине, правник,један од власника Викторије груп,и нема везе са сукобом интереса. А он то не зна као правник...

Какав народ,такав министар и правосуђе.

Bane

pre 12 godina

Vlada nipošto da popusti ovim mešetarima što se predstavljaju kao seljaci.Prave seljake koji stvarno rade sam danas video na njivama,a ovi su verovatno hvatali zjale po kafanama i smišljali šta da izvoljevaju dalje.Ja sam da se oformi komisija koja će da te iste "štrajkače" poseti,da vidi njihove njive(ako uopšte znaju gde se nalaze),i utvrde minuli rad od subvencija.Ako se ispostavi da je subvencija otišla u stan,auto,...e onda se to lepo oduzme,persona u ćorku(minimum 3 god.),a za to vreme neki stvarno pošteni seljak neka dobije tu njivu na korišćenje.A što se tiče blokada,mislim da policija treba to da rasturi,a ne da ljudi koji stvarno rade ispaštaju zbog ovih.

Milan Krstić

pre 12 godina

I tako u nedogled bezobrazluk pobedjuje...Po podacima poljoprivrednog gazdinstva recimo za soju roda 2008. godine utrošilo se 415 evra (za repromaterijal 210, a za mašinske usluge 205) po hektaru. Iskazana je i zarada i to u slučaju lošeg roda (3 tone po hektaru, ako je otkupna cena 400 evra), nešto boljeg (3,5 tone) i izvrsnog (4 tone). U slučaju najlošijeg roda zarada je 785 evra kada se odbiju troškovi, a u slučaju najboljeg 1.185 evra po hektaru.
Što se suncokreta tiče, ukupni troškovi iznose 212 evra po hektaru, a zarada je u najgorem slučaju (prinos 2,5 tone po hektaru po 450 evra) 919 evra, a u najboljem (3,5 tone) 1.363 evra.
U slučaju kukuruza troškovi su 462 evra, a zarada (ako je cena 150 evra) u slučaju 8 tona po hektaru 738 evra, a ako je prinos 12 tona, zarada iznosi 1.338 evra. Sejanje pšenice je relativno neisplativo, ali se i tu može zaraditi: troškovi iznose 435 evra po hektaru, a zarada (prinos 5 tona, a cena 200 evra) je 565, ili (prinos 7 tona) 965 evra.
Medjutim ako razni direktori agencija,političari,stečajni upravnici,advokati ne žele da se odreknu svojih primanja i tarifa zašto bi poljoprivrednici...ovo što sada rade je pravljenje trulog kompromisa bez prave i realne računice...seljaci nisu u pravu al zar to ima neke veze u našoj zemlji...

Vojvodjanin

pre 12 godina

Sve to traba da se pohapsi, do pre 5 godina nista nisu dbijali pa su radili brzo su se navikli da dobijaju pre vremena a prinosi kolko budu ma nemoj! Jel normalno da drzava da pare pre nego sto dobije robu!
Jel Vi date pare za hleb danas a dobijete ga za 5 meseci.
Nisu ni svesni kolko su oni indirektno ostetili drzavu, kolko firma je izgubilo zato sto sleperi ne donose robu na vreme! Obezobrazilo se to sad im nebi dao ni ono sto je trebalo da dobiju! Sklanjaj krsine sa puteva!

Pera

pre 12 godina

Teska srca cu ovo da napisem,ali mislim da je DS u pravu u ovom slucaju sto je hteo da isplacuje po prinosu. Sta bi ovi zemljoradnici,imas 50h i gajis korov a drzava ti isplacuje po hektaru lovu.Aj sad recite gde to ima.Pored gomile pogresnih i pogubnih poteza,mislim da je DS trebalo da istraje.Dzabalebarosa na sve strane!

joca

pre 12 godina

@Milan Krstic.
Neznam čime se vi bavite niti me zanima!Ali Ovakvo računanje mi izgleda samo ako niste završili osmogodišnju i to samo do treceg razreda Jer sve ste računali samo ne cene veštaškog djubriva,herbicida,cena motornog ulja,cena popravki,rezervnih delova a najviše Rada šta mislite sve se uradi u jednom prohodu?!Daj Bože kada bi bilo po Vašem nama bi curile pare iz džepova i siguro da nebi tražili Subvencije.A država traži da hrana bude što jeftinija šta mislite za Nas?ili za Vas?Ja placam kilo šecera 110.dinara u u Vašem gradu košta 98dinara pa jel repa raste na Asfaltu ili na našim njivama??!!!!Pozdrav

Nemanja

pre 12 godina

tako cu i ja da strajkujem na jesen...oticu da popalim jedno 50 hektara kukuruza cisto da privucem paznju na sebe i svoje probleme. alo bre sklanjajte se sa puteva!!!!

BokiPirot

pre 12 godina

Prvi put sam na strani DS-a jer što neko napisa ovde,mnogi i nemaju pojma gde im je njiva a broj parcele znaju napamet.Nego ja predlažem da mi nezapošljeni sa biroa blokiramo puteve dok nam NSZ ne počne mesečno isplaćivati desetak hiljada dinara kao što je u normalnom svetu.

student

pre 12 godina

pozivam studente koji su (a i koji nisu) propustili pojedine ispite da blokiramo njive od avgusta dok nam paori ne isplate prijave ispita

Marko

pre 12 godina

To su ta velika ulaganja u poljoprivredu što gledamo svaki dan na TV-u,a JURI 10000 evra po radnom i godinu dana oslobađanje od svih nameta i poreza,pa se posle JURA isprsi 19000 ali dinara radnicima svaki mesec,ali za rintanje.Pa valjda svaki poljoprivrednik više uloži u buđžet Srbije kroz kredite i potrošnju.Razmislite malo o tome,ako vas zanima uopšte budućnost Srbije.Zašto smo postali Vijetnam u srcu Evrope.Niste to obećavali 2000,2004,2008 godine.

Još nedelju dana....

pre 12 godina

Samo te molim Petroviću da mi objasniš i daš argumente, kako sad da verujem tebi ili bilo kome iz Vlade ?! Do juče si tvrdio da su ovakve subvencije nerealne, nepravične i štetne, da država ne može i neće popustiti, a danas se slikaš i sav hepi tvrdiš da je to sve, sa minimalnim kozmetičkim izmenama, u redu. Seljake smatraj seljacima, ali nas ostale nemoj smatrati majmunima !!!

Vuk

pre 12 godina

Samo od azotare sto su ukrali 200 miliona evra, bilo bi za sve nas,a ne za paorske subvencije.
Gde su te pare?

Tu je umesana viktorijagrup,od ministra.

Aca

pre 12 godina

Svako danas može da izađe i blokira put. Koga da tužim što je zbog blokade preduzeće u kojem radim imalo gubitak, jer sam i ja oštećen jer zavisim od učinka celog preduzeća? Štrajkače? Ministrstvo? Vladu? Koga? Ja samo diplome mogu izneti na put, koje neće niko ni primetiti. Da izađem i da kažem da ću se suprostaviti podeli subvencija time što ću leći ispred Vlade i gladovati? Jadna je ova Srbija kad je svaka kera kvasi!!!

vaske

pre 12 godina

Za ovo je najvise kriva Evropa i njihova licemerna politika. Evropski antikomunisti(fasisti) se zalazu za neku slobodu trzista,a maximalno stite sebe i svoje radnike, dok tretiraju kao stoku. Evropa se trudila da unisti naseg seljaka, jer su subvencije oruzije "komunjarskih neradnika". Sa druge strane Evropa maximalno stiti svog seljaka i daje mu nepovratne subvencije iz budzeta, da bi ostao konkurentan na svetskom trzistu. Nemac dobija od drzave dzabe 300 evra, jer mu je gotov proizvod 500. Posle subvencija njegov proizvod na trzistu je 200. Nas seljak proizvodi za 300 i prodaje za 300 jer nema subvencije. Tako Evropa unistava sve seljake u istocnim zemljama i stiti svohg seljaka. Kada neka zemlja (istocna) pokusa to da uradi isto, Evropa je odmah pritisne i optuzi da se vracaju u komunizam. Licemerje desnicara iz EU je odgovornio z aovo. Neka Evropa prestane da subvencionise svog seljaka, vec ga prepusti tom "slobodnom trzistu"(za koje se toliko zalzazu), pa nece ni nas seljak da trazi subvencije i blokira puteve. Ali kada bi to Evropa uradila onda bi standar evropsko seljaku opao i morao mnogo vise da radi da bi ostao konkurentan sa ostalim svetom. Oni to nece, jer im je u prirodi ostao kolonijno-fasisticki gen, gde sav njihov posao obavlja drugi a oni izigravaju "gazde".

dr Dragasevic@ Da su ti paori neradnici radili bi tvoj posao, a ne bi protestvovali. Narod nije toliko glup pa poveruje u nebulozu "nikada se nije bolje zivelo nego danas". Danas dobro zive samo stranacki paraziti i cetnicki filozofi.

Vojvodjanin@ Procitaj sta sam napisao o ratarima u EU i dobices odgovor "ko to daje pare unapred".

george sfera

pre 12 godina

pa gradani velikih gradova ako mislite da se toliko zaraduje obradom zemlje prodajte stanove i kupite kuce na selu i pocnite da radite a ne lupajte komentare igluposti

Zmaj

pre 12 godina

E da svi mozemo da se slozimo pa da blokiramo celu Srbiju na samo 5 dana zbog cene goriva koja najvise utice na nas kvalitet zivota ma sta ko mislio. Videli bi kako tajkuni i drzava popusta...

tokamak

pre 12 godina

Sramota.Treba samo da blokirate nekoga i ako vas ima dosta stizu pare.Samo sad gledajte kako ce se blokade da se sire.Svako sad ima dozvolu da blokira nesto, ako zeli neke pare od drzave.
Ako ljudi koji stvarno pune ovaj budzet, ne kazne DS za ovo sto su uradili, mogu ocekivati da ce ih budetski korisnici oglodati do koske.Nece biti nikakve smislene promene dokle god oni koji pune budzet ne krenu da protestvuju.

P.S.
Jeste li primetili kako svi ljudi sa slicnim zahtevima malinari i ostali protestvuju kao da im je neko ukrao nesto. Kao da je drzava duzna da im daje onoliko koliko oni misle da treba da im daje.Ja licno nikad nisam mislio da mi bilo ko duguje nesto, averujem ni vecina Vas.Koristio sam razne beneficije kad sam mogao ali nikad nisam mislio da mi ih drzava duguje ako se zanjih nisam kvalifikovao

Vladimir

pre 12 godina

Petrovic je prvo rekao nema odstupanja od njihove agrarne politike a onda je odstupio.. Lazov. Onda su paori rekli nema odstupanja od zahteva pa su popustili... lagali su. jedino jadni narod koji je cekao je ispastao. Srbija..

sudija dred

pre 12 godina

Nakon ovih protesta ova grpa sljaka je za mene samo gomila bezobzirnih siledžija. Nadam se da ću uskoro živeti u zemlji gde će ovakvo ponašanje biti strogo kažmjivo.

SREMAC

pre 12 godina

Zasto gradjani i poreznici Srbije treba da daju subvencije za poljoprivredu? Vise nema komunizma, pa gospodo koliko uradite i prodate, toliko zaradite. Ako vam se ne isplati, idite u skolu i onda radite nesto drugo sto vam se vise isplati. Tako je svima, tako da ne vidim razlog da se ovaj deo populacije priviliguje.
Jedino sto Srbija treba da uradi jeste da osigura da nasi proizvodi budu plasirani po Evropi i da postoji konkurencija.

Nikola sa sela

pre 12 godina

Kakav dogovor, ovo je bruka 12.500 hiljada, a u Hrvatskoj 200 evra po hektaru, ne moze to tako, kako da budem konkuretan, vazno je da u kampanji ljube zemlju. Ja nastavljam protest.

Zoso

pre 12 godina

Predlazem da Vojvodjanski paori pod hitno uzmu u razmatranje da o njihovim problemima raspravlja Vojvodjanska vlada,da vlada dozvoli paorima saradnju sa Hrvatskom,da plasira svoje proizvode na Hrvatsko trzite od Srbije ne uzimati nista i zatraziti zastitu svojih prava u EU .Hteo ne hteo narode moj nikad vi necete biti bez tutora a to je vasa republika.Glasam za madjarske partije.

sekula

pre 12 godina

@dr Dragasevic
Da, nikad se bolje nije zivelo, a preko 350.000 ljudi sse hrani po narodnim kuhinjama... Industrija ne postoji, imamo samo primarnu proizvodnju... Produbljen je jaz izmedju klasa, tj, srednja vise ne postoji... Tako da, o cemu vi pricate covece? Vi naplatite jedan pregled 50 eur, pa izvinite, moraju i paori da zarade da bi se lecili kod vas...

Marko

pre 12 godina

Sta ova vlast radi poljprivredi, pa to nije normalno, 12.500 hiljada minus regres za gorivo. A pesticidi, a djubrivo, a amortizacija, a ulje. Pa kako moze da se isplati proizvodnja, samo ako cena psenice ne bude ispod 22 din. po kilogramu.

Kako bre Hrvati mogu da dobiju 200 evra po hektaru.

JASNA

pre 12 godina

Naša vlast nije ovu uredbu sama smislila nego je prepisala od EU. Tamo je zabranjeno davanje subvencija po prinosu. Najviše novca iz fondova EU dobija engleska kraljica. Nešto ne verujem da ona na toj zemlji gaji kukuruz.

Milan Krstić

pre 12 godina

(joca, 28. april 2012 17:15)
Dragi Joco i sami znate da to što pokušavate da objasnite više ne pije vodu...da se koristi djubrivo kako treba prinosi bi za kukuruz bili oko 10 tona po hektaru ako ne i 20 tona u zavisnosti šta se koristi ne 4 do 6 tona i tako dalje...inače,podaci koje sam dao su podaci poljoprivrednog gazdinstva iz Bečeja odakle sam rodom...

dr Dragasevic

pre 12 godina

Sta hoce ovi neradnici.Ako ne zele da rade neka se sklone sa puta onima koji to zele.Nikad se bolje nije zivelo u Srbiji i ova demokratski izabrana vlast treba da nastavi tim putem.Hvala ti Tadicu,hvala b92.

OksiMoron

pre 12 godina

Pa ovo je jos manje nego sto im je ministarstvo prvobitno nudilo. Za prinos kukuruza od deset tona po hektaru a nije retko da ljudi imaju i vise dobijali bi prema uredbi od jedan dinar po kili deset hiljada dinara plus bonovi za dizel. Ovako dobijaju 6.500 dinara i bonove za dizel?! Ala su ga ispregovarali svaka im cast!

Milko

pre 12 godina

E sada "paorima" ostaje da smisle kako da prevare vlast upogledu zasejanih površina i visine prinosa i naravno da se odredi cena za kontrolore.
Tako će vlada i "paori" biti zadovoljni a platićemo mi što smo čučali ispred traktora na cestama.

alexq

pre 12 godina

daleko da branim paore, ali su proteklih godina bili pokradani sa svih strana a da ne pricam o vremenu 90tih kada se drzava prehranjivala zahvaljujuci njima. Naravno ko nema kontakte s njima niti radi bilo kakav slican posao a postuje komentare mislim da nema prava da ih osudjuje. Bore se za svoja prava kao sto se bore prosvetari zdravstveni radnici itd. medjutim koliko nam je potrebno obrazovanje i zdravstvo tolikoje bitno i nasa poljoprivreda i ratarstvo. Naravno da treba da ispune ocekivanja ali nisu oni krivi sto ne postoji sistem kontrole nadzora itd.

pejapeja

pre 12 godina

Sto bre ljudi mi siromasni da placamo tim zakupcima i neplodne zemlje (slatine).Pa dali smo i mi deo drustva ili su samo ovi iz vlasti i ovi nazovi paori(lezilebovici)da kazemo deo istog interesnog drustva.Pa kakva je ova drzava ako svoj marod tretira kao retardiran. Ne ja jos neverujem da je drzava podlegla pritisku mocnih nazovi seljaka.Ako je ipak tako onda nema drzave i nailazi haos.

Damir Jankovic

pre 12 godina

Sta mislite koliko ce trajati ovaj dogovor dok Petrovic opet ne promeni misljenje?
Gde mu je onaj pravicni sistem, sto nigde u EU ne postoji. Mora jadan narod da ispasta da bi se dozvali pameti.

nijebitnoime

pre 12 godina

najgore je u svemu ovome, a moze se zakluciti iz ovoga jeste, da su menjali nacin subvencionisanja jer JE DRZAVNE SLUZBENIKE mrzelo da kontrolisu i proveravaju sta se gde seje i da li se seje.

naravno da ce uvek biti zloupotreba ali ako je dobra kontrola to ce se smanjiti na podnosljivu meru.

subvencionisanje po prinosu je manjkavo zbog toga sto nije svuda isti kvalitet zemljista + drzava nije obezbedila svima jednak sistem navodnjavanja (ocistila kanale i sl.) i samim tim u startu nisu jednaki uslovi za sve proizvodjace.

subvencionisanje po hektaru opet ima manu zbog tih zloupotreba koje se mogu umanjiti kontrolom.

po mom misljenju najbolje je da su napravili kombinovani sistem, pri cemu bi se jedan deo iznosa subvencije isplacivao po hektaru (avansno), a ostatak po prinosu.

Neki tamo@

pre 12 godina

Od svih koji su pomenuti ili nepomenuti, na**** najviše as.savetodavci što su primljeni pre pola godine u radni odnos. Kada im država da nalog da krenu u kontrole od njive do njive, pa kada se ustanove mnoge nezasejane površine, biće, "nemoj kume da me pišeš, evo zaklaćemo prase. Ako prase nećeš evo sto evrića". Sad ne kažem da neće biti onih što neće uzimati, ali suština je da sistem stvara još jedno plodno tle za korupciju i da većinom mlade ljude uvlači u to. Oni koji ne prime mito, ili će ih seljaci juriti vilima iz njiva, ili goniti tandžarama, ili na kraju krajeva samo pro-kleti što ih kažnjavaju. Pa sad, kako se kome zalomi - vila, tandžara ili kletva... Pa i nije baš neki izbor, zar ne!?!

P.S I sve to iste (bedne) plate, nedostojne dipl.inžinjera!!!

napet

pre 12 godina

sto se tice nafte i naftinih derivata, mnogima je potrosnja istih potrebna radi neke delatnosti, proizvodnje, kao i najosnovnija /ne luksuzna / potreba u 21 veku, za prevoz, odlazak na posao, kod lekara, pa na kraju i na odmor, jednostavno da olaksa zivot i zivi bar imalo civilizovano. Namet na potrosnju je ogroman. Umesto da to trazimo da bude smanjeno i svima lakse narod i napet je ako to neko pokusava. Solidarnost i pravi sindikati su potrebni

J.

pre 12 godina

Mi imamo princezu na zrnu graska, koju svaka druga fotelja ili stolica zuljaju, pa nikako ne daju tu carsku-ministarsku.Pa mi moramo da izdrzimo klajcanje i presedanje,paori pored puta i prepucavanje, i ko zna ko sve i sta, al bitno je da nasa princeza na zrnu graska nije dala svoju fotelju, jer znate svaka druga zulja, jedino u ovoj se mirno spava...

miki

pre 12 godina

Joco ako bi poceo da radis i ulazes , slozio bi se sa ovom racunicom . Naravno lencugama ne odgovara nista , pa cak i da sami kroje trenutno stanje!

hercegov grad

pre 12 godina

mislim da je pravi kpmentar dao ,,jasa,, iz jase tomica,jer blokadu su organizovali oni sto najvise imaju ili su na lopovski nacin oreko korupcionaske lokalne vlasti po bagateli zakupili drzavno zemljiste.

Miki

pre 12 godina

Sta ja dobijam od drzave kao privatnik ? Nista,naravno.Samo mi uzimaju na svakom koraku.Porezi ,doprinosi,PDV na sve i svasta.Radim kao konj i svi imaju vajde od toga.Svaka cast ovim "poljoprivrednim proizvodjacima" ali svako treba da zivi od svog rada , a ne od subvencija.Znaci uzmu od mene ,pa daju njima.Vlast nikako ne treba da popusta pred ovakvim nasilnickim ucenama, vec da na silu odgovori silom.Ovi sto rade blokade ionako nikada nisu bili njihovi glasaci, pa im ni ovo slihtanje pred izbore nece pomoci.

Dejan

pre 12 godina

Samo ti Petrovicu deli novac poreskih obveznika u toku predizborne kampanje a dinar strmoglavo pada. Zasto ne priznate da stamparija u Topcideru radi punom parom kao za vreme Slobodana Milosevica!!!

Jovan

pre 12 godina

Narode srpski dokle ces biti nepismen... :(

Sve sto drzava radi jeste da otima od jednih i daje drugima. To je obicna pljacka. Ako ste pametni i zelite sebi i svojoj deci dobro, pobunite se i ukinite vise taj komunizam.

Mirko

pre 12 godina

Pametan covek bi i potpisao sve ovo i uzeo sto je moguce od ove vlasti. Ali bi isto tako pametan covek birao druge ljude sledeci vikend. Cisto da znaju da je ovo njihovo kupovanje glasova providno k'o celofan!

dragutin

pre 12 godina

Ova drzava je ignorisala seljaka decenaijama i radila sve da ga osteti i upropasti od nekontorilisanog uvoza svega i svacega do cena nafte djubriva i preparata,traktori su poskupeli za 3-4000 eura i niko ih ne kupuje ,ostale masine se cak i ne prave nego uvoze od nasih glavnih konkurenata.Sve sto zaradimo jedva ostane dovoljno da se plate racuni kakva prozivodnja kakva ulaganja samo goli opstanak.Sledeci korak je bankrot i ukrupnjavanje kapitala svih Miskovica ove drzave koj jedva cekaju da seljaci propadnu kako bi kupili jos zemlje i sirili svoju mini drzavu u drzavi i to je pravi kapitalizam.A narod ce da ode u Tempo i Maxi i da plati Miskovicu trostruke cene za njegovu sopstvenu robu a sada ve placa duplo .Ako to nije definicija monopola i ne fer konkurencije ja ne znam sta je .Ovi sto strajkuju su samo gomila sirotana koji cekaju milostinju kao i lekari i prosvetari ..

MUKNAVI

pre 12 godina

Od kojih para ce biti isplacena subvencija Paorima?Od poskupljenja svega,i Paorima,i Ostalima,"obicnim gradjanima" pa kad podvucemo crtu i konstatujemo minus u novcanicima seticemo` se ove fotke,na kojoj nam se ministar Petronije` smeska u lice.Gospodju Dejanovic treba obavestiti,jer je rekla pre neki dan da ce subvencije resavati vlada posle izbora,da ne trci pred rudu..opasno je,moze da se nabije!

Braca

pre 12 godina

Rekose da nece popustiti pa popustise na 12.000 dinara, pa rekose da nema para za 60 litara neg 32 litre pa popustise , pa popustise, pa popustise ...... i opet ce popustiti . Ako bude kombinovano kako rekose sa prinosom po hektaru onda ce seljaci koji proizvedu vise prodavati onima koji tu kvotu nisu ispunili. Uskoro ce se pokazati na pijaci sta smo svi mi koji nismo proizvodlaci subvencionisali.

Dzoni

pre 12 godina

kako mogu da daju subvencije po hektaru? To znaci da ja obradim 5 hektara i napravim nesto, a moj komsija ima 5 hektara i ne pipne apsolutno nista, a obojica dobijemo isto para. Ko je tu lud?

Zoso

pre 12 godina

Vuk@# dobro si rekao koliko je para pokradeno sica za ove pare koje ce dobiti seljaci a vi velegradjani jos malo pa adio niko nemoze sa vama upravu su ove republike sto su otisle necete vi vise njima popovati a nadam se i nama.

Andrej

pre 12 godina

Ovo je smešno. Komentatori prvo pljuju Petrovića što ne popusti "jadnim seljacima" a sada ti isti komentatori ga pljuju što je delimično popustio. Očigledno je da ste plaćeni da na svaku vest gde se spominje ministar u dobrom ili lošem svetlu vi udarate po njemu.

Seljak Zeka

pre 12 godina

@(Miki, 29. april 2012

Gde si ti rodjo moj kupio tu tvoju diplomu?
Znas li ti kolike su subvencije u susednoj Hrvatskoj ja cu ti reci od 300 do 500 evra a u drugim evropskim drzavama su i visestruko vece a mi hocemo u evropu pa kako mi njima da budemo konkurentni sa ovakvim beznacajnim subvencijama.
A ti ako mislis da je nama veoma lepo i da samo uzivamo batali ti tvoja prava, motiku u ruke i uzivaj zajedno sa nama u blagodetima poljoprivrede.

Seljak Zeka

pre 12 godina

I tako u nedogled bezobrazluk pobedjuje...Po podacima poljoprivrednog gazdinstva recimo za soju roda 2008. godine utrošilo se 415 evra (za repromaterijal 210, a za mašinske usluge 205) po hektaru. Iskazana je i zarada i to u slučaju lošeg roda (3 tone po hektaru, ako je otkupna cena 400 evra), nešto boljeg (3,5 tone) i izvrsnog (4 tone). U slučaju najlošijeg roda zarada je 785 evra kada se odbiju troškovi, a u slučaju najboljeg 1.185 evra po hektaru.
Što se suncokreta tiče, ukupni troškovi iznose 212 evra po hektaru, a zarada je u najgorem slučaju (prinos 2,5 tone po hektaru po 450 evra) 919 evra, a u najboljem (3,5 tone) 1.363 evra.
U slučaju kukuruza troškovi su 462 evra, a zarada (ako je cena 150 evra) u slučaju 8 tona po hektaru 738 evra, a ako je prinos 12 tona, zarada iznosi 1.338 evra. Sejanje pšenice je relativno neisplativo, ali se i tu može zaraditi: troškovi iznose 435 evra po hektaru, a zarada (prinos 5 tona, a cena 200 evra) je 565, ili (prinos 7 tona) 965 evra.
Medjutim ako razni direktori agencija,političari,stečajni upravnici,advokati ne žele da se odreknu svojih primanja i tarifa zašto bi poljoprivrednici...ovo što sada rade je pravljenje trulog kompromisa bez prave i realne računice...seljaci nisu u pravu al zar to ima neke veze u našoj zemlji...
(Milan Krstić, 28. april 2012 16:37)


Ovaj tvoj racun Milane kad vidim odmah se upitam gde su meni tolike pare od poljoprivrede ko li me to krade?
Tako je isto kao i ti jedan lokalni klanicar racunao da seljak zaradi cistih 9500,00 din. po jednom tovljeniku.

Ali ni ti ni on se ne hvatate naseg posla iako se u poljoprivredi dobro zaradjuje.
Daj molim te reci mi cime se ti bavis pa da ja tebi(kao ti meni) izracunam koliko ti zaradjujes.

Milutin

pre 12 godina

Poenta svake subvencije je podsticanje rada I povecanje proizvodnje. Da se ne pravimo svi ovde blesavi previse, zna se da je bilo dosta slucajeva da se to po hektaru zloupotrebljavalo a I da nisu svi seljaci imali ni pravo na subvencije. Sada je malo drugacije pa da vidimo da li je I bolje. Paori, stocari, seljaci - zelim vam rekordnu godinu I povecanje proizvodnje kao I vas veci ukupan prihod. Bez vas ova zemlja nema nikakve sanse ali ni vi bez prinosa sa svojih njiva I iz svojih stala. Sve je to ipak povezano. Sve najbolje!

krlemrle

pre 12 godina

Nemojte da lupetate vi koji se ne razumete u materiju.
Subvencije nemaju nikakve veze sa komunizmom i u komunizmu ih nije ni bilo.
Subvencije su neminovnost tržišne ekonomije.
Bogate države Zapadne civilizacije daju svojim poljoprivrednicima pozamašne subvencije kako bi obezbedili da hrana bude u bescenje jeftina(u glavnom ispod cene troškova proizvodnje iste). Tako se ujedno kupuje socijalni mir jer i najniži slojevi društva tako mogu da budu zadovoljni i gojazni. Drugo, to obara cene žitarica i na svetskom berzama pa tako predstavljaju pretnju ekonomijama siromašnih zemalja - damping. Zato čak i manje manje razvijene države(kao što je naša) moraju da subvencionišu svoje poljoprivrednike u okviru svojih mogućnosti kako bi i ovi bili spremni da prodaju svoje proizvode po cenama po kojima se trguje na svetskim berzama.
Kada ne bi bilo subvencija morao bi da se zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda što EU ne bi tolerisala jednom kandidatu za članstvo. Čak i da zanemarimo obaveze koje imamo prema EU i da zatvorimo tržište, otkupljivači bi morali da plate paorima realnu cenu sirovine, što bi povećalo njihove troškove, te bi i njihovi finalni proizvodi(brašno, ulje, šećer...) bili skoro dvostruko skuplji. Tako bi i pekari koji bi tada morali da kupuju skupo brašno pekli i do tri puta skuplji hleb nego što je sada. Pošto poskupi hleb, poskupeće sve, a tada i trgovine moraju da povećaju marže, kako bi i njihovi zaposleni imali veće plate da bi sebi mogli da priušte skup hleb. Cena hleba bi konačno u supermarketu iznosila oko 300 dinara!

mik

pre 12 godina

Pa iz tih razloga sto ovaj radi i treba mu dati, a ovaj sto ne radi i izda u arendu ovom ne bi ja dao nikako tačka i gotovo.
Ko koliko preda toliko mu dati i to je realno. Kao treba prikazati da se radi eee kod nas se svasta tu biti.

dr Dragasevic

pre 12 godina

Sta hoce ovi neradnici.Ako ne zele da rade neka se sklone sa puta onima koji to zele.Nikad se bolje nije zivelo u Srbiji i ova demokratski izabrana vlast treba da nastavi tim putem.Hvala ti Tadicu,hvala b92.

pa

pre 12 godina

Ljudi kojima su direktno ugrozena osnovna ljudska prava kretanja su strahovito napeti i samo mala varnica fali da dodje do velike nesrece, za sta ce biti iskljucivo odgovorne kolovodje ovih blokada.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Sve to traba da se pohapsi, do pre 5 godina nista nisu dbijali pa su radili brzo su se navikli da dobijaju pre vremena a prinosi kolko budu ma nemoj! Jel normalno da drzava da pare pre nego sto dobije robu!
Jel Vi date pare za hleb danas a dobijete ga za 5 meseci.
Nisu ni svesni kolko su oni indirektno ostetili drzavu, kolko firma je izgubilo zato sto sleperi ne donose robu na vreme! Obezobrazilo se to sad im nebi dao ni ono sto je trebalo da dobiju! Sklanjaj krsine sa puteva!

SREMAC

pre 12 godina

Zasto gradjani i poreznici Srbije treba da daju subvencije za poljoprivredu? Vise nema komunizma, pa gospodo koliko uradite i prodate, toliko zaradite. Ako vam se ne isplati, idite u skolu i onda radite nesto drugo sto vam se vise isplati. Tako je svima, tako da ne vidim razlog da se ovaj deo populacije priviliguje.
Jedino sto Srbija treba da uradi jeste da osigura da nasi proizvodi budu plasirani po Evropi i da postoji konkurencija.

Nemanja

pre 12 godina

tako cu i ja da strajkujem na jesen...oticu da popalim jedno 50 hektara kukuruza cisto da privucem paznju na sebe i svoje probleme. alo bre sklanjajte se sa puteva!!!!

Zoso

pre 12 godina

Predlazem da Vojvodjanski paori pod hitno uzmu u razmatranje da o njihovim problemima raspravlja Vojvodjanska vlada,da vlada dozvoli paorima saradnju sa Hrvatskom,da plasira svoje proizvode na Hrvatsko trzite od Srbije ne uzimati nista i zatraziti zastitu svojih prava u EU .Hteo ne hteo narode moj nikad vi necete biti bez tutora a to je vasa republika.Glasam za madjarske partije.

Milan Krstić

pre 12 godina

I tako u nedogled bezobrazluk pobedjuje...Po podacima poljoprivrednog gazdinstva recimo za soju roda 2008. godine utrošilo se 415 evra (za repromaterijal 210, a za mašinske usluge 205) po hektaru. Iskazana je i zarada i to u slučaju lošeg roda (3 tone po hektaru, ako je otkupna cena 400 evra), nešto boljeg (3,5 tone) i izvrsnog (4 tone). U slučaju najlošijeg roda zarada je 785 evra kada se odbiju troškovi, a u slučaju najboljeg 1.185 evra po hektaru.
Što se suncokreta tiče, ukupni troškovi iznose 212 evra po hektaru, a zarada je u najgorem slučaju (prinos 2,5 tone po hektaru po 450 evra) 919 evra, a u najboljem (3,5 tone) 1.363 evra.
U slučaju kukuruza troškovi su 462 evra, a zarada (ako je cena 150 evra) u slučaju 8 tona po hektaru 738 evra, a ako je prinos 12 tona, zarada iznosi 1.338 evra. Sejanje pšenice je relativno neisplativo, ali se i tu može zaraditi: troškovi iznose 435 evra po hektaru, a zarada (prinos 5 tona, a cena 200 evra) je 565, ili (prinos 7 tona) 965 evra.
Medjutim ako razni direktori agencija,političari,stečajni upravnici,advokati ne žele da se odreknu svojih primanja i tarifa zašto bi poljoprivrednici...ovo što sada rade je pravljenje trulog kompromisa bez prave i realne računice...seljaci nisu u pravu al zar to ima neke veze u našoj zemlji...

joca

pre 12 godina

@Milan Krstic.
Neznam čime se vi bavite niti me zanima!Ali Ovakvo računanje mi izgleda samo ako niste završili osmogodišnju i to samo do treceg razreda Jer sve ste računali samo ne cene veštaškog djubriva,herbicida,cena motornog ulja,cena popravki,rezervnih delova a najviše Rada šta mislite sve se uradi u jednom prohodu?!Daj Bože kada bi bilo po Vašem nama bi curile pare iz džepova i siguro da nebi tražili Subvencije.A država traži da hrana bude što jeftinija šta mislite za Nas?ili za Vas?Ja placam kilo šecera 110.dinara u u Vašem gradu košta 98dinara pa jel repa raste na Asfaltu ili na našim njivama??!!!!Pozdrav

Nikola sa sela

pre 12 godina

Kakav dogovor, ovo je bruka 12.500 hiljada, a u Hrvatskoj 200 evra po hektaru, ne moze to tako, kako da budem konkuretan, vazno je da u kampanji ljube zemlju. Ja nastavljam protest.

Bane

pre 12 godina

Vlada nipošto da popusti ovim mešetarima što se predstavljaju kao seljaci.Prave seljake koji stvarno rade sam danas video na njivama,a ovi su verovatno hvatali zjale po kafanama i smišljali šta da izvoljevaju dalje.Ja sam da se oformi komisija koja će da te iste "štrajkače" poseti,da vidi njihove njive(ako uopšte znaju gde se nalaze),i utvrde minuli rad od subvencija.Ako se ispostavi da je subvencija otišla u stan,auto,...e onda se to lepo oduzme,persona u ćorku(minimum 3 god.),a za to vreme neki stvarno pošteni seljak neka dobije tu njivu na korišćenje.A što se tiče blokada,mislim da policija treba to da rasturi,a ne da ljudi koji stvarno rade ispaštaju zbog ovih.

vlada-so

pre 12 godina

Šta ti je paradoks,blokiraju puteve sa traktorima od sto hiljada evra i time ljute gologuzansku radničku klasu koja kreće u šume i gore na prvomajsko prežderavanje.

sudija dred

pre 12 godina

Nakon ovih protesta ova grpa sljaka je za mene samo gomila bezobzirnih siledžija. Nadam se da ću uskoro živeti u zemlji gde će ovakvo ponašanje biti strogo kažmjivo.

Marko

pre 12 godina

Sta ova vlast radi poljprivredi, pa to nije normalno, 12.500 hiljada minus regres za gorivo. A pesticidi, a djubrivo, a amortizacija, a ulje. Pa kako moze da se isplati proizvodnja, samo ako cena psenice ne bude ispod 22 din. po kilogramu.

Kako bre Hrvati mogu da dobiju 200 evra po hektaru.

george sfera

pre 12 godina

pa gradani velikih gradova ako mislite da se toliko zaraduje obradom zemlje prodajte stanove i kupite kuce na selu i pocnite da radite a ne lupajte komentare igluposti

tokamak

pre 12 godina

Sramota.Treba samo da blokirate nekoga i ako vas ima dosta stizu pare.Samo sad gledajte kako ce se blokade da se sire.Svako sad ima dozvolu da blokira nesto, ako zeli neke pare od drzave.
Ako ljudi koji stvarno pune ovaj budzet, ne kazne DS za ovo sto su uradili, mogu ocekivati da ce ih budetski korisnici oglodati do koske.Nece biti nikakve smislene promene dokle god oni koji pune budzet ne krenu da protestvuju.

P.S.
Jeste li primetili kako svi ljudi sa slicnim zahtevima malinari i ostali protestvuju kao da im je neko ukrao nesto. Kao da je drzava duzna da im daje onoliko koliko oni misle da treba da im daje.Ja licno nikad nisam mislio da mi bilo ko duguje nesto, averujem ni vecina Vas.Koristio sam razne beneficije kad sam mogao ali nikad nisam mislio da mi ih drzava duguje ako se zanjih nisam kvalifikovao

BokiPirot

pre 12 godina

Prvi put sam na strani DS-a jer što neko napisa ovde,mnogi i nemaju pojma gde im je njiva a broj parcele znaju napamet.Nego ja predlažem da mi nezapošljeni sa biroa blokiramo puteve dok nam NSZ ne počne mesečno isplaćivati desetak hiljada dinara kao što je u normalnom svetu.

Pera

pre 12 godina

Teska srca cu ovo da napisem,ali mislim da je DS u pravu u ovom slucaju sto je hteo da isplacuje po prinosu. Sta bi ovi zemljoradnici,imas 50h i gajis korov a drzava ti isplacuje po hektaru lovu.Aj sad recite gde to ima.Pored gomile pogresnih i pogubnih poteza,mislim da je DS trebalo da istraje.Dzabalebarosa na sve strane!

vaske

pre 12 godina

Za ovo je najvise kriva Evropa i njihova licemerna politika. Evropski antikomunisti(fasisti) se zalazu za neku slobodu trzista,a maximalno stite sebe i svoje radnike, dok tretiraju kao stoku. Evropa se trudila da unisti naseg seljaka, jer su subvencije oruzije "komunjarskih neradnika". Sa druge strane Evropa maximalno stiti svog seljaka i daje mu nepovratne subvencije iz budzeta, da bi ostao konkurentan na svetskom trzistu. Nemac dobija od drzave dzabe 300 evra, jer mu je gotov proizvod 500. Posle subvencija njegov proizvod na trzistu je 200. Nas seljak proizvodi za 300 i prodaje za 300 jer nema subvencije. Tako Evropa unistava sve seljake u istocnim zemljama i stiti svohg seljaka. Kada neka zemlja (istocna) pokusa to da uradi isto, Evropa je odmah pritisne i optuzi da se vracaju u komunizam. Licemerje desnicara iz EU je odgovornio z aovo. Neka Evropa prestane da subvencionise svog seljaka, vec ga prepusti tom "slobodnom trzistu"(za koje se toliko zalzazu), pa nece ni nas seljak da trazi subvencije i blokira puteve. Ali kada bi to Evropa uradila onda bi standar evropsko seljaku opao i morao mnogo vise da radi da bi ostao konkurentan sa ostalim svetom. Oni to nece, jer im je u prirodi ostao kolonijno-fasisticki gen, gde sav njihov posao obavlja drugi a oni izigravaju "gazde".

dr Dragasevic@ Da su ti paori neradnici radili bi tvoj posao, a ne bi protestvovali. Narod nije toliko glup pa poveruje u nebulozu "nikada se nije bolje zivelo nego danas". Danas dobro zive samo stranacki paraziti i cetnicki filozofi.

Vojvodjanin@ Procitaj sta sam napisao o ratarima u EU i dobices odgovor "ko to daje pare unapred".

student

pre 12 godina

pozivam studente koji su (a i koji nisu) propustili pojedine ispite da blokiramo njive od avgusta dok nam paori ne isplate prijave ispita

pejapeja

pre 12 godina

Sto bre ljudi mi siromasni da placamo tim zakupcima i neplodne zemlje (slatine).Pa dali smo i mi deo drustva ili su samo ovi iz vlasti i ovi nazovi paori(lezilebovici)da kazemo deo istog interesnog drustva.Pa kakva je ova drzava ako svoj marod tretira kao retardiran. Ne ja jos neverujem da je drzava podlegla pritisku mocnih nazovi seljaka.Ako je ipak tako onda nema drzave i nailazi haos.

sekula

pre 12 godina

@dr Dragasevic
Da, nikad se bolje nije zivelo, a preko 350.000 ljudi sse hrani po narodnim kuhinjama... Industrija ne postoji, imamo samo primarnu proizvodnju... Produbljen je jaz izmedju klasa, tj, srednja vise ne postoji... Tako da, o cemu vi pricate covece? Vi naplatite jedan pregled 50 eur, pa izvinite, moraju i paori da zarade da bi se lecili kod vas...

Milko

pre 12 godina

E sada "paorima" ostaje da smisle kako da prevare vlast upogledu zasejanih površina i visine prinosa i naravno da se odredi cena za kontrolore.
Tako će vlada i "paori" biti zadovoljni a platićemo mi što smo čučali ispred traktora na cestama.

JASNA

pre 12 godina

Naša vlast nije ovu uredbu sama smislila nego je prepisala od EU. Tamo je zabranjeno davanje subvencija po prinosu. Najviše novca iz fondova EU dobija engleska kraljica. Nešto ne verujem da ona na toj zemlji gaji kukuruz.

Milan Krstić

pre 12 godina

(joca, 28. april 2012 17:15)
Dragi Joco i sami znate da to što pokušavate da objasnite više ne pije vodu...da se koristi djubrivo kako treba prinosi bi za kukuruz bili oko 10 tona po hektaru ako ne i 20 tona u zavisnosti šta se koristi ne 4 do 6 tona i tako dalje...inače,podaci koje sam dao su podaci poljoprivrednog gazdinstva iz Bečeja odakle sam rodom...

Aca

pre 12 godina

Svako danas može da izađe i blokira put. Koga da tužim što je zbog blokade preduzeće u kojem radim imalo gubitak, jer sam i ja oštećen jer zavisim od učinka celog preduzeća? Štrajkače? Ministrstvo? Vladu? Koga? Ja samo diplome mogu izneti na put, koje neće niko ni primetiti. Da izađem i da kažem da ću se suprostaviti podeli subvencija time što ću leći ispred Vlade i gladovati? Jadna je ova Srbija kad je svaka kera kvasi!!!

Marko

pre 12 godina

To su ta velika ulaganja u poljoprivredu što gledamo svaki dan na TV-u,a JURI 10000 evra po radnom i godinu dana oslobađanje od svih nameta i poreza,pa se posle JURA isprsi 19000 ali dinara radnicima svaki mesec,ali za rintanje.Pa valjda svaki poljoprivrednik više uloži u buđžet Srbije kroz kredite i potrošnju.Razmislite malo o tome,ako vas zanima uopšte budućnost Srbije.Zašto smo postali Vijetnam u srcu Evrope.Niste to obećavali 2000,2004,2008 godine.

Damir Jankovic

pre 12 godina

Sta mislite koliko ce trajati ovaj dogovor dok Petrovic opet ne promeni misljenje?
Gde mu je onaj pravicni sistem, sto nigde u EU ne postoji. Mora jadan narod da ispasta da bi se dozvali pameti.

OksiMoron

pre 12 godina

Pa ovo je jos manje nego sto im je ministarstvo prvobitno nudilo. Za prinos kukuruza od deset tona po hektaru a nije retko da ljudi imaju i vise dobijali bi prema uredbi od jedan dinar po kili deset hiljada dinara plus bonovi za dizel. Ovako dobijaju 6.500 dinara i bonove za dizel?! Ala su ga ispregovarali svaka im cast!

Jovan

pre 12 godina

Narode srpski dokle ces biti nepismen... :(

Sve sto drzava radi jeste da otima od jednih i daje drugima. To je obicna pljacka. Ako ste pametni i zelite sebi i svojoj deci dobro, pobunite se i ukinite vise taj komunizam.

miki

pre 12 godina

Joco ako bi poceo da radis i ulazes , slozio bi se sa ovom racunicom . Naravno lencugama ne odgovara nista , pa cak i da sami kroje trenutno stanje!

jasa

pre 12 godina

pozdrav ja sam slucajno iz jase tomica a sugradjanin koji stoji do ministra u crvenoj majci je mile zarin najaci gazda u mestu a i sire.problematika covek radi oko 1000ha drzavne zemlje rade 4 radnika koji nisu ni osigurani od jutra do sutra za tries iljada jadna drzava.ima u nasem selu desetak paor lopova koji licitiraju dogovorno sa lokalnim mocnicima iz opstine zemju po najnizim cenama 3000din po ha a dobiju od drzave 12000 to znaci da im drzava da gzemju da rade i jos im plati cista pljacka.treba ukinuti subvenciju na drzavnu zemlju otvoriti zadruge da rade tu zemlju puno bi ljudi zaposlili i drzava bi imala koristi.
ps da vidite kakve dzipove teraju i kakvu mehanizaciju imaju i sve to od lopovski odradjenih licitacija drzavne zemlje.u ovom je imao udela i dusko stupar bivsi vlasnik ad ratar jasa tomic sada uhapsen zbog afere azotara.pozivam ekipu insajdera da oni malo procesljaju sigurno ima u vojvodini jos ovakvih primera poljoprivredne mafije

Vladimir

pre 12 godina

Petrovic je prvo rekao nema odstupanja od njihove agrarne politike a onda je odstupio.. Lazov. Onda su paori rekli nema odstupanja od zahteva pa su popustili... lagali su. jedino jadni narod koji je cekao je ispastao. Srbija..

nijebitnoime

pre 12 godina

najgore je u svemu ovome, a moze se zakluciti iz ovoga jeste, da su menjali nacin subvencionisanja jer JE DRZAVNE SLUZBENIKE mrzelo da kontrolisu i proveravaju sta se gde seje i da li se seje.

naravno da ce uvek biti zloupotreba ali ako je dobra kontrola to ce se smanjiti na podnosljivu meru.

subvencionisanje po prinosu je manjkavo zbog toga sto nije svuda isti kvalitet zemljista + drzava nije obezbedila svima jednak sistem navodnjavanja (ocistila kanale i sl.) i samim tim u startu nisu jednaki uslovi za sve proizvodjace.

subvencionisanje po hektaru opet ima manu zbog tih zloupotreba koje se mogu umanjiti kontrolom.

po mom misljenju najbolje je da su napravili kombinovani sistem, pri cemu bi se jedan deo iznosa subvencije isplacivao po hektaru (avansno), a ostatak po prinosu.

Dejan

pre 12 godina

Samo ti Petrovicu deli novac poreskih obveznika u toku predizborne kampanje a dinar strmoglavo pada. Zasto ne priznate da stamparija u Topcideru radi punom parom kao za vreme Slobodana Milosevica!!!

alexq

pre 12 godina

daleko da branim paore, ali su proteklih godina bili pokradani sa svih strana a da ne pricam o vremenu 90tih kada se drzava prehranjivala zahvaljujuci njima. Naravno ko nema kontakte s njima niti radi bilo kakav slican posao a postuje komentare mislim da nema prava da ih osudjuje. Bore se za svoja prava kao sto se bore prosvetari zdravstveni radnici itd. medjutim koliko nam je potrebno obrazovanje i zdravstvo tolikoje bitno i nasa poljoprivreda i ratarstvo. Naravno da treba da ispune ocekivanja ali nisu oni krivi sto ne postoji sistem kontrole nadzora itd.

Miki

pre 12 godina

Sta ja dobijam od drzave kao privatnik ? Nista,naravno.Samo mi uzimaju na svakom koraku.Porezi ,doprinosi,PDV na sve i svasta.Radim kao konj i svi imaju vajde od toga.Svaka cast ovim "poljoprivrednim proizvodjacima" ali svako treba da zivi od svog rada , a ne od subvencija.Znaci uzmu od mene ,pa daju njima.Vlast nikako ne treba da popusta pred ovakvim nasilnickim ucenama, vec da na silu odgovori silom.Ovi sto rade blokade ionako nikada nisu bili njihovi glasaci, pa im ni ovo slihtanje pred izbore nece pomoci.

Andrej

pre 12 godina

Ovo je smešno. Komentatori prvo pljuju Petrovića što ne popusti "jadnim seljacima" a sada ti isti komentatori ga pljuju što je delimično popustio. Očigledno je da ste plaćeni da na svaku vest gde se spominje ministar u dobrom ili lošem svetlu vi udarate po njemu.

napet

pre 12 godina

sto se tice nafte i naftinih derivata, mnogima je potrosnja istih potrebna radi neke delatnosti, proizvodnje, kao i najosnovnija /ne luksuzna / potreba u 21 veku, za prevoz, odlazak na posao, kod lekara, pa na kraju i na odmor, jednostavno da olaksa zivot i zivi bar imalo civilizovano. Namet na potrosnju je ogroman. Umesto da to trazimo da bude smanjeno i svima lakse narod i napet je ako to neko pokusava. Solidarnost i pravi sindikati su potrebni

Još nedelju dana....

pre 12 godina

Samo te molim Petroviću da mi objasniš i daš argumente, kako sad da verujem tebi ili bilo kome iz Vlade ?! Do juče si tvrdio da su ovakve subvencije nerealne, nepravične i štetne, da država ne može i neće popustiti, a danas se slikaš i sav hepi tvrdiš da je to sve, sa minimalnim kozmetičkim izmenama, u redu. Seljake smatraj seljacima, ali nas ostale nemoj smatrati majmunima !!!

Vuk

pre 12 godina

Samo od azotare sto su ukrali 200 miliona evra, bilo bi za sve nas,a ne za paorske subvencije.
Gde su te pare?

Tu je umesana viktorijagrup,od ministra.

Димитрије

pre 12 godina

Министар полјопривреде и трговине, правник,један од власника Викторије груп,и нема везе са сукобом интереса. А он то не зна као правник...

Какав народ,такав министар и правосуђе.

Neki tamo@

pre 12 godina

Od svih koji su pomenuti ili nepomenuti, na**** najviše as.savetodavci što su primljeni pre pola godine u radni odnos. Kada im država da nalog da krenu u kontrole od njive do njive, pa kada se ustanove mnoge nezasejane površine, biće, "nemoj kume da me pišeš, evo zaklaćemo prase. Ako prase nećeš evo sto evrića". Sad ne kažem da neće biti onih što neće uzimati, ali suština je da sistem stvara još jedno plodno tle za korupciju i da većinom mlade ljude uvlači u to. Oni koji ne prime mito, ili će ih seljaci juriti vilima iz njiva, ili goniti tandžarama, ili na kraju krajeva samo pro-kleti što ih kažnjavaju. Pa sad, kako se kome zalomi - vila, tandžara ili kletva... Pa i nije baš neki izbor, zar ne!?!

P.S I sve to iste (bedne) plate, nedostojne dipl.inžinjera!!!

hercegov grad

pre 12 godina

mislim da je pravi kpmentar dao ,,jasa,, iz jase tomica,jer blokadu su organizovali oni sto najvise imaju ili su na lopovski nacin oreko korupcionaske lokalne vlasti po bagateli zakupili drzavno zemljiste.

Seljak Zeka

pre 12 godina

@(Miki, 29. april 2012

Gde si ti rodjo moj kupio tu tvoju diplomu?
Znas li ti kolike su subvencije u susednoj Hrvatskoj ja cu ti reci od 300 do 500 evra a u drugim evropskim drzavama su i visestruko vece a mi hocemo u evropu pa kako mi njima da budemo konkurentni sa ovakvim beznacajnim subvencijama.
A ti ako mislis da je nama veoma lepo i da samo uzivamo batali ti tvoja prava, motiku u ruke i uzivaj zajedno sa nama u blagodetima poljoprivrede.

Zmaj

pre 12 godina

E da svi mozemo da se slozimo pa da blokiramo celu Srbiju na samo 5 dana zbog cene goriva koja najvise utice na nas kvalitet zivota ma sta ko mislio. Videli bi kako tajkuni i drzava popusta...

Braca

pre 12 godina

Rekose da nece popustiti pa popustise na 12.000 dinara, pa rekose da nema para za 60 litara neg 32 litre pa popustise , pa popustise, pa popustise ...... i opet ce popustiti . Ako bude kombinovano kako rekose sa prinosom po hektaru onda ce seljaci koji proizvedu vise prodavati onima koji tu kvotu nisu ispunili. Uskoro ce se pokazati na pijaci sta smo svi mi koji nismo proizvodlaci subvencionisali.

dragutin

pre 12 godina

Ova drzava je ignorisala seljaka decenaijama i radila sve da ga osteti i upropasti od nekontorilisanog uvoza svega i svacega do cena nafte djubriva i preparata,traktori su poskupeli za 3-4000 eura i niko ih ne kupuje ,ostale masine se cak i ne prave nego uvoze od nasih glavnih konkurenata.Sve sto zaradimo jedva ostane dovoljno da se plate racuni kakva prozivodnja kakva ulaganja samo goli opstanak.Sledeci korak je bankrot i ukrupnjavanje kapitala svih Miskovica ove drzave koj jedva cekaju da seljaci propadnu kako bi kupili jos zemlje i sirili svoju mini drzavu u drzavi i to je pravi kapitalizam.A narod ce da ode u Tempo i Maxi i da plati Miskovicu trostruke cene za njegovu sopstvenu robu a sada ve placa duplo .Ako to nije definicija monopola i ne fer konkurencije ja ne znam sta je .Ovi sto strajkuju su samo gomila sirotana koji cekaju milostinju kao i lekari i prosvetari ..

krlemrle

pre 12 godina

Nemojte da lupetate vi koji se ne razumete u materiju.
Subvencije nemaju nikakve veze sa komunizmom i u komunizmu ih nije ni bilo.
Subvencije su neminovnost tržišne ekonomije.
Bogate države Zapadne civilizacije daju svojim poljoprivrednicima pozamašne subvencije kako bi obezbedili da hrana bude u bescenje jeftina(u glavnom ispod cene troškova proizvodnje iste). Tako se ujedno kupuje socijalni mir jer i najniži slojevi društva tako mogu da budu zadovoljni i gojazni. Drugo, to obara cene žitarica i na svetskom berzama pa tako predstavljaju pretnju ekonomijama siromašnih zemalja - damping. Zato čak i manje manje razvijene države(kao što je naša) moraju da subvencionišu svoje poljoprivrednike u okviru svojih mogućnosti kako bi i ovi bili spremni da prodaju svoje proizvode po cenama po kojima se trguje na svetskim berzama.
Kada ne bi bilo subvencija morao bi da se zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda što EU ne bi tolerisala jednom kandidatu za članstvo. Čak i da zanemarimo obaveze koje imamo prema EU i da zatvorimo tržište, otkupljivači bi morali da plate paorima realnu cenu sirovine, što bi povećalo njihove troškove, te bi i njihovi finalni proizvodi(brašno, ulje, šećer...) bili skoro dvostruko skuplji. Tako bi i pekari koji bi tada morali da kupuju skupo brašno pekli i do tri puta skuplji hleb nego što je sada. Pošto poskupi hleb, poskupeće sve, a tada i trgovine moraju da povećaju marže, kako bi i njihovi zaposleni imali veće plate da bi sebi mogli da priušte skup hleb. Cena hleba bi konačno u supermarketu iznosila oko 300 dinara!

J.

pre 12 godina

Mi imamo princezu na zrnu graska, koju svaka druga fotelja ili stolica zuljaju, pa nikako ne daju tu carsku-ministarsku.Pa mi moramo da izdrzimo klajcanje i presedanje,paori pored puta i prepucavanje, i ko zna ko sve i sta, al bitno je da nasa princeza na zrnu graska nije dala svoju fotelju, jer znate svaka druga zulja, jedino u ovoj se mirno spava...

Mirko

pre 12 godina

Pametan covek bi i potpisao sve ovo i uzeo sto je moguce od ove vlasti. Ali bi isto tako pametan covek birao druge ljude sledeci vikend. Cisto da znaju da je ovo njihovo kupovanje glasova providno k'o celofan!

Dzoni

pre 12 godina

kako mogu da daju subvencije po hektaru? To znaci da ja obradim 5 hektara i napravim nesto, a moj komsija ima 5 hektara i ne pipne apsolutno nista, a obojica dobijemo isto para. Ko je tu lud?

Milutin

pre 12 godina

Poenta svake subvencije je podsticanje rada I povecanje proizvodnje. Da se ne pravimo svi ovde blesavi previse, zna se da je bilo dosta slucajeva da se to po hektaru zloupotrebljavalo a I da nisu svi seljaci imali ni pravo na subvencije. Sada je malo drugacije pa da vidimo da li je I bolje. Paori, stocari, seljaci - zelim vam rekordnu godinu I povecanje proizvodnje kao I vas veci ukupan prihod. Bez vas ova zemlja nema nikakve sanse ali ni vi bez prinosa sa svojih njiva I iz svojih stala. Sve je to ipak povezano. Sve najbolje!

MUKNAVI

pre 12 godina

Od kojih para ce biti isplacena subvencija Paorima?Od poskupljenja svega,i Paorima,i Ostalima,"obicnim gradjanima" pa kad podvucemo crtu i konstatujemo minus u novcanicima seticemo` se ove fotke,na kojoj nam se ministar Petronije` smeska u lice.Gospodju Dejanovic treba obavestiti,jer je rekla pre neki dan da ce subvencije resavati vlada posle izbora,da ne trci pred rudu..opasno je,moze da se nabije!

Zoso

pre 12 godina

Vuk@# dobro si rekao koliko je para pokradeno sica za ove pare koje ce dobiti seljaci a vi velegradjani jos malo pa adio niko nemoze sa vama upravu su ove republike sto su otisle necete vi vise njima popovati a nadam se i nama.

Seljak Zeka

pre 12 godina

I tako u nedogled bezobrazluk pobedjuje...Po podacima poljoprivrednog gazdinstva recimo za soju roda 2008. godine utrošilo se 415 evra (za repromaterijal 210, a za mašinske usluge 205) po hektaru. Iskazana je i zarada i to u slučaju lošeg roda (3 tone po hektaru, ako je otkupna cena 400 evra), nešto boljeg (3,5 tone) i izvrsnog (4 tone). U slučaju najlošijeg roda zarada je 785 evra kada se odbiju troškovi, a u slučaju najboljeg 1.185 evra po hektaru.
Što se suncokreta tiče, ukupni troškovi iznose 212 evra po hektaru, a zarada je u najgorem slučaju (prinos 2,5 tone po hektaru po 450 evra) 919 evra, a u najboljem (3,5 tone) 1.363 evra.
U slučaju kukuruza troškovi su 462 evra, a zarada (ako je cena 150 evra) u slučaju 8 tona po hektaru 738 evra, a ako je prinos 12 tona, zarada iznosi 1.338 evra. Sejanje pšenice je relativno neisplativo, ali se i tu može zaraditi: troškovi iznose 435 evra po hektaru, a zarada (prinos 5 tona, a cena 200 evra) je 565, ili (prinos 7 tona) 965 evra.
Medjutim ako razni direktori agencija,političari,stečajni upravnici,advokati ne žele da se odreknu svojih primanja i tarifa zašto bi poljoprivrednici...ovo što sada rade je pravljenje trulog kompromisa bez prave i realne računice...seljaci nisu u pravu al zar to ima neke veze u našoj zemlji...
(Milan Krstić, 28. april 2012 16:37)


Ovaj tvoj racun Milane kad vidim odmah se upitam gde su meni tolike pare od poljoprivrede ko li me to krade?
Tako je isto kao i ti jedan lokalni klanicar racunao da seljak zaradi cistih 9500,00 din. po jednom tovljeniku.

Ali ni ti ni on se ne hvatate naseg posla iako se u poljoprivredi dobro zaradjuje.
Daj molim te reci mi cime se ti bavis pa da ja tebi(kao ti meni) izracunam koliko ti zaradjujes.

mik

pre 12 godina

Pa iz tih razloga sto ovaj radi i treba mu dati, a ovaj sto ne radi i izda u arendu ovom ne bi ja dao nikako tačka i gotovo.
Ko koliko preda toliko mu dati i to je realno. Kao treba prikazati da se radi eee kod nas se svasta tu biti.