NVO: Povlačenje pred desničarima

Beograd -- Više nevladinih organizacija je izrazilo žaljenje zbog zabrane skupova visokog rizika najavljenih za vikend, među kojima je bila i "Parada ponosa".

Izvor: Tanjug
Podeli

NVO su ocenile odluku o zabrani kao povlačenje države pred pretnjama ultradesničarskih organizacija.

Gej-strejt alijansa smatra da je policija o bezbednosnim rizicima održavanja "Parade ponosa" trebalo da razmišlja u prethodnim mesecima i da obezbedi uslove da ona bude nesmetano održana.

Ta nevladina organizacija zahteva od države da procesuira i sankcioniše sve nasilnike, ekstremističke grupe, organizacije i pojedince koji su u prethodnom periodu otvoreno pretili učesnicima "Parade ponosa", zbog čega je i doneta odluka o zabrani.

Građanske inicijative smatraju da nacionalnu bezbednost ugrožava pre svega nespremnost i nemoć državnih institucija da se obračunaju sa ekstremističkim grupama koje su najavile različite oblike nasilja.

Žene u crnom ocenjuju da je zabranom skupova najavljenih za vikend "država predala Beograd i Srbiju fašistima" i upozoravaju da nacionalšovinizam i klerofašizam ponovo postaju vladajuća ideologija u Srbiji.

Centar za praktičnu politiku smatra da organizatori "Parade ponosa" treba da Srbiju "tuže" Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava zbog nepoštovanja ustavom garantovanog prava na okupljanje.

Helsinški odbor za ljudska prava je "Paradu ponosa" ocenio kao test društvene i političke emancipacije države, i poručio da je odluka o zabrani skupova pokazatelj nemoći i neodlučnosti vlasti.

strana 1 od 126 idi na stranu