Odšteta za ujed lutalice do 25.000

Beograd -- Beograđani koji prijave nadležnima da ih je ujeo pas lutalica mogu da traže od Grada novčanu naknadu od 5.000 do 25.000 dinara.

Izvor: Beta
Podeli

Odštetu mogu tražiti ukoliko imaju lekarsku potvrdu i pozitivno mišljenje stručne komisije.

Prema podacima Komisije, ove godine je podneto 804 zahteva za naknadu štete, a postignuto je 388 vansudskih poravnanja zato što se veliki broj prijava odnosi na incidente koji su se dogodili prethodnih godina.

U gradskoj Komisiji za naplatu štete od ujeda pasa lutalica kažu da je broj napada pasa lutalica manji nego prethodne godine, dok iz organizacija za zaštitu životinja ukazuju da imaju saznanja i o pokušajima zloupotrebe naplate ujeda pasa lutalica.

"Ti podaci ukazuju na to da je manji broj ujeda nevlasničkih pasa u Beogradu i da su se mere Grada u rešavanju tog problema pokazale kao efikasne", rečeno je agenciji Beta, uz konstataciju da će to uskoro biti potvrđeno rezultatima nadzora u gradskim opštinama.

Objašnjavajući proceduru koju građani moraju proći do dobijanja novca za ujed psa, predstavnici Komisije su naveli da je za naplatu štete neophodan izveštaj lekara specijaliste iz Pasterove ambulante ili Infektivne klinike u Beogradu.

Kako je rečeno, novac se isplaćuje u roku od mesec dana, ako nema žalbi na takvu odluku.

Komisija za naknadu štete od ujeda pasa lutalica ima tri člana - lekara, predstavnika Gradskog pravobranilaštva i veterinara.

Prema podacima Veterine Beograd, koja se bavi hvatanjem i zbrinjavanjem napuštenih pasa, u Beogradu ima oko 15.000 nevlasničkih pasa, najviše na Paliluli (oko 1.800), a psi lutalice najviše napadaju u naselju Mirijevo, u opštini Zvezdara.

Istraživanje Sekretarijata za stambene i komunalne poslove pokazalo je da je glavni problem neodgovorno vlasništvo i da je 80 odsto pasa lutalica imalo vlasnika ili da su na ulici potomci vlasničkih pasa, pa su vlasnici pozvani da se ponašaju odgovorno i da ne puštaju pse na ulicu.

Kako je najavljeno, komunalna policija će od septembra novčano kaznjavati vlasnike nečipovanih pasa, a u poslednje tri godine obavljeno je ukupno 9.506 sterilizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu