Napredak u borbi protiv rasizma

Komisija za borbu protiv rasizma Saveta Evrope ocenila da je Srbija ostvarila izvestan napredak na ovom polju, ali da ostaju neka zabrinjavajuća pitanja.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

12:19

Default images

Srbiji, prema izveštaju Komisije, nedostaju Zakon o crkvi i verskim zajednicama i sudska praksa u kojoj su tretirani rasistički zločini.

U izveštaju koji je danas objavljen, Srbija se pohvaljuje za usvajanje Zakona protiv diskriminacije i uspostavljanja funkcije komesara za zaštitu jednakosti, kao i za usvajanje strategije za poboljšanje statusa Roma.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje je uspostavljeno 2008, zaduženo je za koordinaciju i nadzor akcionog plana usvojenog u okviru ove strategije, kao i za sprovođenje zakona protiv diskriminacije", navodi se u izveštaju.

S druge strane, zakon o crkvi i verskim zajednicama i dalje pravi diskriminaciju između "tradicionalnih" i "netradicionalnih" crkava i verskih zajednica, ocenjuje se u izveštaju.

"Štaviše, ranije priznate manjinske verske zajednice moraju ponovo da se registruju, za šta je procedura ocenjena kao invazivna i teška", navela je Komisija za brobu protiv rasizma.

Takođe, sudska praksa vezana za rasističke zločine je "problematična", a malo je ovakvih slučajeva koji su izvedeni pred sud i kazne za njih su obično niske, uglavnom se sastoje iz malih novčanih kazni.

Prema izveštaju, Romi se i dalje suočavaju sa visokim nivoom nezaposlenosti, diskriminacijom u obrazovanju i životnim uslovima koji su ispod proseka.

Komisija je u izveštaju iznela niz preporuka srpskim vlastima za poboljšanje ove situacije, među kojima se tri smatraju prioritetnim i čije će sprovođenje biti predmet revizije za dve godine.

Radi se o jačanju institucije komesara za zaštitu jednakosti, kojem se moraju obezbediti ljudski i finansijski resursi neophodni za
normalno funkcionisanje, jačanju obuke sudstva za vođenje slučajeva rasizma i rasne diskriminacije i preduzimanju hitnih mera kojima bi se obezbedilo da svi Romi, Aškalije i Egipćani dobiju lična dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: