Sahranjen Živorad Kovačević

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji i bivši gradonačelnik Beograda Živorad Kovačević sahranjen je na Novom groblju.

Izvor: B92

Subota, 26.03.2011.

17:01

Default images

Pored porodice i prijatelja, od Kovačevića su se oprostili gradonačelnik Dragan Đilas, članovi vlade i predstavnici nevladinih organizacija.

Živorad Kovačević ostaće upamćen kao jedan od najcenjenijih gradonačelnika u novijoj istorij Beograda, borac za ljudska prava i modernu Srbiju, rečeno je na komemoraciji održanoj u Skupštini grada.

Sadašnji gradonačelnik Dragan Đilas oprostio se od Kovačevića rečima da je on žrtvovao veliki deo sebe za dobrobit drugih.

"Odrastao sam u vreme kada je on bio gradonačelnik, u vreme koje pamtimo kao vreme blagostanja i manjka briga. Jednim delom za to je sigurno zaslužan i on, koji je svojim radom od Beograda napravio metropolu kojom se i danas hvali. Pamtićemo ga kao intelektualca, gradonačelnika, diplomatu, leksikografa, ali i kao velikog borca za ljudska prava i antiratnog aktivistu", kaže Đilas.

Maja Bobić iz Evropskog pokreta u Srbiji je rekla da posle smrti Kovačevića, ostaje velika praznina kako u ovoj organizaciji, tako i u čitavoj Srbiji.

"Bez Žike Kovačevića ostaje velika praznina u Evropskom pokretu u Srbiji, ali i šire u Srbiji, na Balkanu, u Evropi. Ostaje nam obaveza i želja da sa istom borbenošću i doslednošću radimo na ostvarivanju vrednosti za koje je živeo i za ciljeve koje se zalagao. Na pridruživanju u ujedinjenoj Evropi, na tome da se suštinski promenimo i poevropimo", rekla je Bobićeva.
Živorad Kovaèeviæ (FoNet)
Živorad Kovačević je bio 8 godina gradonačelnik Beograda od 1974. do 1982, dok je od 1987. do 1989. bio ambasadora Jugoslavije u Vašingtonu. Bio je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji i jedan od osnivača Igmanske inicijative, koja okuplja 140 organizacija iz zemalja takozvanog Dejtonskog trougla.

"Sada kad Žike više nema ostala su mi draga sećanja na sva putešestvija u starom stojadinu po balkanskim bespućima koja je on i u tim godinama već narušenog zdravlja stoički podnosio. Stizao je i do Prištine, Dubrovnika, Vukovara, Srebrenice, Sarajeva i drugih mesta širom našeg nesretnog regiona da kaže pravu ljudsku reč i ublaži ratne rane", rekao je Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative.

Pored političke i diplomatske karijere, bavio se i književnošću, pa je i objavio tri rečnika na kojima je radio 14 godina: "Srpsko-engleski rečnik idioma, izraza i izreka", "Englesko-srpski frazeološki rečnik" i "Srpsko-engleski frazeološki rečnik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: