Gliste prave đubrivo od fekalija

Svetozar Radovanović iz Smederevske Palanke, uz pomoć kišnih glista proizvodi korisno prirodno đubrivo od životinjskih fekalija.

Izvor: B92

Subota, 12.02.2011.

17:21

Default images

Tajna je u specijanim crvenim kalifornijskim glistama. Tako se od životinjskih fekalija - stajnjaka proizvodi korisno organskog đubrivo sa do 70 odsto čistog humusa.

Svaka glista dnevno pojede samo gram stajnjaka i proizvede pola grama humusa. Međutim, pošto ih ima puno, godišnje na par hektara površine proizvede pola miliona litara glistenjaka.

Za razliku od domaće vinogradarske gliste, kalifornijske žive samo 20 centimetara duboko u zemlji, mnogo su gušće naseljene i eksplozivno brzo se razmnožavaju.

Glista neutrališe sve štetne materije tako da je glistenjak oslobođen teških metala i toksina.

O ovoj temi, ali i nešto ozbiljnijim temama kao što su cene žitarica, najava protesta zbog uredbe o registraciji traktora, penzionom osigurajnu poljoprivrednika, masovnom uvozu svinjskog mesa u Srbiju i drugim temama, saznajte više sutra u 8.30, u emisiji “Znanje na poklon” na TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: