Peglana kobasica - pirotski brend

Pirot -- U Pirotu se održava prvo svetsko prvenstvo proizvođača peglane kobasice. Cilj je da se taj proizvod zaštiti kao pirotski brend.

Izvor: B92
Podeli

Osim po kačkavalju, ćilimu i opanku, Pirot je poznat i po peglanoj kobasici.

Ovogodišnje svetsko prvenstvo proizvođača peglane kobasice ima za cilj pokretanje inicijative da se ovaj pirotski brend konačno zaštiti. Ideja organizatora je da i ova manifestacija postane tradicionalna i masovna poput Guče i Egzita.

Peglana kobasica se u Pirotu proizvodi više od šest decenija. Ljubitelji ovog pikantnog proizvoda organizovali su svetsko prvenstvo kako bi i zvanično izabrali najboljeg proizvođača na svetu.

Pored promocije ovog jedinstvenog proizvoda, cilj manifestacije je da se pokrene inicijativa da se on konačno i zaštiti.

Organizatori očekuju da će svetsko prvenstvo zaživeti kao manifestacija koja će biti uvrštena u registar sajmova Ministarstva poljoprivrede od nacionalnog značaja.

Na prvenstvu je učestvovalo preko 40 proizvođača. Žiri je odlučivao na osnovu kriterijuma za ocenjivanje polutrajne kobasice koji se primenjuje i na Novosadskom sajmu.

Peglana kobasica se pravi tokom zime od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa, sa dosta paprike i belog luka, bez aditiva i konzervansa. Suši se na promaji i tavanu i svakodnevno pegla flašom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu