Gužve na granicama, putevi prohodni

Velika smena turista. Na graničnim prelazima višečasovna zadržavanja, na putevima kroz Srbiju nema velikih zastoja.

Izvor: B92

Subota, 31.07.2010.

16:06

Default images

Ovog vikenda krenuo je drugi veliki turistički talas. Na graničnim prelazima zadržavanja su višesatna, posebno kada se izlazi iz Srbije.

Kod Horgoša se čeka u proseku tri sata za ulazak u Mađarsku. Na putevima kroz Srbiju nema većih zadržavanja. Gužvi nema ni na naplatnim rampama, mada u "Putevima Srbije" upozoravaju da bi mogle da se očekuju u večernjim satima.

Druga velika ovogodišnja smena turista - jedni se vraćaju sa odmora, a drugi kreću.

Na putevima Srbije svaki peti automobil ima strane tablice.

Najviše je putnika iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. Lepa vest za sve koji putuju je da na naplatnim rampama u Srbiji nema gužvi. Iako je broj putnika u odnosu na prošli vikend povećan, na najprometnijoj naplatnoj rampi u Bubanj potoku nema većih zadržavanja.

Vozači sa kojima je B92 razgovarao kažu da su su na ulasku u Srbiju čekali od 30 minuta do sat vremena.

Uobičajene kolone na naplatnim rampama postale su prošlost zbog bolje organizacije zaposlenih, kažu u “Putevima Srbije”.

“Juče je u Beograd ušlo oko 30 000 ljudi, s tim što će danas taj broj biti povećan za oko šest hiljada”, kaže Nikola Milenković iz “Puteva Srbije”.

“Nema gužvi, mi smo angažovali dovoljan broj inkasanata, tako da se stalno smenjuju i na njihovo mesto dolaze odmorni inkasanti”, rekao je on.

Međutim, iako nema većih gužvi na naplatnim rampama i na granici kada se ulazi u Srbiju, putnici koji izlaze iz Srbije na graničnim prelazima čekaju po više sati.

Brže preko manjih prelaza

Trenutno je najkritičnije na graničnom prelazu Horgoš.

Na ulazak u zemlju čeka se oko jedan sat, dok se, kako je za B92 nezvanično rečeno, na izlasku iz zemlje prilikom prelaska granice Srbije, čeka oko 15 minuta.

Gužve se stvaraju na “ničijoj zemlji”, na dolasku do kontrolnih policijskih i carinskih punktova na mađarskoj strani, i tu se čeka još dva do tri sata.

Očekuje se da će gužve na granicama početi da jenjavaju tek sutra uveče.

Građanima Srbije savetuje se da koriste manje granične prelaze, kao što su Kelebija, Bajmok i Đala.

Na Kelebiji se danas nije čekalo duže od 15 minuta.

U AMSS-u napominju da svi koju putuju u inostranstvo moraju da imaju “zeleni karton”.
Ukoliko je vozilo u vlasništvu lizing kuće ili pravnog lica, potrebna je i dozvola za upravljanje tuđim vozilom.

Gužve na naplatnim rampama, kako su rekli u “Putevima Srbije”, očekuju se u kasnim popodnevim i večernjim satima. Zato apeluju na vozače da voze opreznije, poštuju saobraćajne propise i signalizaciju.

Apeluju na vozače da na put kreću u ranim jutarnjim satima, a ne večernjim, kako većina to čini. Takođe, savetuje se odmor na svakih sto do 150 kilometara.

Problemi i na granici Makedonije i Grčke

Problema ima i na graničnim prelazima između Makedonije i Grčke. Sem turista, gužve stvaraju i Grci koji u Makedoniju dolaze da natoče gorivo, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ipak, situacija sa gorivom u Grčkoj se normalizuje.

To je posledica odluke Vlade, koja je angažovala vojne kamione i brodove da prevoze gorivo. I cisterne oduzete od privatnika koji štrajkuju sada voze vojnici.

Generalni konzul Srbije u Solunu Milan Dimitrijević kaže da su poboljšanja u snabdevanju benzinom već vidljiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: