Pomoći razvoj odgovornog poslovanja

Država mora da se angažuje u stvaranju ambijenta za odgovorno poslovanje u Srbiji, poručeno je na međunarodnoj konferenciji o društveno odgovornom ponašanju.

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2010.

19:41

Default images

Država mora da stvori zakonski okvir i fiskalne mehanizme koji će biti podsticaj, a ne prepreka da se posluje na društveno koristan način, zatraženo je na konferenciji.

Direktor i glavni urednik B92 Veran Matić je rekao da je B92 nametnuo koncept korporativne filantropije kao bitan deo ponašanja kompanija i pojedinaca, ali nije pridobio i predstavnike vlasti da u tome učestvuju.

“Iskoristiću priliku da kažem šta sve B92 plaća kao društveno odgovorna kompanija. Dakle, plaćamo takse za frekvencije, sve poreze kao da je reč o surovo komercijalnom mediju, kao da se ne bavimo društveno odgovornim poslovanjem i edukacijom kada pravimo Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja, plaćamo sve poreze kao da plaćamo komrecijalne stanove i prodajemo ih od tri sigurne kuće koje smo napravili. Mogli smo da napravimo još jednu samo od tog poreza koji smo platili državi”, naveo je Matić.

Gustav Navaro iz kompanije “Holcim Srbija” podseća da je koncept društvene odgovornost nov za zemlje u regionu.

“Koncept korporativne društvene odgovornosti nije nov samo u Srbiji već i u regionu i kao takav nije u potpunosti shvaćen, a zemlje poput Srbije imaju mnogo ekonosmkih i političkih problema. Zato je teško da se vlada fokusira na ovo pitanje”, ocenjuje on.

“Mi smo kao kompanija pre dve godine osnovali Forum poslovnih lidera od nekoliko poslovnih entuzijsta, ali se koncept društvene odgovosrnoti koji je u vrhu prioriteta kompanija u Srbiji ne sprovodi u delo iz nekoliko razloga - nedostatka znanja i tehničkih mogućnosti”, kaže Navaro.

Direktor KPMG-a, Majkl Hejstings, kaže da je društveno odgovorno poslovanje prisutno i veoma značajno i u najbogatijim zemljama sveta.

“Čak i najbogatije zemlje sveta – SAD, Kanada, Velika Britanija, Japan - sve te zemlje same ne mogu da se bave svojim socijalnim problemima koje imaju pojedini gradovi i društvene grupe. Bitna je i uloga privrede, volontera, civilnog društva, crkve i drugih verskih organizacija”, navodi on.

“Svi moraju zajedno da deluju kako bi se rešili najveći problemi. Za ekonomije u razvoju kakva je srpska važno je da se ta lekcija što pre nauči. Ne razvijajte ekonomiju koja zavisi u potpunosti od vlade. Neka svi segmenti - i privreda, i civilno društvo, i crkve - rade zajedno da bi se rešili problemi koji pogađaju svako društvo i to je najbolje rešenje za duge staze”, ocenjuje Hejstings.

Na konferenciji koju su u zgradi Narodne banke Srbije organizavali Forum poslovnih lidera Srbije i “Smart kolektiv” učestvovali su vodeći domaći i strani stručnjaci, predstavnici preduzeća i nevladinog sektora i britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: