Vlada uglavnom ispunila zahteve

Vlada ispunila većinu studentskih zahteva. Dok deo nezadovoljnih planira radikalizaciju protesta, ministar prosvete poziva studente da se vrate učenju.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 27.11.2009.

00:46

Default images

Vlada Srbije ispunila je pet od šest zateva studenata Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti koji nekoliko dana protestuju tražeći olakšice za upis u narednu godinu studija. Deo studenata zadovoljan postignutim završio je proteste, deo nezadovoljnih planira radikalizaciju protesta od sledeće nedelje.

Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je studente da se vrate učenju i za B92 potvrdio da će u ponedeljak svi fakulteti dobiti dopis o odluci vlade da se studentima olakša upis naredne godine studija.

U toku sledeće nedelje Ministarstvo prosvete će doneti dodatne master kvote, a problem sa grejanjem na fakultetima biće rešen u saradnji s Gradom Beogradom.

Od šest studentskih zahteva neispunjen je ostao još zahtev za zbirnim upisom u narednu godinu.

"Po zakonu da bi se upisala školska godina bilo je potrebno da se položi onoliko predmeta koliko zbirno daje 48 bodova. Prošle godine smo promenili zakon uz saglanost i rektora i studenata. Tada je bilo rečeno da je 48 bodova prava mera. Podatak iz rektorata, da više od polovine prati taj trend, govori da smo na pravom putu da implementiramo Bolonju u naš obrazovni sistem. Ako bi pristali da prekšimo zakon, da upisujemo studente koji nisu položili dovoljan broj predmeta, to bi bio veliki korak unazad", rekao je ministar Obradović.

Neki zadovoljni, neki ne

Za studente Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Geografskog i Fakulteta bezbednosti protesti su završeni pošto je na iznenađenje svih, u 15 časova, na telefonskoj sednici vlade prihvaćeno pet od šest studentskih zahteva.

"S ovim zaključkom vlade koji je donet na telefonskoj sednici naš protest je završen. Većina naših zahteva je ispunjena i naš protest se završava“, rekao je Nikola Rašković, student prodekan FPN.

Dok je deo studenata, predvođen predsednikom studentskog parlamenta, u Nemanjinoj pregovarao sa Vladom, deo studenata još je bio u protestnoj šetnji, a da je dogovor postignut saznali su tek ispred zgrade Vlade.

Za njih ništa još nije rešeno pošto zakazanog sastanka svih šestoro studentskih predstavnika sa nadležnima nije bilo, a prihvaćeno je pet od šest zahteva.

Studenti koji protest nastavljaju smatraju da su izigrani i najavljuju da će prostest nastaviti do ispunjenja svih zahteva.

Student prodekan Hemijskog fakulteta Aleksandar Karajić podseća da su sve stavke za studente bile važne, a i sumnja da će zahtevi koje je Vlada uvažila biti ispunjeni u skorije vreme.

Kako su najavili predstavnici studenata koji ne prihvataju dogovor sa vladom, u ponedeljak će odlučiti o daljem toku protetsa.

Najavljuju radikalnije blokade grada i pozivaju sindikate koji su ih podržali da im se priključe.

Protest blokirao centar

Više stotina studenata sa dva državna univerziteta nakratko je danas u znak protesta blokiralo centralne gradske ulice.

Njih nekoliko stotina krenulo je sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta Terazijama, Ulicom kneza Miloša, Karađorđevom i Brankovim mostom, kako bi podsetili na svoje zahteve.

Tačno u pola dva počela je blokada glavnih centralnih ulica, da bi povorka prešla na Novi Beograd i nakratko blokirala Brankov most.

Uz povike, "Dole školarine", "lopovi, lopovi", nekoliko stotina nezadovoljnih studenata je krenulo od Sava centra, gde su imali performans, autoputem preko "Gazele" do zgrade Vlade, gde su ih čekali studenti koji su u 14 sati krenuli od FON-a i FPN-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

199 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: