Incko: Vreme je za nove korake

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smatra da je vreme za dalje korake kada je reč o Dejtonskom sporazumu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

09:01

Default images

"Dejton je zasigurno najbolji ustav koji je mogao biti napisan na jednom aerodromu u roku od tri nedelje, jer je pre svega okončao rat i patnje stanovništva. Međutim to je bilo pre 14 godina. Sada je vreme zrelo za dalje korake. Nadam se da su toga svesni i bosanski političari", istakao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

"Radimo na tome da se kancelarija visokog predstavnika pretvori u kancelariju jednog izaslanika EU. Cilj je da napredujemo od Dejtona u pravcu Brisela, i da logiku Dejtona zameni logika EU", poručio je Incko.

Prema njegovim rečima to bi pratilo i povlačenje međunarodnih mirovnih snaga.

"Bilo bi dobro ako bi povlačenje bilo sprovedeno tek tri do šest meseci po zatvaranju kancelarije visokog predstavnika", preporučio je on.

Incko je ukazao da prisustvo snaga EU "Eufor" predstavlja nešto što želi obično stanovništvo, kao garanciju za mir, ali i bolju političku klimu.

On je istakao da je, prema procenama eksperata, bezbednosno stanje u Bosni i Hercegovini već godinama stabilno i da ne postoji opasnost od novog oružanog sukoba.

Upitan šta se proteklih godina u Bosni uopšte poboljšalo i šta su problemi Incko je kazao da smo proteklih godina bili svedoci političke krize koja se ovih nedelja zaoštrila.

"Zbog toga su pregovori o novom ustavu tako bitni. U poređenju sa 1996. godinom danas stanje izgleda mnogo bolje. Tada je bilo de fakto tri vojske i niko nije mogao ni zamisliti da ćemo imati nekada zajedničko ministarstvo odbrane. Međutim, u političkoj oblasti napredujemo presporo.

Premalo se dešava za jednostavno stanovništvo. BIH ima veliko bogatstvo prirodnih resursa i ljudskog kapitala. To što se to blago ne koristi me boli", istakao je austrijski diplomata.

Što se tiče suđenja protiv nekadašnjeg šefa RS Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom Incko je ocenio da će on mnoge ljude podstiti na vreme između 1992. i 1995., da će nanovo otvoriti rane, ali da će ujedno predstaviti i proces pomirenja i iscelenja.

"Do pomirenja može doći samo na osnovu istine, a ona će biti istražena pred Haškim tribunalom", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: