Sreda, 30.09.2009.

19:11

"Gnjilanska grupa" negira optužnicu

Četvorica pripadnika "Gnjilanske grupe" OVK optuženih za mučenje i svirepa ubistva civila u drugoj polovini 1999. negirali su danas da su počinili zločine.

Izvor: Beta

Default images

Optuženi Ferat Hajdari (32), Kamber Sahiti (33), Selimon Sadiku (40) i Burim Fazliju (29) rekli su pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da nisu učestvovali u zločinima koji su se po optužnici dogodili u periodu od juna do kraja decembra 1999. godine.

Svi sem Burima Fazlijua su rekli da će se tokom postupka braniti ćutanjem.

Fazliju je rekao da u vreme koje se navodi u optužnici nije bio u Gnjilanu i da nikada nije ulazio u Internat gde su se 1999. godine zločini dogodili.

On je negirao iskaze svedoka koje mu je predočilo sudsko veće da je sa ostalim okrivljenima učestvovao u mučenju, otimanju civila, silovanju, prisiljavanju oca na polne odnose sa ćerkom, kao i da je lično u Internatu u Gnjilanu ubio dve osobe.

"To apsolutno nije tačno. Ja čak ni ne poznajem ljude koji sede ovde u sudnici", rekao je Burim Fazliju poslednji od devetorice optuženih koji se izjasnio o navodima optužnice.

Tokom ove i protekle nedelje o optužnici su se izjasnilla petorica optuženih Aguš Memiši, Faton Hajdari, Ahmet Hasani, Nazif Hasani i Samet Hajdari koji su takođe odbacili krivicu za zločine nad srpskim, nealbanskim civilima ali i pojedinim Albancima.

Pored devetorice kojima se od 23. septembra sudi u Beogradu, za zločine u opštini Gnjilane optuženo je 17 pripadnika nekadašnje OVK od kojih su osmorica u bekstvu i sudiće im se u odsustvu.

Oni su optuženi da su svirepo ubili najmanje 80 civila, dok su najmanje 153 osobe fizički zlostavljali i mučili, a zatim pustili.

Kako se navodi u optužnici, oni su zarobljenim civilima lomili prste četvrtastom cevi, motorcanglama vadili nokte i zube, ubadali jezik nožem, zakucavali upaljač kroz otvor na lobanji, davili ih kesom i "žicom davilicom", odsecali im polne organe mačetama, nožem sekli grkljane i silovali veći broj žena.

Da bi prikrili tragove zločina, tela su komadali sekirom i ručnom testerom, potom su stavljali u džakove, odneli i ubacili u kontejnere pored Doma internata, tela nekih ubijenih su bacali kroz prozor zgrada i u Livočko jezero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: