UN: Obe strane činile zločine

Ženeva -- Istragom o izraelsko-palestinskom sukobu u pojasu Gaze početkom godine utvrđeno je da ima pokazatelja da su obe strane činile ratne zločine, navodi UN.

Izvor: Beta
Podeli

UN su saopštile da je u istrazi koju vodi bivši južnoafrički sudija Ričard Goldston, zaključeno da su u izraelskim operacijama na palestinskim teritorijama između 27. decembra i 18. januara počinjeni "ratni zločini, možda i zločini protiv čovečnosti".

U izveštaju je "zaključeno da takođe postoje pokazatelji da su palestinske naoružane grupe počinile ratne zločine, kao i zločine protiv čovečnosti" ispaljujući rakete na južni deo Izraela.

Izrael koji je odbio da sarađuje u istrazi uz obrazloženje da je Savet UN za ljudska prava, koji je tražio istragu, pristrasan na štetu Izraela, odbacio je te zaključke.

U izveštaju na 575 strana, koji će kasnije ovog meseca biti predstavljen na Savetu UN za ljudska prava, navodi se da se napadi izraelskih snaga u južnom delu grada Gaze, gde su bombardovane kuće u kojima su se nalazili civili, svode na ratne zločine.

Navedeno je da su sedam slučajeva u kojima su civili ubijeni dok su pokušavali da pobegnu iz kuća iako su mahali belim zastavama, kao i bombardovanje džamije u vreme molitve kada je poginulo 15 civila, bili ratni zločini.

"Neposredni i namerni napadi" na bolnicu i hitnu pomoć u gradu Gaza "mogu biti ratni zločini" navodi se u izveštaju. Nekoliko Palestinaca je reklo i da su ih izraelske snage koristile kao ljudske štitove, navodi se u izveštaju.

Palestinske grupe su, s druge strane, ispaljivale rakete iz Gaze na južni Izrael ne razlikujući vojne mete od civilnih naseobina, piše u izveštaju o istrazi koju je vodio Goldston, između ostalog i bivši glavni tužilac Haškog tribunala.

"Kada ne postoji ciljana vojna meta, i rakete i minobacački projektili su ispaljeni na oblasti naseljene civilima, to se određuje kao smišljen napad na civilnu populaciju", navodi se u izveštaju i navodi da ta delovanja predstavljaju ratne zločine, a mogu biti i zločini protiv čovečnosti.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je mandatom misije i rezolucijom donetom pre istrage dat "legitimitet terorističkoj organizaciji Hamas i zanemarena smišljena strategija Hamasa da iskoristi palestinske civile kao pokriće za sprovođenje terorističkih napada".

U saopštenju se navodi da će uprkos uzdržanosti, Izrael pažljivo razmotriti izveštaj i dodaje da je izraelsko ministarstvo odbrane razmotrilo više od 100 optužbi povodom delovanja njegovih snaga posle čega su pokrenute 23 krivične istrage.

Palestinski zvaničnici za sada nisu komentarisali izveštaj.

Info

Osuđen bivši predsednik Perua

Lima -- Bivši predsednik Perua Alberto Fudžimori, koji je već osuđen na 25 godina zatvora zbog masakra civila, osuđen je na šest godina zbog korupcije i prisluškivanja.

Svet sreda 30.09. 21:15 Komentara: 0

Dodik: Moguć i referendum

Banja Luka -- Premijer RS Milorad Dodik kaže da će vlasti RS raspisati referendum ako visoki predstavnik u BiH nastavi da nameće rešenja koja nisu u interesu tog entiteta.

Region sreda 30.09. 21:12 Komentara: 10

Protest protiv nasilja

Beograd -- Koalicija mladih protiv nasilja pozvala je građane da se pridruže šetnji protiv nasilja, koja će početi sutra u 17 sati sa platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Politika sreda 30.09. 19:42 Komentara: 16
strana 1 od 809 idi na stranu