Topčagić razočaran odlukom EK

Sarajevo -- Ambasador u Misiji BiH pri EU Osman Topčagić razočaran je odlukom kojom se predviđa ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, ali ne i Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vize za građane BiH za zemlje EU trebalo bi da budu ukinute 1. jula iduće godine, ako u međuvremenu budu ispunjeni uslovi koje je Brisel postavio pred vlasti te zemlje, kazao je Topčagić. On je naveo da je "razočaran odlukom Evropske komisije (EK) kojom se predviđa ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, ali ne i BiH", piše “Dnevni avaz”.

"EU je svesna implikacija koje proizlaze iz ovakve odluke EK, stoga postoji spremnost da se s manjim odlaganjem donese preporuka za ukidanje viza i građanima koji imaju pasoš Bosne i Hercegovine", rekao je Topčagić.

Prema njegovim rečima, BiH do oktobra ove godine treba da podnese izveštaj o tome koliko je ispunila uslova.

Tada će, rekao je, EK poslati u BiH posmatrački tim da obavi analizu i proveri je li učinjeno sve što se zahtevalo.

Topčagić nije mogao da kaže postoji li mogućnost da se u odluku o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, koja će biti donesena najverovatnije na sednici Saveta EU 30. novembra i 1. decembra, ugradi i BiH.

On je podsetio da u preporuci EK piše da je Makedonija ispunila sve uslove, dok Crna Gora i Srbija još nisu, pa se ukidanje viza za njih predlaže pod uslovom da do momenta usvajanja odluke ispune sve obaveze koje su im postavljene.

Info

Gej brakovi u Albaniji?

Tirana -- Albanija bi mogla biti prva balkanska zemlja koja će dozvoliti brakove između osoba istog pola, pošto je premijer Sali Beriša najavio donošenje takvog zakona.

Region petak 31.07. 20:02 Komentara: 3

Dijalog Zagreba i Ljubljane

Trakošćan -- Hrvatska i Slovenija će nastaviti dijalog o pograničnom sporu s nadom da bi rešenje moglo biti nađeno do kraja ove godine, izjavili su premijeri dveju zemalja.

Region petak 31.07. 18:56 Komentara: 3
strana 1 od 783 idi na stranu