Priština spremna za posetu Bajdena

Priština, Gračanica -- U Prištini su u toku pripreme za sutrašnju posetu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, koju kosovski mediji i političari ocenjuju kao istorisjku.

Izvor: B92
Podeli

U Prištini se ne pamti da je poseta nekog stranog državnika izazvala toliko interesovanja javnosti, kao poseta američkog potpredsednika. Političari, poput premijera Hašima Tačija, ovu posetu su i pre Bajdenovog dolaska proglasili istorijskom.

“Dolazak američkog potpredsednika, prijatelja našeg naroda i snažnog podržavaoca naših napora za slobodu i nezavisnost, predstavlja jasnu poruku o stalnoj podršci Sjedinjenih Država”, ocenio je Tači.

Identično raspoloženje dominira i među kosovskim Albancima poznatim po ogromnom proamerikanizmu, što za B92 potvrđuju i građani Prištine:

“On je dobrodošao. Njegova poseta Kosovu predstavlja veliko zadovoljstvo.“

”Ova poseta ima veliki značaj zato što pokazuje da nam je Amerika dugovečni prijatelj i da nastavlja da podržava Kosovo.“

Bajden će u Prištini imati gotovo identičan program posete kao i u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Bajden će prvo posetiti kosovsku Skupštinu gde će razgovarati sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tačijem.

Tom sastanku će prisustvovati i predsednik skupštine i ministri inostranih poslova i šef Bezbednosnih snaga Kosova.

Nakon toga će se obratiti poslanicima u Skupštini. Potom će posetiti manastir Visoki Dečani, a zatim i američke vojnike u bazi “Bondstil” kod Uroševca.

Sletanje Bajdenovog aviona “er fors 2” na prištinski aerodrom očekuje se sutra u ranim jutarnjim časovima, a na aerodromu će ga dočekati kosovski zvaničnici i 50 studenata američke škole na Kosovu.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu će Bajdena odlikovati "Zlatnim ordenom slobode", dok će učenici opština Priština i Kosovo polje izaći na ulice koje vode od aerodroma do Prištine kako bi dočekali potpredsednika Bajdena.

U vreme Bajdenovog boravka u Prištini neće biti nastave u školama.

Generalni direktor Policije Kosova Šeremet Ahmeti je za kazao da su zajedno sa Ambasadom SAD u Prištini izvršene sve pripreme što se tiče bezbednosnog aspekta posete Džozefa Bajdena.

Štampa u Prištini ističe da će svim bezbednosnim operacijama rukovoditi Amerikanci.

U vreme boravka Bajdena na Kosovu u severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi će organizovati protestna okupljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 48 idi na stranu