Policija suzavcem protiv radnika

Poljska policija je suzavcem i vodenim topovima rasterala u Varšavi radnike iz Gdanjska koji su hteli da prodru među delegate kongresa Evropske narodne partije.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2009.

01:09

Default images

Policija je upotrebila pendreke, suzavac i vodene topove da obezbedi kongres na kojem je, sa 2.000 delagata partija desnog centra, mnoštvo evropskih najviših zvaničnika, među kojima i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski premijer Fransoa Fijom, premijer Italije Silvio Berluskoni i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Za sada nema zvanične potvrde vesti u poljskim medijima da je povređen jedan od demonstranata u sukobu sa policijom.

Radnici slavnog brodogradilišta, kolevke prvih nezavisnih sindikata iza gvozdene zavese, poljske Solidarnosti, došli su u Varšavu da glasno izraze negodovanje zbog toga što Evropska komisija dovodi u pitanje državnu pomoć za restrukturisanje tog brodogradilišta.

Zbog toga što su morala da vrate milijarde državne pomoći, jer nije bila u skladu sa evropskim pravilima i narušavala je po oceni Evropske komisije slobodnu konkurenciju, već ranije otišla su pod stečaj brodogradilišta u susednoj Gdinji i Šćećinu.

Radničko nezadovoljstvo na ulicama poljske prestonice po tradiciji je vrlo bučno, pa je i ovo praćeno skandiranjem, zviždanjem pištaljki, petardama a oko Palate kulture i nauke vije se i dim od spaljenih automobilskih guma i lutke s likom poljskog premijera Donalda Tuska zapaljene na lomači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: