Policija suzavcem protiv radnika

Varšava -- Poljska policija je suzavcem i vodenim topovima rasterala u Varšavi radnike iz Gdanjska koji su hteli da prodru među delegate kongresa Evropske narodne partije.

Izvor: Beta
Podeli

Policija je upotrebila pendreke, suzavac i vodene topove da obezbedi kongres na kojem je, sa 2.000 delagata partija desnog centra, mnoštvo evropskih najviših zvaničnika, među kojima i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski premijer Fransoa Fijom, premijer Italije Silvio Berluskoni i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Za sada nema zvanične potvrde vesti u poljskim medijima da je povređen jedan od demonstranata u sukobu sa policijom.

Radnici slavnog brodogradilišta, kolevke prvih nezavisnih sindikata iza gvozdene zavese, poljske Solidarnosti, došli su u Varšavu da glasno izraze negodovanje zbog toga što Evropska komisija dovodi u pitanje državnu pomoć za restrukturisanje tog brodogradilišta.

Zbog toga što su morala da vrate milijarde državne pomoći, jer nije bila u skladu sa evropskim pravilima i narušavala je po oceni Evropske komisije slobodnu konkurenciju, već ranije otišla su pod stečaj brodogradilišta u susednoj Gdinji i Šćećinu.

Radničko nezadovoljstvo na ulicama poljske prestonice po tradiciji je vrlo bučno, pa je i ovo praćeno skandiranjem, zviždanjem pištaljki, petardama a oko Palate kulture i nauke vije se i dim od spaljenih automobilskih guma i lutke s likom poljskog premijera Donalda Tuska zapaljene na lomači.

Svet

Napad na kraljevsku porodicu?

Amsterdam, Apeldorn -- Četiri osobe su poginule kada je automobil uleteo u svečanu povorku povodom holandskog praznika Kraljičin dan. U povorci su bili i članovi kraljevske porodice.

Svet četvrtak 30.04. 17:32 Komentara: 6

Baku: 13 ubijenih na fakultetu

Azerbejdžan, Baku -- Trinaest osoba je ubijeno na fakultetu u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, kada je napadač počeo da puca na studente, javili su lokalni mediji.

Svet četvrtak 30.04. 11:50 Komentara: 0

Kastro: SAD da učine prvi korak

Havana -- Predsednik Kube Raul Kastro izjavio je da SAD treba da učine prvi korak prema Kubi, ali je dodao da neće pristati na raspravu o kubanskom političkom sistemu.

Svet četvrtak 30.04. 01:35 Komentara: 1

Poginuo nemački vojnik

Kabul -- Jedan nemački vojnik je poginuo a četvorica su ranjena u zasedi pobunjenika u Avganistanu, saopštilo je nemačko ministarstvo odbrane.

Svet četvrtak 30.04. 01:05 Komentara: 6
strana 1 od 212 idi na stranu