Najviše žalbi na trajanje suđenja

Samo u poslednjih godinu dana Ustavnom sudu žalilo se gotovo dve hiljade građana, a svaka četvrta žalba odnosi se na postupanje sudova.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2009.

14:41

Default images

O zaštiti pojedinačnih ljudskih prava garantovanih Ustavom ovaj sud odlučuje tek u poslednjih godinu dana, a primio je gotovo dve hiljade ustavnih žalbi građana. Da bi zaštitili svoja ljudska ili građanska prava grantovana evropskim konvencijama, građani su se godinama obraćali sudu u Strazburu.

U poslednjih godinu dana, o takvim žalbama odlučuje Ustavni sud Srbije i građani se najviše žale na kršenje prava na suđenje u razumnom roku.

“Jedna četvrtina odnosi se na to da sudovi ne odlučuju u primerenim rokovima. Nešto što će ostati upisano u istoriju je da je jedan postupak trajao 30 godina i 6 meseci pred jednim prvostepenim sudom”, kaže predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić.

U Ustavnom sudu očekuju da će tokom ove godine biti rešena i tri javnosti veoma interesantna predmeta.

U naredna tri meseca moglo bi biti odlučeno da li je energetski sporazum sa Rusijom ustavan ili ne. Taj sud će tokom godine odlučivati i o zabrani organizacije Nacionalni stroj, a po hitnom prostupku doneće odluku o ustavnosti zakona o sudijama i Visokom savetu sudstva, kojima je, između ostalog, predviđen opšti izbor svih sudija u Srbiji.

“U prvoj polovini aprila Skupština bi trebalo da se izjasni o ovim inicijativama. Imaće prioritet zbog značaja pitanja koja se u njima pokreću i ja se nadam da će sudija izvestilac već u aprilu izneti na odlučivanje ova dva predmeta”, kaže Nenadovićeva.

Ustavni sud i dalje radi sa samo deset sudija od predviđenih petnaest jer još čeka formiranje Vrhovnog kasacionog suda.

Samo ove godine imali su 3.500 predmeta u radu, a za svaku odluku neohodni su glasovi najmanje osam sudija.

Taj sud koji brine o poštovanju najvišeg pravnog akta ni posle 40 godina postojanja nema svoju zgradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: