Protest radnika "Kluz Kozara"

Ministarstvo ekonomije Srbije saopštilo je da će sa radnicima Kluza Kozara sarađivati u pripremi tog preduzeća za privatizaciju.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 16.03.2009.

12:19

Default images

Zaposleni u preduzeću "Kluz Kozara" protestovali su ispred zgrade Ministarstva ekonomije tražeći da im se otpiše stari dug od oko 20 miliona evra kako bi to preduzeće moglo da bude uspešno privatizovano na aukciji zakazanoj za 10. april.

"Predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja primili su danas predstavnike zaposlenih u preduzeću Kluz Kozara koji su protestovali tražeći da se tom preduzeću, u cilju uspešne privatizacije, otpišu stari nasleđeni dugovi", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se dodaje, dogovorene su "buduće aktivnosti na pripremi detaljnih analiza i iznalaženje najboljeg rešenja za preduzeće Kluz Kozara".

U saradnju će, kako se navodi, biti uključena i Agencija za privatizaciju, kao i Agencija za osiguranje depozita, koja je nadležna za regulisanje dugova prema bankama u stečaju.

Posle razgovora sa predstavnicima ministarstva ekonomije, zaposleni su se razišli.

Uz pištaljke i skandiranje zaposleni u preduzeću “Kluz Kozara” protestovali su što su za poslednjih šest meseci u proseku primili samo po 30 hiljada dinara.

"Od 1.jula do 31. decembra primila sam 25.600 dinara. Ako neko može sa tim da preživi, neka i nama da recept", kaže radnica Ljiljana Grujičić.

"To je nešto najminimalnije. Od čega može da se živi? Svako se snalazi kako zna i ume. Nemamo ni za račune, ni za ništa", navodi njena koleginica, Milena Ilić.

Generalni direktor Miloš Simić kaže da od 1998. godine, od kako "Kluz Kozara" postoji kao samostalno pravno lice, preduzeće nije zadužilo.

Ipak, u predstojećuu privtizaciju ulaze sa dugom od 20 miliona evra koji se kako kaže odnosi na ceo Kluz.

On podseća da je posle podele "Kluza" privatizovano pet preduzeća iz njegovog sistema bez bilo kakvog opterećenja prema Beobanci.

"Drugih pet preduzeća su privatizovana, bez opterećenja, kompletan dug je pripisan nama. Mi smo se zabrinuli ko će nas kupiti sa tolikim opterećenjem", kaže Simić.

Predstavnike "Kluz Kozare" primila je pomoćnica ministra ekonomije Mišel Nikolić koja je obećala da će kontaktirati Agenciju za privatizaciju kako bi problem ove firme bio rešen.

Sledeći sastanak zakazan je za petak, a ukoliko do tada ne bude boljih vesti, zaposleni najavljuju nastavak uličnih protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: