Subota, 28.02.2009.

17:31

ASEAN usvaja mere protiv krize

Lideri Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) saopštili su da su spremni da se zajednički bore protiv efekata svetske ekonomske krize.

Izvor: Tanjug

Default images

U nacrtu zajedničkog saopštenja koje je ta grupacija danas usvojila na samitu u tajlandskom turističkom centru Hau Hin, navodi se da su zemlje ASEAN-a spremne da se protiv krize bore ublažvanjem makroekonomske i monetarne politike.

Politički prvaci desetočlanog ASEAN-a takođe su se saglasili da rade, zajedno sa grupom 20 industrijski najrazvijenijih država, na reformisanju međunarodnog finansijskog sistema i odbacivanju protekcionizma u globalnoj trgovini.

"Mi smo saglasni da je zajednička i usaglašena akcija najbolji način da se prevaziđe globalna finansijska kriza", navodi u predlogu "Predsedničkog saopštenja" koje bi zvanično trebalo da bude objavljeno sutra, prilikom formalnog završetka trodnevnog samita ASEAN-a.

"Neke vlade su već primenile fiskalne stimulativne pakete da bi uvećale domaću tražnju, prilagodile monetarnu politiku i omgućile da bankarski sektor obavlja svoju ulogu", navodi se u saopštenju.

U tom dokumentu se posebno naglašava važnost protivljenja "protekcionističkim merama koje bi mogle da potkopaju globalnu trgovinu i uspore ekonomski oporavak".

Članice ASEAN-a se, osim toga, zalažu da "glavni igrači" u Svetskoj trgovinskoj orgnizaciji preduzme mere za što hitnije okočanje Doha runde trgovinskih pregovora.

U sapštenju se takođe zahteva od Kine, Japana i Južne Koreje da podrže stvaranje regionalnih zaliha pirinča i ukazuje na značaj samita istočnoazijskih zemalja koji će se održati od 10. do 12. aprila.

Članice ASEAN - a (Bruneji, Burma, Indonezija, Kambodža, Laos, Mijanmar, Singapur, Filipini, Malezija i Vijetnam) su se u nacrtu svoje deklaracije obavezale da sarađuju sa svim drugim partnerima u borbi protiv štetnih klimatskih promena, kao i da podstiču, na regionalnom i globalnom nivou, razvoj obnovljivih vrsta goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: