Petak, 30.05.2008.

07:52

Od ponoći poskupelo gorivo

Gorivo na pumpama u Srbiji skuplje je u proseku za 12,48 odsto. Najava o poskupljenju benzina, juče je izazvala delimične gužve na pumpama u Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Default images

Vozači su nezadovoljni zbog ponovnog poskupljenja i kažu da će biti primorani da ubuduće manje voze. Litar motornog benzina je u proseku skuplji za 6,86 dinara, a litar dizel goriva za 8,03 dinara. Nova cena motornog benzina i bezolovnog motornog benzina od 95 oktana je 108,13 dinara, umesto dosadašnjih 101,49 dinara po litru.

Dizel D-2 skuplji je za 7,29 dinara i košta 94,19 dinara, dok je evro-dizel poskupeo na 103,19 dinara.

Ministar trgovine i usluga u tehničkoj vladi Srbije Predrag Bubalo rekao je da je gorivo moralo da poskupi, iako je jasno da će nove cene doprineti povećanju inflacije. Bubalo je objasnio da država nije mogla da smanji akcize, jer bi tada republički budžet bio u velikom minusu.

"Ukoliko bi u punom iznosu, dakle preko šest dinara, bile umanjene akcize, budžet bi bio u minusu za nekih 10 milijardi... Takođe, vrlo je osetljivo pitanje što će ovim povećanjem cena koje je Ministarstvo finansija odobrilo još pre Vlade, doći do povećanja inflacije od 0,68 odsto", kaže Bubalo.
Predsednik udruženja "AD nafta" Nebojša Atanacković kaže za B92 da je Vlada ipak morala da smanji akcize da bi, barem prividno, pokazala da ne profitira samo na račun povećanje cene derivata.

"Potpuno je apsurdno i, na neki način, neozbiljno od strane Ministarstva da tvrdi kako bi, u slučaju smanjivanja akcize za samo dinar ili dva, to smanjilo prihode budžeta ne znam koliko, jer mislim da to jednostavno ne stoji", kaže on.

"Osim ukoliko, kada su jesenas pravili budžet, ako nisu računali na povećanje cena od 30 ili 50 posto derivata, pa su na osnovu toga napravili budžet, ali je logično da su pravili budžet na osnovu cena koje su važile", objasnio je Atanacković.

Uredbom o formiranju osnovne cene derivata predviđeno je da se domaće cene goriva na 15 dana usklađuju sa cenom nafte na svetskom tržištu i kursom američkog dolara.

Poslednja promena cene naftnih derivata u Srbiji bila je 7. maja, kada je gorivo na pumpama poskupelo u proseku za 5,25 odsto.

Ministarstvo rudarstva i energetike pravi presek cena naftnih derivata, a odobrenje o promeni cene daju ministarstva finansija i trgovine, dok one važe dan po objavljivanju u Službenom glasniku.

Šire se protesti u Evropi

Borba za besplatnu ribu tokom protesta u Madridu (Beta)
Protesti zbog rastuće cene goriva proširili su se na više evropskih zemalja, čemu su se pridružili portugalski sindikati i španski ribari.

Portugalski sindikati su saopštili da je čitava obalska flota danas ostala usidrena u lukama, dok je u Španiji oko 7.000 ribara demonstriralo ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, javio je radio BBC.

Španski ribari su pred zgradom ministarstva podelili prolaznicima 20 tona sveže ribe kako bi skrenuli pažnju na teškoće s kojim je suočena njihova privredna delatnost. Francuski ribari protestuju nedeljama, a priključile su im se belgijske i italijanske kolege.

Britanski i holandski vozači kamiona održali su slične proteste početkom sedmice. Predstavnici sindikata su upozorili da je cena dizela postala "neizdrživo visoka".
Vozaèi kamiona blokiraju put kod Pariza (Beta)
Cena nafte dostigla je 130 dolara po barelu, što je povećanje od 300 odsto u poslednjih pet godina, dok je veleprodajna cena ribe nepromenjena već 20 godina.

Očekuje se da će slični protesti ribara biti organizovani i u Portugaliji, Italiji i Belgiji. U Francuskoj, ribari protestuju već nedeljama - iako su neki u medjuvremenu obustavili štrajk.

Evropska komisija je obećala da će bez odlaganja pomoći u restrukturisanju evropskog ribarstva, ali je naglasila da bi nezakonite bile subvencije kojima bi se pariralo rastućoj ceni goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: