Cene stanova će samo rasti

Cene nekretnina u većim gradovima u Srbiji mesecima rastu, a u nekim delovima Beograda dostigli su 4.000 evra po kvadratnom metru. Beogradu nedostaje 200.000 stanova.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.05.2008.

14:27

Default images

To je jedan od razloga poskupljenja, kao i veća tražnja od ponude. Cene nekretnina ubrzano su počele da rastu krajem prošle godine, te je sada gotovo retkost naći stan za hiljadu evra po kvadratu, što se moglo prethodnih godina. Sve dok se ne bude uspostavila ravnoteža između ponude i tražnje, cene nekretnina nastaviće da rastu.

Aleksandar Mikić, kompozitor i dizajner zvuka, nedavno je pokušao da pronađe odgovarajući stan za svoju tročlanu porodicu. Rukovodio se novcem kojim raspolaže, mestom i strukturom stana.

Nakon višenedeljne potrage odlučio je da privremeno iznajmi stan jer se ispostavilo da kupovina novog zahteva mnogo više vremena i angažovanja nego što je očekivao.

"Ponuda i nije bila tako loša, dosta stanova smo stigli da pogledamo. Ono što nas je iznenadilo, to je cena na koju smo naišli u aprilu mesecu u odnosu na ono što smo gledali na jesen prošle godine - to se povećalo za oko 40 odsto", kaže Mikić.

"Samim tim morali smo da se lišimo nekih ideja o kvadraturi i lokaciji na koje smo mislili da možemo da računamo u prvom krugu", kaže on.

Primetno je takođe da razlika u cenama stanova u zavisnosti od lokacije više nije velika, izuzimajući neke delove Vračara, Dorćola i Novog Beograda, gde kvadrat dostize i do 4.000 evra.

I dalje su najzanimljivi stanovi kojih najmanje ima na tržištu, kaže Aleksandra Kon iz agencije "Alka". "Svi bi da kupe jednoiposobne stanove, da imaju sobu za spavanje i dnevni boravak", kaže ona.

"I onda, ako nađu stan koji mogu da plate što se tiče novčanog iznosa i koji im odgovara po strukturi i kvadraturi, zaborave da postavljaju uslove gde se nalazi. Važno je da nađu i da mogu da ga plate", navodi ona.

Kao glavni uzrok poskupljenja nekretnina navodi se stanje na tržištu. Tražnja je čak pet puta veća od ponude, a samo u Beogradu nedostaje oko 200.000 stanova.

Da bi se cene stabilizovale, stručnjaci navode da je neophodna izgradnja novog stambenog prostora.

"To se može učiniti ako bi se udžerice u centru grada prilagodile nameni i urbanističkom planu, jer gde bi trebalo da budu zgrade od četiri-pet spratova sada su male prizemne kućice, a vlasnici traže i do 30 odsto novoizgrađenog objekta da bi mesto ustupili investitoru za gradnju", kaže Vojislav Stevanović, glavni urednik magazina "Preduzeće".

Sve dok se ne bude uspostavila ravnoteža između ponude i tražnje, cene nekretnina nastaviće da rastu. U tome ne zaostajemo za zemljama u okruženju.

Poređenja radi, cene kvadratnog metra u Bukureštu kreću se od 1.600 do 4.500 evra, u Budimpešti do 4.600, dok su u Zagrebu i Podgorici do 3.500 evra.

Situacija je nešto bolja u Sarajevu i Skoplju, gde ni oni najbolji stanovi ne prelaze cenu od 2.000 evra po kvadratnom metru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: