Mišković optužio Jovanovića

Beograd -- Predsednik kompanije Delta Miroslav Mišković optužio je Čedomira Jovanovića za umešanost u njegovu otmicu.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Mišković je tako prvi put progovorio o svojoj otmici, za koju su, inače, optuženi članovi zemunskog kriminalnog klana. Mišković je u pismu "Ako je vreme za istinu, evo je", dostavljenom agenciji Beta, Jovanovića nazvao "ortakom mafije", a u saopštenju se Jovanoviću obraća sa "ti". U odgovoru na Miškovićevo pismo, LDP navodi da će "pomoći Miškoviću da svoju istinu o Jovanoviću potraži na sudu".

"Da li današnjim nasrtajima predupređuješ sva svedočenja o svemu što znamo - zašto su ti ruke prljave, a savest čista - ili su napadi tvoj pokušaj da me opet smestiš u šaht, i po drugi put, zastražiš otkup od mene, moje porodice i moje kompanije", naveo je Mišković.

"Da li je tačna vest sa naslovnih strana novina da si od člana bande Dejana Milenkovića Bagzija uzeo pet miliona maraka kao deo krvavog novca od moje otmice. Ako si uzeo taj novac, s kim si ga delio i na kakve iznose", upitao je Mišković Jovanovića.

Mišković, koji se danas prvi put javno oglasio o otmici, otet je u aprilu 2001. godine, a pušten je pošto je otmičarima platio tri miliona evra. Za otmicu Miškovića optuženi su članovi zemunskog kriminalnog klana.

Dnevni list Kurir danas je objavio, pozivajući se na operativca MUP-a Srbije, kako je Milenković Jovanoviću dao pet miliona nemačkih maraka od otmice Miškovića na parkingu hotela Hajat, neposredno posle otmice, a da su vođe klana Milorad Ulemek i Dušan Spasojević od otmice uzeli po milion maraka, dok su pola miliona maraka podelili članovi klana koji su izveli otmicu.

Mišković je naveo da ga je otela grupa policajaca i mafijaša koji su imali "službene značke Državne bezbednosti iz Miloševićevog vremena".

"Iz teksta (u Kuriru) vidim da su promenili jedino svoje partnere na vlasti. Onda nisam verovao tadašnjem ministru policije Dušanu Mihajloviću kada mi se zaklinjao da moje otmičare u zatvoru često posećuje Čedomir Jovanović”, navodi Mišković.

“Odbio sam Mihajlovićevo - pokazalo se proročko - predskazanje da će otmičari, uz pomoć Jovanovića, uskoro izaći na slobodu. Na moj užas, to se i dogodilo", naveo je Mišković.

Predsednik Delte naveo je da je "rešio da zaćuti" kada su umešani u njegovu otmicu pušteni i da nije progovorio ni kada ga je tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić pozvao na razgovor.

"Ja znam šta mi je premijer rekao o otmici, isplati i podeli. Ja sam svedok njegovog ogorčenja što ne uspeva - ni kaznama ni pretnjama ni prekidom prijateljstva i kontakata - da sebi bliskog, mladog saradnika odmakne od mafije", naveo je Mišković.

Mišković je Jovanovića upitao da li je, na bilo koji način, umešan u njegovo "tamničenje" i da li je dao dozvolu, uputstvo ili garantovao imunitet otmičarima, "ako je, kao druga ličnost režima, priznao da je posećivao zemunski klan i bio prijatelj sa vođama mafije" koja je otela predsednika Delte.

"Priznao si da si posećivao lidere zemunskog klana u pritvoru. Ako si znao da su tamo zbog moje otmice, i još 75 krivičnih dela, zašto si ih posećivao? Ako si ih posećivao, jesi li uticao na tužioca i sud da ih oslobode pritvora", upitao je Mišković Jovanovića.

U pritvoru su od maja 2001. godine bile vođe zemunskog klana Dušan Spasojević i Mile Luković, kao i članovi klana braća Miloš i Aleksandar Simović i Vladimir Milisavljević, koji su, između ostalog, sumnjičeni i za otmicu Miškovića. Oni su iz Okružnog zatvora u Beogradu pušteni krajem godine.

"Ako si ih oslobodio, jesi li bio svestan šta mogu opet da urade meni ili bilo kojem drugom čoveku, znaš dobro na koga mislim, koji im stane na put", pitao je predsednik Delte predsednika LDP-a.

Mišković je dalje pitao Jovanovića da li je na bilo koji način uticao da sudski proces zbog njegove otmice "prosto odumre" i da istina o tvorcima plana, ortakluku politike i mafije, podeli plena, zauvek ostane tajna.

"Zar 100.000 policajaca nije moglo da uhvati žive dvojicu vođa zemunaca, makar ih držali pod opsadom mesec dana, i da tako saznamo imena njihovih političkih partnera i da ja znam ko je sve umešan u moju otmicu, a Srbija ko je kako presudio premijeru", upitao je Mišković.

Mišković je na kraju pisma naveo da je "svoje platio i iscrpeo sve svoje strahove".

"Preživeo sam što je malo ljudi preživelo. Dočekao sam dan da se o nedavnoj istoriji govori bez straha. Tražim samo da se svačija krivica i odgovornost utvrđuje na sudu, a ne javnim linčovanjem protivnika”, navodi on.

"Ja znam kako je biti talac politike i mafije, znam kako je kada linčuju i mene i moju kompaniju. Mogu me vređati, ali me niko i nikada više neće otimati i reketirati. Ovo je moj dug ljudima koji su odbili da ćute", naveo je Mišković.

Miškovića su, prema optužnici, 9. aprila 2001. godine u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu oteli Mile Luković, braća Miloš i Aleksandar Simović i Vladimir Milisavljević.

Mišković, čiju je otmicu planirao vođa klana Dušan Spasojević, bio je primoran da zatraži od zaposlenih u Delti da otmičarima isplate sedam miliona nemačkih maraka, nakon čega je pušten.

Okružni sud ukinuo je prethodnu provostepenu presudu, izrečenu u prvoj polovini 2003. godine, i vratio predmet Četvrtom opštinskom sudu na ponovno suđenje.

O ovome možete raspravljati i na Forumu B92, ovde.

LDP: Miškovićeva istina na sud

Liberalno-demokratska partija saopštila je povodom pisma direktora Delte da će "vrlo rado gospodinu Miškoviću pomoći da, kako kaže, svoju istinu o predsedniku LDP-a Čedomiru Jovanoviću, posle svih mafijaških medija, potraži na bilo kom sudu".

"Istovremeno mu predlažemo da se kandiduje na izborima, sam ili u okviru koalicije ratnih zločinaca, ratnih biznismena i ratnih političara, svih onih sa kojima je napravio svoju kompaniju, a uništio našu zemlju", navodi LDP.

"Mislimo da će pre uveriti građane da im je bolje da žive u Delti, nego nas da odgovorimo na besmislena pitanja, kojima konačno potpisuje kampanju koju već godinama vodi protiv suštinskih promena u zemlji", navodi LDP.

"Verujemo da gospodin Mišković zna da se, za razliku od svega drugog, istina ne može monopolizovati. Ako je to u svoj svojoj moći zaboravio, podsećamo ga da su pre njega to neuspešno pokušavali mnogi koje on danas citira od Miloševića do Legije", naveo je LDP.

Politika

strana 1 od 135 idi na stranu