Hamas poziva na prekid vatre

Hamas pozvao je danas na prekid vatre s Izraelom, što su izraelski zvaničnici odmah odbacili, ocenivši da se radi o smicalici.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2007.

18:11

Default images

Palestinski radikalni pokret Hamas je već više puta u poslednjih nekoliko meseci upućivao slične pozive, a zvaničnik te islamističke organizacije Mohamed Avad je danas potvrdio da je vlada Hamasa u pojasu Gaze spremna da ponudi prekid vatre u ovom trenutku.

Poznavaoci bliskoistčnih prilika veruju da je to rezultat pritisaka i izolociije pojasa Gaze, nakon što su hamasovci u junu silom preuzeli kontrolu nad tim područjem, pobedivši snage umerenijeg rivalskog Fataha.

Avad je rekao da će prekid vatre biti moguć, ako "doprinese postizanju nekih ciljeva" za palestinski narod.

Pod tim se, između ostalog, podrazumeva otvaranje graničnih prelaza prema susednom Egiptu, ublažavanje međunarodnih ekonomskih sankcija i zaustavljanje izraelskih vojnih operacija.

Portparol u kancelariji izraelskog premijera David Bejker optužio je Hamas da pokušava da dobije na vremenu.

"Videli smo da Hamas i druge terorističke organizacije koriste te pozive na prekid vatre kao čistu smicalicu u nastojanju da im se omogući da se naoružaju, pregrupišu i reorganizuje", kazao je Bejker, najavivši da će Izrael nastaviti s neophodnim merama da odbrani svoje građane.

Pri tom je mislio na skoro svakodnevne raketne napade palestinskih ekstremista na jug Izraela. Izraelski zvanicnici smatraju da Hamas može da zaustavi te napade, što do sada nije učinio.

Izrael je nedavno proglasio pojas Gaze neprijateljskim entiteom, najavišsi uvođenje sankcija, a pre svega smanjenje dovoda struje i goriva ako raketni napadi ne prestanu.

Fatah, organizacija palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, i dalje dominira drugom palestinskom teritorijom - Zapadnom obalom .Tamo je Abas inaugurisao novu vladu u kojoj nema predstavnika Hamasa.

Izrael i Zapad kontaktiraju s novom vladom i spremaju se na obnovu mirovnih pregovora posle sedmogodišnjeg zastoja.

S druge strane pojas Gaze, pod vlašću Hamasa koji ne priznaje Izrael, odsečen je od sveta. Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom otganizacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: