12 optužnica za Aerodrom

Beograd -- Podignuta optužnica protiv bivše ministarke za saobraćaj i telekomunikacije Marije Rašete-Vukosavljević i 11 osoba.

Izvor: B92
Podeli

Okružno javno tužilaštvo je optužnicu podiglo zbog malverzacija prilikom rekonstrukcije i opremanja Aerodroma Beograd tokom 2003. Prema optužnici, oni se sumnjiče da su uvećali račune za radove na Aerodromu, neke šest do 10 puta, potvrdio je za B92 prvi zamenik okružnog tužioca Saša Ivanić.

UBPOK je 23. novembra 2004. priveo 11 osoba, među njima Mariju Rašetu-Vukosavljević. MUP je tada tvrdio da su od marta 2003. do aprila 2004, tokom rekonstrukcije VIP-salona i projektovanja Terminala 2 Aerodroma Beograd pomenuti oštetili Aeorodrom za više od 200 miliona dinara i za sebe nezakonito pribavili oko 60 miliona dinara.

Ivan Lalić, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, u vreme kada je slučaj i otkriven, kaže za B92 da je cela priča krenula od nameštenog tendera, gde je jedna italijanska firma, udružena s firmom iz Srbije, pobedila nemačku firmu s mnogo više referenci.

"Onda smo imali tipičan slučaj probijanja aneksa, probijanja kalkulacije, sa 18 na 47 miliona evra. Tu su svi naduvani računi, cela priča o mermeru i zlatnim kvakama. Ovo sada je prirodan proces jačanja institucija i pozdravljam tu akciju", kaže on.

"Mi imamo veliki pritisak sudske na izvršnu vlast, do sada nije bilo političke volje da se taj slučaj obradi na valjan način. Ne vidim drugi razlog za ovoliko kašnjenje", kaže Lalić.

Advokat Marije Rašete Vukosavljević, Dragan Subašić, kaže da su on i njegova klijentkinja za optužnicu saznali iz medija.

"Mi do današnjeg dana nismo primili optužnicu. Normalno, potpuno smo iznenađeni, jer smo očekivali da će posle izvedenih dokaza u toku istrage u odnosu na Rašeta Vukosavljević Mariju biti obustavljen krivični postupak iz tog razloga što iz svih izvedenih dokaza u toku istrage jasno proizilazi da ona nema nikakvog učešća u odnosu na delo koje se njoj stavlja na teret".

Organizovani kriminal

strana 1 od 26 idi na stranu