Spomen ploča Draganu Maksimoviću

Šest godina od smrti glumca Dragana Maksimovića u Beogradu otkrivena spomen ploča.

Izvor: B92

Subota, 18.11.2006.

18:39

Default images

Maksimovića je zverski prebila grupa Skinhedsa i navijača Rada, misleći da je Rom. Na inicijativu reditelja Gorana Markovića i blogera sajta B92, Skupština grada je organizovala postavljanje ploče na mestu gde je Dragan Maksimović napadnut. Napadači nikada nisu privedeni pravdi i niko nije odgovarao za svoje postupke.

Minutom ćutanja svi prisutni na Zelenom vencu kod autobuske stanice odali su poštu pokojnom Draganu Maksimoviću. Gradonačelnik Beograda otkrio je spomen ploču koja će podsećati ljude na tragičnu okolnost kada su skinhedsi i navijači Rada brutalno pretukli prvaka drame Narodnog pozorišta.

Mnogi javne ličnosti ostale su zaprepašćene zato što Maksimovićeve ubice nisu privedene pravdi, a njegova smrt čak nije bila ni medijski zabeležena. "Nismo slutili da će drama Dragana Maksimovića biti ovako jaka i iznenadna na ovom mestu", rekla je glumica Danica Maksimović.

Reditelj Goran Marković je, kada je podneo inicijativu za postavljenje ploče, tražio i da se istraže okolnosti pod kojima je Dragan Maksimović umro, kao i da se pronađu i kazne krivci, ali do sada oni nisu pronađeni.

Dragan Maksimović je odigrao niz značajnih televizijskih, filmsih i pozorišnih uloga. Bio je omiljeni glumac Pitera Bruka i član Narodnog pozorišta. Glumio je u filmovima Petrijin venac, Vreme čuda, Mi nismo anđeli, Lepa sela lepo gore, Usijanje i mnogim drugim predstavama i televizijskim serijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: