"Grbavica" se neće prikazivati u RS

Film "Grbavica" neće biti prikazivan u Republici Srpskoj, odnosno neće ga distribuirati Oskar film.

Izvor: B92

Petak, 03.03.2006.

11:58

Default images

Direktor Oskar filma Vladimir Ljevar kaže da je odluka doneta jer je rediteljka filma Jasmila Žbanić na dodeli "Zlatnog medveda" u Berlinu u svet poslala poruke koje nemaju veze ni s fimom ni sa umetnošću. "U ponedeljak je u Banjaluci održana zatvorena projekcija filma, a prisutni su se izjasnili da taj film ne treba prikazivati u bioskopima RS", kaže Ljevar, ali nije poznato ko je tom prilikom bio u publici.

"Taj film publika ne može da posmatra kao umetnost jer ga od Berlina prati mnogo drugih elemenata, od izjave rediteljke, pa do reakcija u Sarajevu. Prikazivanje u Republici Srpskoj bilo bi kontraproduktivno i mi smo rekli 'ne' 'Grbavici'", rekao je Ljevar.

U dvorani Zetra u Sarajevu u sredu uveče je održana projekcija "Grbavice", kojoj je prisustvovalo 4.000 gledalaca. Film je od juče na redovnom repertoaru u bioskopima širom Federacije Bosne i Hercegovine.

Film govori o majci, žrtvi silovanja tokom rata, i kćerki, kojoj mora da saopšti istinu. Uloge tumače Mirjana Karanović, Luna Mijović, Leon Lučev, Dejan Aćimović, Jasna Ornela Beri, Ermin Bravo, Bogdan Diklić i Semka Sokolović Bertok. Film je nastao u koprodukciji BiH, Hrvatske, Austrije i Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: