Afera Mobtel: Saslušana Žanka Radić

Sudija Trgovinskog suda Žanka Radić saslušana je danas pred istražnim sudijom Okružnog suda u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2006.

14:38

Default images

Ona se sumnjiči da je nezakonito preregistrovala Karićevu firmu BK trejd, odnosno da je jedanaest godina nakon osnivanja Mobtela, promenila osnivača i umesto Karićeve firme Sistem braća Karić - BK trejd upisala BK trejd inkorporetid. Istražni sudija odlučiće da li ima osnova za pokretanjem istrage protiv Radićeve, kada pregleda spise Trgovinskog suda koje je osumnjičena dostavila.

Mediji su objavili navode i o povezanosti drugih sudija Trgovinskog suda sa Karićem. Blic piše da su sinovi sudija Ivanke Kozić-Knežević i Ljiljane Stojković kao igrači Karićevog košarkaškog kluba "Lavovi", dobijali po 1.000 evra mesečno, i to u vreme kada su njihove majke sudile u sporovima Karića protiv države. U Trgovinskom sudu niko nije bio dostupan za komentar.

Podsetimo, još od Miloševićevog vremena, sa prekidima, na čelu tog suda  nalazi se Goran Kljajević. Za njega je svojevremeno, ministar finansija Mlađan Dinkić, rekao da je blizak s Bogoljubom Karićem, da je njegov pion i da je jedino rešenje da se  taj sud demontira. Ministar pravde Zoran Stojković kaže  da ne može da se meša u rad sudske vlasti, ali podseća na zaključke iz dokumeta Evropke unije o stanju u pravosuđu: "Ja sam se samo pozvao na jedan od zaključaka u Studiji izvodljivosti gde se kaže da postoji loš rad trgovinskih sudova u Beogradu, da su neefikasni i da ima korupcije."

Sudovi su, primera radi, devet puta poništavali odluke Narodne banke da likvidira Karićevu Astra banku. Juče je Viši trgovinski sud naložio da Narodna banka vrati dozvolu i Kreditno eksportnoj banci, a viceguverner Dejan Simić je uhapšen upravo zbog sumnje da je primao mito kako bi toj banci vratio licencu. U Narodnoj banci Srbije kažu da je bez dozvole za rad ostalo 30 banaka, ali da je Trgovinski sud reagovao samo u slučaju te dve banke.

"Kod svih ovih slučajeva Trgovinski sud doneo je odluke o likvidaciji, samo kod njih je poništio našu odluku", kaže Dušan Lalić,  direktor Direkcije za zakonodovane poslove NBS.

Narodna banka tražila je od Ustavnog suda da se razreši sukob nadležnosti izmedju nje i sudova, jer je ona odgovorna za kontrolu i rad banaka, a sudovi njene odluke poništavaju naknadnim različitim tumačenjima propisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: