Austrija od sutra predsedavajući EU

Austrija sutra preuzima od Velike Britanije predsedavanje Evropskom unijom u narednih šest meseci.

Izvor: B92

Subota, 31.12.2005.

12:35

Default images

Austrijski kancelar Volfgang Šisel, šefica austrijske diplomatije Ursula Plasnik i drugi članovi austrijske vlade u prvoj polovini 2006. predvodiće evropsku dvadesetpetoricu, jer će oni zastupati EU u inostranstvu i ujedno se brinuti za dogovore unutar Unije. Kako je najavljeno, na spoljno-političkom planu, glavni prioritet Austrije biće zapadni Balkan i njegovo dalje približavanje EU.

Dva najteža zadatka čekaju zvaničan Beč na početku i kraju predsedavanja. U januaru bi trebalo da počnu pregovori sa Evropskim parlamentom o finansijskom okviru koji su šefovi država i vlada zemalja članica usvojili za period od 2007. do 2013. Gotovo sve parlamentarne frakcije su kritikovale ovaj dogovor o budžetu koji iznosi 862 milijardi evra, jer je za 112 milijardi ispod njihovih očekivanja.

Evropski parlament mora prihvatiti ovaj finansijski okvir i pokušaće u pregovorima da nametne povećanje, ili makar fleksibilniju raspodelu sredstava.

Na kraju predsedavanja na samitu u Briselu u junu Austrija će biti suočena sa pitanjem Ustava EU. Kako najavljuje Beč, jedan od prioriteta biće podsticanje diskusije o Ustavu EU.

Takođe tokom austrijskog predsedavanja Evropska komisija podneće izveštaj o prijemu u članstvo Unije Bugarske i Rumunije, nakon čega treba doneti odluku da li će proširenje biti sprovedeno, kako je planirano, 2007. godine ili će biti odloženo za 2008.

I o Balkanu

Kako je najavljeno, na spoljno-političkom planu, glavni prioritet Austrije biće zapadni Balkan i njegovo dalje približavanje EU.

Austrijsko predsedavanje održava se u vreme kada treba da počnu pregovori o budućem statusu Kosova, kao i da se održi referendum o nezavisnosti Crne Gore.

Zvaničan Beč, a tako i EU, kada je reč o Kosovu, nema veliki uticaj na pregovore o budućem statusu, s obzirom da su oni u nadležnosti UN. Međutim, pošto dva člana međunarodnog pregovaračkog tima dolaze iz Austrije - Alber Roan i Štefan Lene - ova zemlja ipak ima uticaja, kao i zbog činjenice da će razgovori biti održani u Beču.

Austrija će po tom pitanju morati unutar EU da postigne dogovor o ulozi Unije nakon postizanja dogovora, jer ona treba da preuzme dalju odgovornost za Kosovo.

Po pitanju Crne Gore Austrija, kako je najavljeno, iako smatra da je državna zajednica najbolji okvir za brzo približavanje EU, uložiće svoje napore pre svega u to da sve strane prihvate ishod referenduma, kako bi se izbegao mogući konflikt.

U austrijskom programu predsedavanja EU navodi se da će EU nastaviti da pomno prate politički razvoj u zemljama zapadnog Balkana kako bi se obezbedila dalja stabilizacija regiona i puna saradnja sa Haškim sudom

Pažnja EU biće usredsređena na sprovođenje postojećih i pripremu novih sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa državama regiona, ističe se u programu.

U Austriji će tokom idućih šest meseci biti održano 12 neformalnih sastanaka ministara EU, čiji će vrhunac biti Latino-američki samit u maju i samit sa predsednikom SAD Džordžom Bušom u junu.

Već prvog dana preuzimanja predsedavanja novi predsedavajući kancelar Šisel dobiće prve goste - nemačku kancelarku Angelu Merkel i slovenačkog premijera Janeza Janšu, koji će doputovati u Beč da bi prisustvovali novogodišnjem koncertu, što će biti iskorišćeno i za razgovore o EU.

Sledeći put Austrija predsedavanje EU preuzima 2017. godine, ali tada ne sama, već, kako to predviđa novi dogovor, sa još dve zemlje, na godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: