Odbor zbog nestale dece

Konstituisan je Anketni odbor za pomoć roditeljima koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta nestala Deca.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2005.

17:28

Default images

Predsednica novoformiranog odbora Skupštine Srbije, Živodarka Dacin rekla je da, prema njenim informacijama, roditelji uglavnom sumnjaju da im dete nije preminulo u porodilištu, kao što im je rečeno u tim ustanovama, već da se nalazi u nekoj drugoj porodici.

Ona kaže da se pretpostavlja da u Srbiji postoji oko 3.000 takvih slučajeva: "Dokumentaciju koju ja posedujem jesu otpilike sudbine stotinak porodica. Ono što je evidentno i upadljivo jeste da su se takve pojave dešavale i ženama iz unutrašnjosti koje su se verovatno zbog problematične trudnoće porađale u beogradskim porodilištima. To ne znači da takvih slučajeva nije bilo i u porodilištima u unutrašnjosti ali mislim da je sada u najvećem broju uzoraka slučajeva koje mi imamo da je u pitanju samo Beograd”. 

Anketni odbor formiran je sa zakašnjenjem od dva meseca, rok do kada bi trebalo da završi rad je 90 dana kada bi izveštaj trebalo da bude dostavljen poslanicima u skupštini. Članovi odbora najavili su da će tražiti izmene porodičnog i krivičnog zakona koji ograničavaju prava roditelja da dođu do istine o svojoj deci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: