Da li je realno skrivanje u Rusiji

Informacije o skrivanju haških optuženika u Moskvi pokrenuli su mnoga pitanja.

Izvor: B92

Subota, 26.03.2005.

14:50

Default images

Predaja Gojka Jankovića Haškom tribunalu i izjava njegove supruge da se on krio u Moskvi pod zaštitom ruske službe bezbednosti pokrenula je pitanje ne samo istinitosti te priče, već i potencijalne umešanosti zvanične Rusije u ometanje rada Tribunala. Te optužbe Rusija odlučno odbacuje.

Međutim, u Moskvi i u Rusiji moguće je nestati na više načina i uz pomoć mnogih. Negde u Moskvi, među 16 miliona ljudi, prema tvrdnjama haškog tružilaštva i navodima medija, krije se nekoliko optuženih pred Međunarodnim krivičnim sudom. Pominju se Vlastimir Đorđević, Dragan Zelenović, Vujadin Popović, Sredoje Lukić, a malo ko sumnja u to da su oni zaista u Rusiji.

Jelena Guskova: Nema nikoga

Jelena Guskova, pisac knjige "Jugoslovenska kriza", koju Slobodan Milošević koristi u svojoj odbrani pred Tribunalom, jedna je od retkih koji tvrde da u Moskvi nema nikoga od njih, a ako i jesu da ih svakako ne bi štitila država niti FBS.

Međutim, Jelena Guskova, direktor Centra za izučavanje savremene balkanske krize, pominje srpsku dijasporu formiranu u vreme sankcija. "Mnogi su otišli, ali i dalje ih ima oko 20.000. Dakle, moguće je da neko ima možda neki pasoš. Zapad računa da na tako velikim prostorima kao što je Rusija možeš da sakriješ bilo koga, ali mislim da Zapad greši", kaže ona.

Petrov: Možda i ima

Ruska služba bezbednosti je velika i voli da tvrdi da je efikasna i poriče da je ikada štitila haške optuženike i da zna gde se oni nalaze. Za razliku od Jelene Guskove, drugi analitičari u to sumnjaju. Nikolaj Petrov, politički analitičar moskovskog centra "Karnegi", kaže da ne može biti isključena mogućnost da se neki od optuženih kriju u Rusiji.

"Postoje veoma jake veze srpskih i ruskih vojnih službi bezbednosti i simpatije na ruskoj strani. Čini mi se da tu mogućnost ne možemo da isključimo", kaže on. Petrov kaže da ruska bezbednosna služba nije jedna ni jedinstvena, da su delovi Službe ponekad u sukobu i da jedan deo Službe nikada u potpunosti ne zna šta radi drugi.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić i portparol glavnog tužioca Tribunala Florans Artman tvrde da su ruskom tužilaštvu poslali zahtev za nalaženje i izručenje haških begunaca i žale se da odgovora iz Moskve nema. Nadležni u Moskvi kažu da nisu ništa primili, a da će dati sve od sebe da nađu odbegle ako prime zahtev, za B92 javlja Aleksandra Stojanović Godfroa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: